Ευρεία συναίνεση στη Θεσσαλονίκη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Τι αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο
Η ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να υποστηρίζει πως "είναι μια αποφασιστική συμβολή στην ανάδειξη του πολυ-πολιτισμικού παρελθόντος της πόλης και των Εβραϊκών κοινοτήτων όλης της χώρας".
"Δεν το κάνω από φιλοεβραϊσμό, αλλά επειδή αγαπώ την πόλη μου που πρέπει να ξέρει την ιστορία της. Και μέσω αυτού δεν θα έχουμε περιστατικά βίας" είπε ο κ.Μπουτάρης χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτα" τα επεισόδια που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε πως η ανέγερση και ο εξοπλισμός του Μουσείου Ολοκαυτώματος ανέρχονται στα 22,8 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση να είναι εξασφαλισμένη και εκτίμησε πως η επισκεψιμότητα ανά έτος θα ξεπερνά τα 100.000 άτομα.
Ο κ.Μπουτάρης ανέφερε πως το μουσείο -μαζί με τη δημιουργία του πάρκου μνήμης και μητροπολιτικού πάρκου- θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση ενός "αδικημένου κομματιού" της πόλης, όπως είναι η δυτική Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Σώματος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, είπε πως "το Μουσείο θα λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης για τους νέους, για να μη δέχονται μηνύματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ζητήματα, όπως η κατάλυση της δημοκρατίας".
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, Θανάσης Σχίζας, αναφέρθηκε στις μελέτες για τη δημιουργία του πάρκου μνήμης και εκτίμησε ότι έως τον Νοέμβριο θα ολοκληρωθούν οι μελετητικές διαδικασίες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το έργο με τη φύτευση περίπου 6.000 ελαιόδεντρων.
Για "σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές" έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Υπογράμμισε την "απότιση φόρου τιμής στις 50.000 ψυχές που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης" και "την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης".
"Είναι έμπρακτη απόδειξη ότι σε θέματα που μπορούν να μας ενώσουν, οι "Εντάξει" δεν βάζουν αστερίσκους, δεν επιφυλάσσονται, αλλά ενώνουν τις δυνάμεις τους με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου" είπε ο κ.Καλαφάτης.
Με αφορμή τη συζήτηση, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, τόνισε πως "η πόλη ανήκει στους δημοκρατικούς που θέλουν την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Ηταν μια ευκαιρία, λόγω της ίδρυσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, να μιλήσουμε ενάντια στον φασισμό".
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Γιάννης Δελής, υποστήριξε πως "η Θεσσαλονίκη έζησε τη φρίκη του ναζιστικού τέρατος. Αυτή τη μνήμη έχουμε χρέος να την κρατήσουμε άσβεστη, να τη μεταφέρουμε στις νέες γενιές τώρα που ο φασισμός δείχνει τα δόντια του και εγκληματικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή, εμφανίζονται με την προβιά ενός πολιτικού κόμματος".
"Η ιδέα ενός μουσείου ολοκαυτωμάτων, θα αποτελούσε μια συγκινητική παγκόσμια πρωτοτυπία. Που θα δρούσε ως τόπος μνήμης και μαθητείας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών εθνοτήτων και κοινοτήτων, με μακρά παρουσία στην ιστορία της πόλης" είπε από την πλευρά του ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη".
Μετά από συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδρυτικού μέλους στην ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία της υπό σύσταση διεθνούς ένωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης" και εξουσιοδότησε την πρόεδρο, Καλυψώ Γούλα, να υπογράψει το καταστατικό.