Πολιτικός «καύσωνας» στη Βουλή για Eurogroup και Πρέσπες
Σύγκρουση κορυφής με προεκλογικό χαρακτήρα - Στο κάδρο της συζήτησης και η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ και η στάση Καμμένου
Μετά το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση. Τη διεξαγωγή της συζήτησης είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο Νίκο Βούτση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε στην επιστολή του ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες», αλλά οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες διότι «η περίφημη 'καθαρή έξοδος' δεν είναι τίποτα περισσότερο από την 'καθαρή είσοδο' σε τέταρτο μνημόνιο».
Η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη μετά τα όσα έγιναν το τελευταίο διήμερο στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί και τη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση στη Βουλή. Ο Γάλλος επίτροπος επέμεινε ότι η χώρα δεν έχει μπει σε τέταρτο μνημόνιο, κλείνοντας το μάτι στη δυνατότητα να μην ισχύσουν τελικά τα ψηφισμένα μέτρα. Τον κ. Μοσκοβισί προσγείωσε απότομα, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Eurogroup -ερωτηθείς για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, υπογράμμισε ότι αναμένει πως η Αθήνα δεν θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ο δρόμος μπροστά δεν περιλαμβάνει τον εκτροχιασμό της πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης.
«Δεν θα κρίνω προθέσεις πολιτικής, αλλά το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή» ξεκαθάρισε.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και στη συνέχεια οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων. Επίθεση για το σύνολο των θεμάτων της πολιτικής ατζέντας αναμένεται να εξαπολύσει και η Φώφη Γεννηματά. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς μετά την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ έχουν φουντώσει τα σενάρια για συνεργασία με την κυβέρνηση.
Στη συζήτηση αναμένεται να λάβει μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.
Θεωρείται όμως βέβαιο ότι στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα υπάρξει αναφορά και στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Σκοπίων, κυρίως σε σχέση με αυτά που τις τελευταίες μέρες λέει ο Πάνος Καμμένος και οι επαναπομείναντες βουλευτές του: ακύρωση της συμφωνίας, υπογραφή Τσίπρα χωρίς αντίκρυσμα, ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές και τον αμήχανο τρόπο που απαντά η κυβέρνηση, παρακολουθώντας ουσιαστικά τις «πρωτοβουλίες» του συγκυβερνήτη.