Πυρά εφ' όλης της ύλης εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τον Κλεισθένη, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού -έπειτα από την αποδοχή του στην κατάτμηση της Β' Αθηνών, θέση που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει και η ίδια υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν.

Αφήνοντας αιχμές για τον κυβερνητικό προγραμματισμό της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον Κλεισθένη, λέγοντας πως συνέπεσε με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες - και άρα ήταν απών από τη συζήτηση- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του επιτιθέμενος στην κυβερνησή ειδικά για το Σκοπιανό: Αναφερόμενος στα λόγια του πρωθυπουργού του ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πως «πήραμε erga omnes ταυτότητα», είπε απευθυνυνόμενος στην κυβέρνησης: «Erga omnes επικίνδυνοι είστε εσείς για την χώρα» είπε ο Κ.Μητσοτάκης. 

Επανήλθε δε στο ζήτημα της εκχώρησης εθνικότητας και ιθαγένειας: «Πείτε μου μία χώρα στον κόσμο που έχει άλλη ιθαγένεια και άλλη εθνικότητα». 

Επιτιθέμενος δε ειδικά στους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, επανέλαβε πως είναι «κολλημένοι στις καρέκλες τους» αλλά ο Καμμένος «στρογγυλοκάθεται δίπλα στον Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ τα Σκόπια παίρνουν ημερομηνία ένταξης». «Θλιβερό το θέαμα και για τους δύο» τόνισε. 

«Οι δύο εταίροι συναντώνται στο δρόμο της καρέκλας και της δημαγωγίας» υπογράμμισε. 

Περνώντας στο ζήτημα του Κλεισθένη, επανέλαβε πως είναι τραγελαφική η όλη υπόθεση με την ημερομηνία των εκλογών, τονίζοντας πως πρόκειται για άλλη μία μικροπολιτική εργαλειοποίηση του ζητήματος. Στηλιτεύοντας πως η κυβέρνηση έβαλε τους 16 βουλευτές να υποβάλουν την σχετική τροπολογία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιεί ότι θα χάσει τις εκλογές, είπε: «Αν δεν ήσασταν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι, θα ήσασταν απλά γραφικοί». «Δεν σταματάτε να μας αιφνιδιάζετε για το πού θα φτάσετε ώστε να μείνετε κολλημένοι στην καρέκλα» τόνισε, λ΄γεοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις». 

«Είναι όμως μάταιο: Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν» υπογράμμισε. «Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να σας τιμωρήσει, αν επιχειρήσετε θα χάσετε παντού, και θα τα χάσετε μονομιάς» προσέθεσε.

Πειραματόζωα μικροπολιτικών σχεδιασμών οι δήμοι

Όσον αφορά την απλή αναλογική στους δήμους που εισάγεται με τον Κλεισθένη, επανέλαβε την αντίθεση της ΝΔ: «Δεν συνειδητοποιείτε πως οδηγείτε την αυτοδιοίκηση σε διάλυση, όπως σας είπαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες; Κι αν η διοίκηση ενός δήμου παραλύσει με αυτόν τον νόμο έκτρωμα, αυτό θα έχει επιπτώσεις» υπογράμμισε, αναφέροντας σειρά τοπικών και ευρύτερων θεμάτων.

«Κάνετε τους δήμους και τις περιφέρειες πειραματόζωα των μικροκομματικών σας σχεδιασμών» τόνισε, λέγοντας πως είναι «υποκριστικό η πιο διχαστική κυβέρνηση να μιλά για κουλτούρα συναίνεσης, η κυβέρνηση του "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν"» υπογράμμισε. 

«Τι φοβάστε από την ψήφο κατοίκων εξωτερικού;»

Έχοντας ήδη κάνει το βήμα να υπερψηφιστεί η κατάτμηση της Β' Αθηνών, επαναλαμβάνοντας την πρόκληση στην κυβέρνηση να φέρει την ψήφο ομογενών: «Πρέπει να δώσουμε τώρα τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους συμπολίτες μας που μένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους» τόνισε.

«Τι φοβάστε κύρια Σκουρλέτη; Δεν θέλατε ποτέ να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, και τώρα η σπουδή σας να την στείλετε, ας μην κοροϊδευόμαστε, στις καλένδες» τόνισε και προχώρησε στην εξήγηση του γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει το μέτρο.

«Φοβάται την πολιτική ετυμηγορία των νέων που κορόιδεψε κι έδιωξε από τη χώρα, όπως φοβάστε και την κρίση των Ελλήνων που μετά από χρόνια στο εξωτερικό έχουν εμπειρία από σύγχρονα κράτη, αυτών που ξέρουν πώς θα μπορούσε να ήταν η χώρα αν δεν είχε βάλει την όπισθεν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τόνισε. 

Υπογράμμισε δε πως, χωρίς την πρόβλεψη, εισάγεται ουσιαστικά εισοδηματικό κριτήριο για την ψήφο εξωτερικού: «Όποιος έχει λεφτά, παίρνει το αεροπλάνο και έρχεται και ψηφίζει» εξήγησε.  

«Εδώ είναι η τροπολογία, αναλυτική, τεκμηριωμένη, μπορείτε να την δεχτείτε σήμερα κύριε Σκουρλέτη» συνέχισε. «Θέλω την ρητή σας απάντηση γιατί δεν την δέχεστε. Θέλετε να παραπέμψετε το θέμα στο μέλλον ώστε να χαθεί στη θολούρα της προεκλογικής περιόδου;» ρώτησε χαρακτηριστικά. 

«Αν θέλετε να κάνετε μία υπέρβαση, ψηφίστε εδώ και σήμερα την τροπολογία μας» είπε ο Κ.Μητσοτάκης.

Δεσμεύτηκε δε πως, αν η τροπολογία δεν γίνει αποδεκτή, η ΝΔ θα νομοθετήσει το μέτρο μετά τις επόμενες εκλογές, και απευθύνθηκε στους Έλληνες του εξωτερικού λέγοντας: «Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, ελάτε να ψηφίσετε στις πεόμενες εκλογές για να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστέι να ταξιδεύσετε για να ασκήσετε το ελογικό σας δικαίωμα».