Νέο πεδίο σύγκρουσης με την κατάτμηση της Β' Αθηνών και την ψήφο Ελλήνων εξωτερικού
Κατατέθηκε η τροπολογία καθώς ο «Κλεισθένης Ι» οδεύει προς ψήφιση
Σε οκτώ, από πέντε, περιφέρειες σπάει η Β' Αθηνών στην τροπολογία που εισήχθη την Παρασκευή κατά την επεξεργασία του «Κλεισθένη Ι», σε ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει γενικότερες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η Νέα Δημοκρατία είχε εμφανιστεί ανοικτή υπό τον όρο να συνοδευόταν με πρόβλεψη για ψήφο των των Ελλήνων του εξωτερικού -κάτι, ωστόσο, που δεν έχει φέρει η κυβέρνηση.
Το μόνο που προβλέπεται σχετικά είναι η συγκρότηση Επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα μελετήσει το όλο ζήτημα, με στόχο να κατατεθούν προς διακομματικό διάλογο «επεξεργασμένες προτάσεις»: Πρακτικά, στρίβει διά... της επιτροπής, αναβάλλοντας σε κάποια στιγμή στο μέλλον τη διεξαγωγή της συζήτησης.
Αναφερόμενος στην τροπολογία ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και σε ανύποπτο χρόνο θετικά επί της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών .
«Επί της αρχής είμαστε θετικοί, όμως πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού. Εμείς τα συνδέουμε όλα γιατί είναι όλα ζητήματα εκλογικού νόμου. Πάρτε τον χρόνο σας, ετοιμαστείτε και φέρτε τα όλα μαζί, να σας τα ψηφίσουμε όλα μαζί» είπε αφήνονγτας να εννοηθεί ότι αν και θετική η ΝΔ δεν μπορεί να ψηφίσει αποσπασματικά μόνη τη ρύθμιση για την κατάτμηση.
Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η ΝΔ στο θέμα ήταν και η αναφορά που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από τη βήμα της Βουλής την Πέμπτη: «Αλήθεια, κύριε Τσίπρα, θα ψηφίσουμε παρέα τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από αυτές τις εκλογές; Ναι; Κουνάτε το κεφάλι σας ή όχι; Ή δεν απαντάτε; Ή κάνετε πως δεν ακούτε; Μάλλον κάνετε πως δεν ακούτε» είχε πει.
Υπενθυμίζεται ότι, καθώς η κατάτμηση της Β' Αθηνών είναι τμήμα του εκλογικού νόμου, αν η τροπολογία περνούσε με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης -δηλαδή, με πλειοψηφία πλέον των 200- θα ίσχυε ήδη από τις επόμενες εκλογές.