Βόζεμπεργκ: Τα αποτελέσματα για το μεταναστευτικό δεν μας δικαιώνουν
Τι ανέφερε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με κεντρικό θέμα το προσφυγικό σχολίασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, του Προέδρου Γιούνκερ και του Έλληνα Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Δ. Αβραμόπουλου.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η από 27-28 Ιουνίου Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δεν έδωσε ικανοποιητικές και βιώσιμες λύσεις για το κορυφαίο ζήτημα του μεταναστευτικού. Αντιθέτως, δημιούργησε αβεβαιότητα για το μέλλον και επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης στην πράξη είναι προβληματική.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, που πρέπει εδώ και τώρα να αποσυμφορηθεί επιτέλους από τους μεγάλους πληθυσμούς αιτούντων άσυλο, δεδομένου ότι οι αφίξεις αλλοδαπών από τα παράλια της Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :
«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
Όλα τα χρόνια μιλούμε για την ανάγκη Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου, Κοινής Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής και για δεσμευτικές πολιτικές σε όλα τα κράτη μέλη. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εθελοντισμός έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Όπως επίσης υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αποφάσεις που έχουμε λάβει, υποστηρίζοντας τα συμφέροντά τους χωρίς ευρωπαϊκή νοοτροπία.
Η Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις, δεν οδηγήθηκε σε λύσεις βιώσιμες για το κορυφαίο αυτό θέμα. Η αναβολή οριστικής μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου για το Δεκέμβρη δημιουργεί ανασφάλεια ενώ αναμφίβολα δεν υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα εξακολουθεί να επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, διότι άλλωστε οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται και μάλιστα αυξημένες το 2018, όπως άλλωστε και η Επιτροπή έχει βεβαιώσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πλησιάζει ο χρόνος των ευρωεκλογών και οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε στους συμπολίτες μας, πώς θα λειτουργήσει η αναλογική υποδοχή προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την ισορροπημένη και δίκαιη πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποσυμφορηθεί η χώρα μου, η Ελλάδα, για να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά αλλά και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το πολύ σημαντικό αυτό θέμα».