Επιχειρούν να στήσουν κόμμα με… πολιτικά ρετάλια
Η συνάντηση Ν. Παπά με Κ. Μίχαλο, το ξαφνικό φλερτ με τον άνθρωπο των χουντικών καταβολών, ο κατηγορούμενος Ν. Καραχάλιος και η εύκαιρη Κ. Παπακώστα
H σκέψη στη σύλληψή της είναι σχετικά απλή: Οταν όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη, με διψήφια μάλιστα (στις περισσότερες) διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, και την ίδια στιγμή οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συγκεντρώνουν μετά βίας 1,5%, ποιος θα ανακόψει την πορεία της Ν.Δ. προς την αυτοδυναμία στις επόμενες κάλπες; Σύμφωνα με τον «στρατηγικό» σχεδιασμό στα ηγετικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ, ένα δεξιό κόμμα είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη δουλειά.
Γι’ αυτό και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να βρουν τους ανθρώπους και το σχήμα που μπορούν να επιτελέσουν αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι διόλου τυχαία, στο ίδιο πλαίσιο, η αναφορά του γραμματέα της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, ότι «στη Ν.Δ. δεν χωρούν “Δούρειοι Ιπποι”», στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη διαγραφή του Κώστα Μίχαλου.
Ούτε είναι τυχαίο ότι στη μακροσκελή ανακοίνωσηαπάντηση που εξέδωσε ο τελευταίος δεν διαψεύδει τα σενάρια που τον θέλουν να ηγείται νέου κόμματος (το έπραξε τελικά αργότερα).
«Δούρειος Ίππος»
Ποιος, λοιπόν, μπορεί να παίξει τον ρόλο του «Δούρειου Ιππου»; Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, παρόλο που απέκτησε προ μηνών και πάλι κοινοβουλευτική παρουσία εμμέσως, με τη «μεταγραφή» του Νίκου Μίχου από τη Χρυσή Αυγή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξαναβρεί τον δρόμο του προς τη Βουλή.
Το ίδιο δύσκολο είναι να προχωρήσει εκλογικά και το εγχείρημα του πρώην στελέχους της Ν.Δ. Θανάση Σκορδά και του πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα, που έχουν ιδρύσει το «ΡΕΥΜΑ», όπως και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη και άλλες κινήσεις δεξιάς απόχρωσης, αλλά μικρής εμβέλειας.
Μια τέτοια είναι και το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών, των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή Σάββα Τσιτουρίδη και Νίκου Τσιαρτσιώνη, που εξακολουθεί να κινείται στο περιθώριο, παρά τις προσπάθειες που κάνουν να προσεγγίσουν αναγνωρίσιμους παλιούς «καραμανλικούς». Η λεγόμενη «κίνηση των τριών» -Ευάγγελου Αντώναρου, Κατερίνας Παπακώστα και Νίκου Καραχάλιουγια να μετεξελιχθεί σε κόμμα χρειάζεται, πέραν των άλλων, κι έναν αρχηγό. Αυτόν τον ρόλο εδώ και καιρό θέλει να δώσει στον Κώστα Μίχαλο το Μέγαρο Μαξίμου, που κινείται συστηματικά και παρασκηνιακά για να πριμοδοτήσει την παρουσία ενός νέου δεξιού κόμματος.
Στο πλαίσιο των ζυμώσεων αυτών, όπως αποκάλυψαν τα «Π», έλαβε χώρα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στην «Αίγλη» Ζαππείου, η συνάντηση του προέδρου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Μάλιστα, ο κ. Μίχαλος χθες υποστήριξε ότι η φωτογραφία από τη συνάντηση εστάλη στα «Π» από τον Λευτέρη Αυγενάκη (!), κάτι που προφανώς αποτελεί αποκύημα της φαντασίας του. Λέγεται, επίσης, ότι Τσίπρας και Παππάς έχουν δώσει εντολή να «διαγραφεί» από τα φιλικά τους μίντια η συμμετοχή του πατέρα του Κ. Μίχαλου, Χρήστου, στις δικτατορικές κυβερνήσεις Παπαδόπουλου και Μαρκεζίνη ως υφυπουργού.
Η περίπτωση Μίχαλου φαίνεται να ενθαρρύνεται και από επιχειρηματία, που εσχάτως έχει αναπτύξει στενή σχέση προσωπικά με τον πρωθυπουργό. Ετσι, θα ικανοποιηθεί και η κρυφή φιλοδοξία του κ. Μίχαλου να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», όπως θα παρατηρούσαν και όσοι τον θυμούνται σε παλαιότερα κοσμικά γεγονότα στο Λονδίνο ντυμένο σαν σεΐχη...
Η προσέγγιση και η «κίνηση των τριών»
Η προσέγγιση του πρωθυπουργικού γραφείου με τον Κ. Μίχαλο δεν έγινε ξαφνικά, αλλά καλλιεργείται μεθοδικά εδώ και καιρό, με συμβολική αρχή το φθινόπωρο του 2016, όταν η κυβέρνηση, παίζοντας καλά το παιχνίδι του πολιτικού φλερτ, τοποθέτησε τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ στη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ακολούθησαν πολλές δημόσιες δηλώσεις του κ. Μίχαλου υπέρ κυβερνητικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών, με αποκορύφωμα τη στήριξή του και στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και στη συμφωνία του Eurogroup, και φυσικά η συνάντηση με τον Νίκο Παππά, που ήταν και οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι στη Ν.Δ. και οδήγησαν στη διαγραφή του.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε προηγηθεί πρόσφατα συνάντηση στην Πειραιώς του κ. Μίχαλου με τον κ. Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ να δηλώνει κομματική πίστη και να επιχειρεί να διαψεύσει τις φήμες της προσέγγισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και το οργισμένο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο κ. Μίχαλος από τον γραμματέα της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, μετά την αποκάλυψη των «Π» για το ραντεβού με τον Νίκο Παππά και τις ζυμώσεις για νέο κόμμα. Πότε θα πάρει σάρκα και οστά το νέο δεξιό κόμμα με τις «ευλογίες» (αν όχι την καθοδήγηση) Τσίπρα και Παππά; Μπορεί ο Κώστας Μίχαλος ως επικεφαλής να το φέρει στο πολυπόθητο 3%; Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και σίγουρα ρόλο παίζουν και οι δημοσκοπήσεις που τρέχει το επιτελείο του Μαξίμου με επικεφαλής τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.
«Στις 21 Μαρτίου του 2019 θα ανακοινώσω μια κίνηση που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, εκτός αν στο ενδιάμεσο η “κίνηση των τριών” έχει μετεξελιχθεί σε κόμμα», τονίζει με δηλώσεις του στα «Π» ο Νίκος Καραχάλιος, που υποστηρίζει ότι «προτεραιότητα σε αυτήν τη φάση είναι η καριέρα μου», προσθέτοντας όμως πως «δεν είναι ο χαρακτήρας μου να κάθομαι ανενεργός».
Ο Ν. Καραχάλιος, στον οποίον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου και πλαστογραφία για την περίοδο που ήταν επικεφαλής του ΕΟΤ, ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν την απόφαση του Eurogroup και έδειξαν, έτσι, την υποστήριξή τους στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Σε ανάλογο ύφος και η Κατερίνα Παπακώστα, που σημείωσε ότι «κλείνει τυπικά η 8ετία των Μνημονίων και μία νέα εποχή ανατέλλει για τον Ελληνισμό». Πληροφορίες από το περιβάλλον της ανεξάρτητης βουλευτού διαψεύδουν την προσέγγισή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναφέρουν ότι είναι «πιστή στην καραμανλική αρχή της εθνικής συνεννόησης» - και συνεπώς θα μπορούσε η ίδια και το κόμμα της, «Νέα Ελληνική Ορμή», να προσφέρουν «δεκανίκι» στην κυβέρνηση χάριν της συνεννόησης αυτής...
Υπέρμαχος του κυβερνητικού έργου και σφόδρα πολέμιος των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται στα social media και ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Βρίσκομαι σε διαδικασία προετοιμασίας ενός πολιτικού φορέα», δήλωσε προ ημερών ο παλιός κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Πολιτικό φλερτ
Οταν όμως ακόμα και οι τρεις της «κίνησης των τριών» δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν και πότε θα κάνουν κόμμα, ο σχεδιασμός του Μαξίμου κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά. Ο Τάκης Μπαλτάκος τάχθηκε προ ημερών υπέρ της συνένωσης όλων των μικρών κομμάτων εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας σε έναν «ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς», ώστε να διασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, αλλά το κάλεσμά του δεν είχε ανταπόκριση. Κι όλες αυτές οι εξελίξεις ανοίγουν ακόμα περισσότερο την όρεξη του Κυριάκου Βελόπουλου, που με την «Ελληνική Λύση» συγκεντρώνει ορισμένους πόντους.
Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει μία νέα κίνηση που διεκδικεί να παίξει τον ρόλο του μικρού δεξιού κόμματος που θα καταφέρει να μπει στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση», που ίδρυσε ο ευρωβουλευτής, στρατηγός ε.α. Ελευθέριος Συναδινός, που πρόσφατα αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος προ ημερών, το «παρών» έδωσαν ο ανεξάρτητος βουλευτής (πρώην Χ.Α.) Δημήτρης Κουκούτσης, ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος και οι πρώην βουλευτές της Χ.Α. Δέσποινα Σβερώνη και των ΑΝ.ΕΛ. Σίμος Κουμπάνης.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018