Στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης ο Κώστας Αγοραστός
Ομιλία στις Βρυξέλλες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει, η Περιφέρεια μπορεί, το κεντρικό κράτος γιατί θέτει εμπόδια;» διερωτήθη ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στον «Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης» της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Προέδρους των εθνικών Ενώσεων των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών.
«Το μέλλον της Ευρώπης – υπογράμμισε ο Κ.Αγοραστός– συνδέεται με την επίτευξη της «βιώσιμης ευημερίας» των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή δουλειές για όλους, κράτος δικαίου με αξιοκρατία, ισχυρή οικονομία, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για κάθε οικογένεια, σύγχρονες υποδομές, αξιοπρεπές εισόδημα για όλους» τόνισε.
Για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίτευξη των στόχων αυτών ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε απαραίτητα:
-την ενίσχυση των Περιφερειών σε θεσμικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο ώστε «η Ευρώπη των Περιφερειών» να γίνει πράξη παντού και ιδίως στην Ελλάδα που παραμένει ένα από τα πλέον συγκεντρωτικά κράτη
-το συντονισμό και ενιαιοποίηση των πολιτικών ώστε να μην υπάρχει κόστος ανισότητας μεταξύ των κρατών – μελών αλλά και των Περιφερειών
-την αύξηση της χρηματοδότησης για την κοινωνική και την πολιτική Συνοχής, της ΕΕ, τις πολιτικές για τη νέα γενιά και τις αγροτικές περιοχές της Ένωσης.
»Οι πολίτες θέλουν περισσότερη Ευρώπη αλλά κυρίως αποτελεσματικότερη Ευρώπη, που να νοιάζεται για όλους", τόνισε ο κ. Κ. Αγροαστός σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "πρέπει να απαντήσει στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού με τολμηρές πολιτικές, σύγχρονες λύσεις και αισθητά στον κάθε πολίτη αποτελέσματα».
«Με στρατηγική, σχέδιο, συγκεκριμένες πολιτικές και αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους οι Ελληνικές Περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για στήριξη της τοπικής και ιδίως της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργία νέων "πράσινων" θέσεων εργασίας», επισήμανε.
Ο Κ.Αγοραστός ανέδειξε τις πολιτικές και τα έργα των Περιφερειών στον τομέα του περιβάλλοντος, αξιολόγησε ως «πολύ μεγάλες» τις προοπτικές για την κυκλική οικονομία και έθεσε στόχο να δημιουργηθεί «μια νέα πράσινη γενιά στην Ελλάδα, μια γενιά με οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά».
Η αναγκαία για την Ελλάδα παραγωγική ανασυγκρότηση, συνέχισε, δεν πρέπει να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά, το αντίθετο, να συνδυαστεί με καινοτόμα έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι που είναι εφικτό χάρις στην εξέλιξη της τενχολογίας. Βούληση χρειάζεται, στρατηγικό σχέδιο και ενθάρρυνση των υγιών επιχειρήσεων να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να δίνουν λύσεις εκεί που παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα, όπως για παράδειγμα την αξιοποίηση των υπολειμμάτων και αποβλήτων της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης.