Η νύχτα της 25ης Ιουνίου ήταν από τις δυσκολότερες στη σύντομη πολιτική διαδρομή του Γιώργου Λαζαρίδη. Έπειτα από ένα πολύωρο πολιτικό μασάζ το οποίο είχε υποστεί στο σπίτι του Πάνου Καμμένου, με τη συμμετοχή μάλιστα και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα έπρεπε να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του σχετικά με την αποχώρησή του ή μη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τελικώς, παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε, αλλά και κάποιες υποσχέσεις για την αξιοποίησή του στον επόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Λαζαρίδης επέμεινε στην αρχική απόφασή του και το πρωί της Τρίτης απέστειλε την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Βουλευτής… κατά λάθος

Ο κ. Λαζαρίδης εξελέγη βουλευτής εξ αιτίας μιας αβλεψίας. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε αναδειχθεί πρώτος επιλαχών στη Β’ Θεσσαλονίκης, πίσω από την Σταυρούλα Ξουλίδου. Η τελευταία, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έμεινε εκτός ψηφοδελτίου καθώς η κατάθεση της υποψηφιότητάς της έγινε εκπρόθεσμα. Έτσι, στην κορυφή του ψηφοδελτίου τοποθετήθηκε ο κ. Λαζαρίδης ο οποίος εξελέγη βουλευτής χωρίς σταυρό, μιας και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαν γίνει με λίστα.

Γόνος ευκατάστατης οικογένειας ο κ. Λαζαρίδης δεν είχε έως το 2015 σημαντική διαδρομή στο χώρο της πολιτικής, πέρα από την ανάμειξή του σε φοιτητικές νεολαίες. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παλέρμο της Ιταλίας όπου πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Φοιτητικής Κίνησης η οποία στη συνέχεια εντάχθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εκπλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του υπηρετώντας ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία και αμέσως μετά, από το 1986 έως το 1992 διετέλεσε συνεργάτης του Αθανάσιου Κανελλόπουλου, πρώην υπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτή ήταν η πρώτη ουσιαστική επαφή του με το χώρο της πολιτικής.

Ωστόσο, τα χρόνια που ακολούθησαν δεν είχε ιδιαίτερες επαφές με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ χαλαρές ήταν οι σχέσεις του και με την πολιτική γενικότερα. Ασχολήθηκε κυρίως με τα επαγγελματικά, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στο χώρο των κατασκευών. Ο πατέρας του Γιάννης Λαζαρίδης είχε συντελέσει στη δημιουργία του οικισμού «Νόμος 751» στο Πανόραμα, όπου μένει και ο βουλευτής. Επανασυνδέθηκε με την πολιτική κατά την περίοδο της αντιμνημονιακής έξαρσης και εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες με τους οποίους είχε αρκετές ιδεολογικές συγγένειες. Αξιοποιώντας τον επαγγελματικό κύκλο του καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς του με το ποντιακό στοιχείο (ο πατέρας του ήταν πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης και μάλιστα επί προεδρίας του έγινε το μνημείο των Προμάχων του Ελληνισμού στον Πόντο, το 1979 στην πλατεία Αγ. Σοφίας), κατόρθωσε στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 να αναδειχθεί πρώτος επιλαχών βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης και λίγους μήνες αργότερα, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου να καταλάβει κοινοβουλευτικό έδρανο εκμεταλλευόμενος τη γκάφα της κ. Ξουλίδου

Η πρώτη σύγκρουση για τον ΠΑΟΚ

Έως και τον περασμένο Μάρτιο οι σχέσεις του με την κυβέρνηση ήταν ανέφελες. Η πρώτη σύγκρουση έγινε για το χατίρι του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, με αφορμή την τιμωρία του Δικεφάλου για όσα συνέβησαν στην Τούμπα, στα παιχνίδια με Ολυμπιακό και ΑΕΚ ο κ. Λαζαρίδης επιτέθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. «Είμαστε η μόνη χώρα που πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα ξέρουμε ποια ομάδα θα το πάρει. Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη ομάδα έπαιρνε τους αγώνες και αυτό το έχουμε ζήσει όλοι οι Μακεδόνες στο πετσί μας οι ομάδες επάνω έπρεπε να αντιμετωπίσουν και την αντίπαλη ομάδα και τον διαιτητή τώρα επί δίκη σας υπουργίας δε χρειάζεται καν να μπούνε στον αγωνιστικό χώρο να παίξουν…» ήταν η παρέμβασή του στη Βουλή.
 
Η συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες ο κ. Λαζαρίδης έγινε δέκτης μεγάλης δυσαρέσκειας από ψηφοφόρους του αλλά και από παράγοντες της Εκκλησίας, σχετικά με τη στάση που τήρησαν οι ΑΝΕΛ. Η πίεση έγινε μεγαλύτερη όταν από τον Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν στη συνέχεια να διακινούνται σενάρια περί απόπειρας διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η αφόρητη αυτή κατάσταση τον οδήγησε το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου στην απόφαση να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ. Έτσι, το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουνίου συνέταξε επιστολή την οποία απέστειλε αρχικά στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, γνωστοποιώντας την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί.

Στο σπίτι του Π. Καμμένου

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Ενημερώθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος ο οποίος του τηλεφώνησε για να τον μεταπείσει. Δεν τα κατάφερε όμως κι έτσι κλείστηκε συνάντηση το ίδιο βράδυ στο σπίτι του υπουργού Άμυνας. Εκεί ήταν επίσης η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θόδωρος Τοσουνίδης. Η συζήτηση ήταν πολύωρη και κάποια στιγμή ο κ. Καμμένος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο, ζητώντας του να μιλήσει κι εκείνος στον κ. Λαζαρίδη προκειμένου να τον μεταπείσει. Όμως, ούτε οι προεδρικές πιέσεις, ούτε οι πρωθυπουργικές παραινέσεις και υποσχέσεις στάθηκαν αρκετές να μεταπείσουν τον βουλευτή ο οποίος την επομένη απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής γνωστοποιώντας την ανεξαρτητοποίησή του.

Η πρώτη επιλαχούσα

Η αντίδραση της ηγεσίας των ΑΝΕΛ ήταν η συνήθης. Σύμφωνα με τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο η ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη ήταν μέρος ενός σχεδίου αποστασίας, υποκινούμενο από επιχειρηματίες. Όμως όλα αυτά έπεσαν στο κενό, μαζί και οι πιέσεις προς τον βουλευτή να παραδώσει την έδρα του.

Οι πιέσεις αυτές δεν ήταν άσχετες με το ποιος θα τον διαδεχόταν σε περίπτωση παραίτησης. Πρώτη επιλαχούσα είναι η δικηγόρος Στέλλα Βαλάνη η οποία υστέρησε μόλις κατά 63 ψήφους από τον κ. Λαζαρίδη στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Η κ. Βαλάνη είναι διορισμένη αντιπρόεδρος στην ΕΥΑΘ Α.Ε. και παραμένει πιστή στον Πάνο Καμμένο και στους ΑΝΕΛ.

Πηγή: voria.gr