Εκλογικός σχεδιασμός με δύο πιθανές ημερομηνίες
Ανταλλαγή προσφυγικού-συντάξεων με τη Μέρκελ και εθνικές κάλπες στήνει ο πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το Λονδίνο πως είναι «too hard to die», κοινώς πολύ σκληρός για να πεθάνει, ωστόσο, αν µιλούσαµε µε αγγλικούς όρους, αυτό που ισχύει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι το «the game is over». Οι διαλυτικές τάσεις στους ΑΝ.ΕΛ., µετά τη συµφωνία µε τη FYROM και τις αποχωρήσεις δύο βουλευτών, οδηγούν σε πλήρη αποσύνθεση τον κυβερνητικό συνασπισµό, λόγω και της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Τα προαναφερθέντα φαίνεται πως βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τον πρωθυπουργό για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς βλέπει ότι τα πράγµατα είναι πλέον οριακά και πολύ δύσκολα µπορεί να φτάσει το «καραβάνι» έως το τέλος της τετραετίας, όπως σφόδρα επιθυµούσε. Το σενάριο των εκλογών ενισχύεται και από τις απειλές που εκτοξεύουν ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Καµµένος για επικείµενες εξελίξεις στο πεδίο της ∆ικαιοσύνης. Αµφότεροι προανήγγειλαν πως θα υπάρξουν διώξεις, και µάλιστα σε non paper του Μεγάρου Μαξίµου γίνεται λόγος για υποθέσεις που αφορούν στον κ. Μητσοτάκη!
Οπως λένε κάποιοι, από τη στιγµή που δεν υπάρχει άρτος για τον λαό, θα του δώσουν άφθονο «θέαµα»... Οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά είναι µονοψήφια, και επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά για το κόµµα του κ. Τσίπρα. Είναι ενδεικτικό ότι η προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου να παρουσιάσει ως µεγάλη επιτυχία την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup δεν έπεισε τους πολίτες, όπως επίσης δεν... πούλησε το αφήγηµα της εξόδου από τα Μνηµόνια.
Που σηµαίνει ότι το πιο ισχυρό επικοινωνιακό χαρτί που είχε στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό της «καθαρής εξόδου», µε το «καληµέρα» πετάχτηκε από τους πολίτες στον κάλαθο των αχρήστων. Τι και αν ο ίδιος έβαλε ακόµα και γραβάτα για να δείξει ότι πέτυχε κάτι σηµαντικό για το χρέος; Η αίσθηση που υπάρχει στη µεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων είναι πως έχει µπει θηλιά στον λαιµό από τους φόρους και τα επώδυνα µέτρα.
Ιδίως από τη στιγµή που οι επόµενοι µήνες είναι ακόµα πιο δύσκολοι για το κυβερνών κόµµα, δεδοµένου ότι έρχονται µε το νέο έτος οι µεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Ενδεχοµένως στις συντάξεις να βρίσκεται και το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων, µιας και καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονοµικών παίζουν τα ρέστα τους µε τους εταίρους προκειµένου να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους στην προσπάθεια να µην εφαρµοστούν οι ψηφισµένες µειώσεις.
Γι’ αυτό, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας εµφανίζεται δεκτικός σε κάθε συζήτηση που κάνει µε την κ. Μέρκελ αναφορικά µε τους πρόσφυγες που θα µπορούσε να δεχτεί η Ελλάδα, ενώ φαίνεται να θεωρεί πως η καλή διάθεση των δανειστών απέναντί του µπορεί να ενισχυθεί και από το κλείσιµο της συµφωνίας µε την Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας.
Με βάση τα παραπάνω, και ιδίως αν πετύχει κάποια συµφωνία µε τους εταίρους, συζητείται ευρέως το ενδεχόµενο ο κ. Τσίπρας να τραβήξει τον Αύγουστο το χαρτί των εκλογών. Το σχέδιο αυτό λέει πως στις 21 Αυγούστου, όταν και θα ολοκληρώνεται τυπικά το τρέχον Πρόγραµµα, ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει εκλογές είτε για το τέλος Σεπτεµβρίου είτε για τα µέσα Οκτωβρίου.
Με βασικό στόχο να διατηρήσει την ηγεµονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και να ποντάρει σε µια δεξιά παρένθεση, δεδοµένου ότι τα επόµενα δύο χρόνια θα υπάρξουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναµετρήσεις. Οι επιτελείς του Μαξίµου βλέπουν πως, εν αντιθέσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ν.∆., µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «τρέχει» προς την αυτοδυναµία. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις µιλούν για τη λεγόµενη «διαχείριση ήττας», µε ποσοστά που θα είναι πάνω από το 20%. Σε µια τέτοια περίπτωση, εκτιµάται πως ο κ. Τσίπρας θα παραµείνει στο παιχνίδι και την εποµένη των εκλογών, από τη στιγµή που δεν υπάρχουν τα στελέχη, ούτε και οι προϋποθέσεις για να αµφισβητηθεί.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018