Συνάντηση Γεωργιάδη με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Με ιδιαίτερη αναφορά στους υπέρογκους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που απομυζούν το 70% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών,
Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, οι ανάγκες των επιχειρήσεων, δράσεις επαγγελματικής προώθησης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και γενικότερα ζητήματα, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ του Βουλευτή Α΄ Αθήνας και Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ένωσης Κεντρώων, κ. Μάριου Γεωργιάδη και του Προέδρου του Ο.Ε.Ε., κ. Κωνσταντίνου Κόλλια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κόλλιας αρχικά αναφέρθηκε στους υπέρογκους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που απομυζούν το 70% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, καθιστώντας ιδιαίτερα προβληματική την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
Υπογράμμισε οτι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος πιστεύει ότι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας είναι η ανάπτυξη, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, η οποία, ωστόσο, φαίνεται δύσκολη με τον υφιστάμενο συνδυασμό της πολυνομίας, του μη σταθερού φορολογικού συστήματος και των υψηλών συντελεστών φόρου και ασφαλιστικών εισφορών.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι η τόνωση των εσόδων του κράτους, όσο και η ανακούφιση κοινωνικών ομάδων μπορεί να προέλθει και από προτάσεις που, κατά καιρούς, έχει καταθέσει το Ο.Ε.Ε., όπως:
- νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα - έξοδα) για όλους
- νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ίσχυε στο παρελθόν), ούτε μόνο το εισόδημα (όπως ισχύει σήμερα), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους. Το σύνολο των φόρων και εισφορών που καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του (50%)
- πρόταση σχετικά με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα οι τράπεζες, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη, που παρουσιάζει πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου του, πριν αυτό πουληθεί σε fund.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήρε την ετοιμότητα των επιστημονικών φορέων να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και βρήκε πραγματικά ενδιαφέρουσες τις προτάσεις του Ο.Ε.Ε. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ενός νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος, ζήτησε περισσότερες πληροφορίες προς περαιτέρω και σε βάθος εξέταση. Τάχθηκε και ο ίδιος υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, δεδομένου ότι θα βοηθήσει στην πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, θα δώσει δε, κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και στην προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα θα συμβάλλει στην εξεύρεση πόρων για να μπορεί να είναι εφικτή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τόνισε ότι «ένα σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομία, να προσελκύσει επενδύσεις και να λειτουργήσει υπέρ της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
Οι δυο θεσμικοί παράγοντες, άνθρωποι της ίδιας γενιάς, συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική η εξάλειψη των αγκυλώσεων που υπάρχουν σήμερα και ταλαιπωρούν το «επιχειρείν» και ο σχεδιασμός δράσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση της κατάστασης. Ανανέωσαν, δε, το ραντεβού τους στους επόμενους μήνες για να συζητήσουν τις νεότερες εξελίξεις που θα προκύψουν.