Τις πρόωρες κάλπες δείχνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ως τη μοναδική διέξοδο για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, μετά τα εντεινόμενα συμπτώματα διάλυσης που εμφανίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερο για την πατρίδα μας» δήλωσε απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Yπουργικό Συμβούλιο.

Τα σενάρια που παίζουν είναι νωρίς το φθινόπωρο ή διπλές -ακόμη και τριπλές εκλογές- μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου 2019, βλέπει η Πειραιώς. Υπάρχουν όμως και στελέχη που δεν αποκλείουν ο Τσίπρας να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να εμπλουτίσει την κυβερνητική πλειοψηφία με μεταγραφές ώστε να πάψει να εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο και να φτάσει -έστω καί σέρνοντας- μέχρι την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας για να μην χάσει την καρέκλα, όπως τονίζουν.

Έτσι κι αλλιώς η ΝΔ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και σχεδιάζει για τις πρώτες προσχωρήσεις. Η πρώτη και μάλιστα άμεσα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα είναι του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κατσιαντώνη που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Είχε υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας.

Τραγέλαφος

Οι νέες δηλώσεις Καμμένου ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν από την κυβέρνηση την στήριξη τους όταν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό επιβεβαιώνουν το πόσο εύθραστος είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός όπως επισημαίνει η Πειραιώς. «Ο κ.Τσίπρας είναι πλέον πρωθυπουργός υπό προθεσμία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσποιείται ότι δεν άκουσε τον κ. Καμμένο ο οποίος δημοσίως υποστήριξε ότι θα αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση όταν φέρει την κύρωση της επιζήμιας συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή» συνέχισε. «Ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ενώ έχει ήδη υπογράψει νέες περικοπές και νέους φόρους. Παριστάνει ότι μάχεται την ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της εδώ και τριάμισι χρόνια. Ο τραγέλαφος αυτός πρέπει επιτέλους να τελειώνει.»

Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και κανείς πια δεν τους πιστεύει, ό,τι και να υποσχεθούν όπως τονίζει. «Το πρόβλημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα δεν αντέχει μία ακόμη περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.»

Σκληρή γλώσσα στους δανειστές

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη πλέον να μην παίζει το ρόλο του «καλού μαθητή» απέναντι στους δανειστές όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει πλέον το δόγμα «πρώτα η Ελλάδα» όπως έγραψαν τα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου. Αναμένεται να θέσει στον κ.Μοσκοβισί με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα, το ερώτημα εάν οι δανειστές όντως σκοπεύουν να δώσουν το πράσινο φως για να μην ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019 τις οποίες ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δύο φορές.

Ένας λόγος είναι γιατί οι πολίτες υφίστανται αυτό το δράμα για κάτι που μπορεί να μην εφαρμοστεί και επιπλέον θέλει να το γνωρίζει η ΝΔ που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και πρέπει να κάνει τους σχεδιασμούς της με βάση και αυτήν την παράμετρο.