Αγοραστός: Σχεδόν όλη η αυτοδιοίκηση αντίθετη με τον Κλεισθένη
«Ακούστε τη βουή των πλησιάζοντων γεγονότων»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός κατά τη συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές για τον Κλεισθένη, υπογραμμίζοντας πως η αυτοδιοίκηση «είναι απέναντι σε ποσοστό 90%, να μην πω 100%, εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματος», υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση.
«Αν δεν ακούτε την αυτοδιοίκηση, ακούστε, για να θυμίσω τον Καβάφη, τη βουή των πλησιάζοντων γεγονότων» είπε με νόημα ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του τη Δευτέρα κατά τη συζήτηση στις επιτροπές, ο Κ.Αγοραστός τόνισε: «Καθεμία και καθένας Βουλευτής έχει ιστορική ευθύνη για την ψήφο του στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, φέρει μεγάλο βάρος να αποφασίσει σωστά καθώς οι επιπτώσεις του Νομοσχεδίου στη ζωή των πολιτών και την Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να είναι στιγμιαίες αλλά μεσομακροχρόνιες».
«Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο η κατάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών και των ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί καθώς δεν αντιμετωπίζονται οι «δράκοι» που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και εξήγησε:
-«Πρώτος «δράκος» είναι η γραφειοκρατία.
-Δεύτερος «δράκος» είναι η υποστελέχωση. Μάλιστα, η Κυβέρνηση διακηρύττει ότι από το 2019 θα ισχύει η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων 1-1 στο Δημόσιο Τομέα, ωστόσο στο καινούργιο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η Βουλή, η αναλογία αυτή είναι 1-3 στην Αυτοδιοίκηση.
-Τρίτος δράκος είναι η έλλειψη πόρων στην Αυτοδιοίκηση, καθώς μόνο από τις Περιφέρειες έχουν παρακρατηθεί 2 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια.
-Τέταρτος «δράκος» είναι ότι ο έλεγχος γίνεται, ακόμη, χειρότερος και, πολλές φορές, μεροληπτικός. Πολλές φορές, και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και άλλα όργανα, αντί να κάνουν έλεγχο νομιμότητας, κάνουν έλεγχο σκοπιμότητας. Και δεν ξέρω με ποια σκοπιμότητα κάνουν τον έλεγχο της σκοπιμότητας.
-Πέμπτον, δεν τίθενται οι βάσεις για να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Το πλαίσιο γίνεται πιο γραφειοκρατικό και απαιτούνται διαδικασίες μεγαλύτερης διάρκειας. Για να κάνεις έργο, χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος, από τη στιγμή που θα το εντάξεις, μέχρι να μπει η πρώτη μπουλντόζα. Είναι αυτή πρόοδος; Είναι αυτή μεταρρύθμιση;», ρώτησε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και συνέχισε:
«Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εξαντλείται στον τρόπο εκλογής. Ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες το πώς θα εκλέγεται ο Περιφερειάρχης, ή ο Δήμαρχος, ή ο Περιφερειακός και Δημοτικός Σύμβουλος.
Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν δουλειές, καλύτερο μισθό, να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, να έχουν ασφάλεια, υγεία, παιδεία, σύγχρονες υποδομές, επενδύσεις, αποτελεσματικότερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Υπάρχουν πρόνοιες για όλα αυτά από το Νομοσχέδιο; Όχι φυσικά», ξεκαθάρισε.
Αντίθετη η Αυτοδιοίκηση στο Νομοσχέδιο – Δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις μας
Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Κ. Αγοραστός εξήγησε ότι εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματος, για το οποίο όντως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, «στο Νομοσχέδιο η Αυτοδιοίκηση είναι απέναντι σε ποσοστό 90%, να μην πω 100%. Κι αυτό κάτι λέει», πρόσθεσε.
«Μεταρρύθμιση δεν είναι το Νομοσχέδιο. Μεταρρύθμιση είναι αυτή που έχουμε προτείνει ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με τις τεκμηριωμένες μελέτες μας να πάμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με την πλήρη επιτροπεία της εκάστοτε κυβέρνησης στην πραγματική δημοκρατία που είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και χαρακτήρισε την περιφερειακή διακυβέρνηση ως «το μέλλον της παραγωγικής ανασυγκρότησης, το μέλλον της νέας γενιάς, το οξυγόνο της Ελλάδας».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επανακατέθεσε στη Βουλή τη νομοθετική πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για επανασχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β` βαθμού και τη μετάβαση από την Περιφερειακή και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, την πρόταση για μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες, στις περιπτώσεις που δεν ανακύπτουν συνταγματικά ζητήματα καθώς και συμπληρωματικές προτάσεις για να ενσωματωθούν στο Νομοσχέδιο. «Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν εντάχθηκε στο Νομοσχέδιο», διευκρίνισε.
Εκλογικό σύστημα: Κατώφλι εισόδου στα Συμβούλια και εκλογής από την πρώτη Κυριακή
«Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, ο καθένας έχει τα πιστεύω του, αρκεί να μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα, το οποίο να μην φέρνει το διχασμό, την ακυβερνησία, τη συναλλαγή και την τεχνική πόλωση», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και αναγνώρισε ότι «η απλή αναλογική γοητεύει ως εικόνα, ως ταμπέλα, ως όρος. Το θέμα είναι, πόσο αποτελεσματική θα είναι μετά, όταν θα λειτουργήσει, γιατί χρειάζεται και μια αρχιτεκτονική λειτουργίας των ΟΤΑ, η οποία δεν υπάρχει στο Νομοσχέδιο», επισήμανε και συνέχισε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών:
«Διακηρύσσετε ότι έχετε ιδεολογία απλής αναλογικής. Προχωρήστε λοιπόν σε απλή αναλογική πρώτης Κυριακής, αυτή που ζητούσαν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, γιατί την θεωρούν άδολη, ανεξάρτητη και πραγματική αποτύπωση της βούλησης της κοινωνίας. Αν δεν θέλετε απλή αναλογική πρώτης Κυριακής, ορίστε κατώφλι εισόδου και εκλογής, δηλαδή 3% για την είσοδο στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και 40% (ενδεικτικοί οι αριθμοί) για την ανάδειξη Περιφερειάρχη και Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.
Εμείς είμαστε υπέρ της απλής λογικής και θέλουμε ένα Κράτος, Υπουργεία και διαδικασίες κοινής λογικής», επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Να διατηρηθούν οι άμεσα εκλεγόμενοι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες
Ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε «να διατηρηθούν οι άμεσα εκλεγόμενοι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, να εκλέγονται, δηλαδή, μαζί με τον Περιφερειάρχη, ώστε να εκτός των άλλων να μην υπάρχουν περισσότερες θέσεις συναλλαγής στο β’ γύρο».
Μην επικαλείστε για όλα τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπάρχουν θέματα που μπορούν να λυθούν και σήμερα αλλά δεν το θέλετε
Αναλύοντας τις προτάσεις της ΕΝΠΕ, ο κ. Κώστας Αγοραστός είπε με έμφαση πως «και σήμερα οι Περιφέρειες θα μπορούσαν να έχουν κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τις τοπικές υποθέσεις, υπό προϋποθέσεις. Το προβλέπει το Σύνταγμα, έχει αποφανθεί επ’ αυτού το Συμβούλιο της Επικρατείας. Άρα, μην επικαλείστε τη Συνταγματική Αναθεώρηση για όλα. Υπάρχουν θέματα τα οποία μπορούν να λυθούν και σήμερα, αλλά επειδή δεν θέλετε να τα λύσετε, λέτε ας το πάμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση», είπε χαρακτηριστικά.
Γιατί δεν τολμάτε να κάνετε ένα σοβαρό, υπεύθυνο ελεγκτικό μηχανισμό υπό το Ελεγκτικό Συνέδριο;
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της εποπτείας των ΟΤΑ επανακαταθέτοντας την πρόταση της ΕΝΠΕ για «ισορροπημένο σύστημα εποπτείας με τα εξής χαρακτηριστικά: Παρέχει επαρκείς εγγυήσεις αμεροληψίας κι αντικειμενικότητας, είναι απαλλαγμένο από πολιτικές εξαρτήσεις, είναι δίκαιο και ισορροπημένο, απαρτίζεται από πρόσωπα στελέχη και, μάλιστα, σε ικανό αριθμό που γνωρίζουν τοπικές υποθέσεις, δε δημιουργούν καθυστερήσεις και αγκυλώσεις και που συνδέονται με την έλλειψη εμπειρίας».
Γιατί δεν τολμάτε να κάνετε ένα σοβαρό, υπεύθυνο ελεγκτικό μηχανισμό υπό το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι θεσμός ανεξάρτητος και σοβαρός;», ρώτησε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι διατάξεις του Νομοσχεδίου ανατρέπουν τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ανέδειξε την εξής αντίφαση του Νομοσχεδίου: «ενώ προβλέπει την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι λοιπές διατάξεις του ανατρέπουν όσα περιλαμβάνονται στο Χάρτη και συγκεκριμένα
-Στο άρθρο 3 με τον όρο «αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» νοείται το δικαίωμα και η πραγματική ικανότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ο.Τ.Α. να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται το πλαίσιο του νόμου υπ’ ευθύνη τους και προς όφελος του πληθυσμού τους.
- «Οι δημόσιες αρμοδιότητες πρέπει γενικά να ασκούνται κατά προτίμηση από τις αρχές που βρίσκονται πλησιέστερα στους πολίτες». Η αρχή της επικουρικότητας δεν υπηρετείται από το Νομοσχέδιο.
-«Οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στους Ο.Τ.Α. πρέπει κανονικά να είναι πλήρεις και απόλυτες με βάση τις αρχές της ενότητας και της ολοκλήρωσης του έργου». Ούτε η διάταξη αυτή ούτε μια σειρά άλλων διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζονται με το Νομοσχέδιο».
«Αν δεν ακούτε την Αυτοδιοιοίκηση, ακούστε - για να θυμηθώ τον Καβάφη - «την βουή των πλησιαζόντων γεγονότων»
Αφού ξεκαθάρισε ότι «οι Περιφέρειες δεν θα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία αντίδρασης ενέργειες οι οποίες βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο, την ελληνική οικογένεια, την οικονομία, την Αυτοδιοίκηση», ο κ. Κ. Αγοραστός προέτρεψε τους Βουλευτές:
«Έχετε την δυνατότητα να μην είναι το νομοσχέδιο αυτό 100% με ιδεοληπτικές έμμονες και προειλημμένες αποφάσεις. Αλλάξτε το. Να μην είναι 100% εκλογικών σκοπιμοτήτων και 0% αυτοδιοικητικού χαρακτήρα. Αλλάξτε το. Να μην είναι 100% δημιουργία θέσεων διορισμού κομματικών και 0% να ακουμπάει στην ελληνική κοινωνία. Αλλάξτε το. Να μην είναι 100% γραφειοκρατία και αναδιανομή της μιζέριας και 0% παραγωγική ανασυγκρότηση. Αλλάξτε το. Να μην είναι 100% επιτροπεία και 0% αξιοκρατία. Αλλάξτε το.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εάν δεν ακούτε την Αυτοδιοίκηση ακούστε - για να θυμηθώ τον Καβάφη - «την βουή των πλησιαζόντων γεγονότων».