Το ύστατο κόλπο για τη συµφωνία των Πρεσπών
Η «πονηρή» ιδέα του επιτελείου Τσίπρα και η αποκάλυψη από τον Γ. Κατρούγκαλο
Colpo grosso... απόγνωσης µαθαίνουµε πως ετοιµάζει η κυβέρνηση, για να περάσει από τη Βουλή την κύρωση της συµφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Οχι µόνο δεν θα ζητήσει την αυξηµένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών -θέµα που θέτει επίµονα ο Πάνος Καµµένος-, αλλά σε µια κίνηση απελπισίας δεν θα καταφύγει καν στην πλειοψηφία των 151.
Την αποκάλυψη του κρυφού αυτού σχεδιασµού έκανε άθελά του (;) ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ελληνική ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik. «∆εν υπάρχει συνταγµατικά οποιαδήποτε πρόβλεψη για αυξηµένη πλειοψηφία, όχι για 180, αλλά ούτε καν για την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Το Αρθρο 28 του Συντάγµατος δεν απαιτεί απλή πλειοψηφία για την κύρωση παρόµοιων Συνθηκών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανοίγοντας τον δρόµο για κύρωση ακόµα και µε την ελάχιστη προβλεπόµενη πλειοψηφία των 120 βουλευτών! Τα µέχρι στιγµής δεδοµένα είναι κατά βάση δύο:
πρώτον, ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (µε επτά βουλευτές πλέον) δηλώνουν ότι σε καµία περίπτωση δεν θα ψηφίσουν τη συµφωνία.
∆εύτερον, η προσπάθεια του Μαξίµου να προσεταιριστεί κάποιους από τους δέκα ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου, για να υπερψηφίσουν εκείνοι τη συµφωνία, δεν αποδίδει καρπούς.
Αρα, οι έξι βουλευτές που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (εφόσον δεν έχει καµία απολύτως διαρροή από τις τάξεις του) για τους 151 δεν υπάρχουν. Ο Κανονισµός της Βουλής, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα να περάσει η κύρωση µιας διµερούς συµφωνίας µε απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, κάτι που σηµαίνει ότι θα µπορούσε να εγκριθεί από τη Βουλή µε λιγότερα από 151 «ναι».
Στο ίδιο σενάριο, µια απουσία της Κοινοβουλευτικής Οµάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την ψηφοφορία προκειµένου να µην ψηφίσει τη «Βόρεια Μακεδονία» θα έριχνε αυτοµάτως τον πήχη της απαιτούµενης πλειοψηφίας από το 151 στο 147. Στην πράξη, αυτό θα σήµαινε ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα έψαχνε µόλις δύο βουλευτές για να περάσει από τη Βουλή τη συµφωνία για την ονοµασία των Σκοπίων.
Μια εξίσωση σαφώς πιο εύκολη για το Μέγαρο Μαξίµου, που µπορεί να γίνει ακόµα ευκολότερη, αν επιλέξουν την αποχή και άλλοι βουλευτές, όπως για παράδειγµα εκείνοι της Χρυσής Αυγής.
Βέβαια, όπως δήλωσε προχθές ο Ζόραν Ζάεφ, η κύρωση της συµφωνίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά, θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019.
Συνεπώς, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει το νωρίτερο σε επτά µήνες από σήµερα, κάτι που δίνει αρκετό χρόνο στο επιτελείο του κ. Τσίπρα να ξεδιπλώσει τον σχεδιασµό του...
Πηγή: Secret