Και δεύτερη ρύθμιση για τα αδέλφια του πρωθυπουργού
Συνεχίζεται ο χορός των αποκαλύψεων από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2018, µία µόλις ηµέρα µετά την παραίτησηαποποµπή της Ράνιας Αντωνοπούλου και του υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης, ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου, για λόγους ευθιξίας, έπειτα από το θέµα που προέκυψε µε το επίδοµα ενοικίου (συνολικού ποσού 23.000 ευρώ) που λάµβανε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο κήνσορας της διαφάνειας Αλέξης Τσίπρας, µε το γνωστό ύφος του αδέκαστου πολιτικού, δήλωνε µεταξύ άλλων, µε αφορµή αυτή την υπόθεση, από την Τρίπολη όπου έκανε περιοδεία: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καµιά περίπτωση και για κανέναν λόγο να συµβιβαστεί µε οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική (….).
Γι’ αυτό και σε ό,τι µας αφορά, δεν πρόκειται ποτέ, σε καµιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συµβιβαστούµε µε την ταύτιση του ηθικού µε το νόµιµο. Για εµάς ό,τι γίνεται νόµιµα, δεν είναι αυτοµάτως και εγγεγραµµένο στις δικές µας αξίες, στη δική µας ηθική». Τα όσα αποκάλυψαν την περασµένη εβδοµάδα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και προκάλεσαν σάλο στο πανελλήνιο για τη νόµιµη -κατά την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς που ακολούθησε- (άραγε και ηθική;), ευνοϊκή ρύθµιση δανείου ύψους 243.544 ευρώ της τεχνικής εταιρείας της οικογένειας Τσίπρα µε καταβολή µόλις 300 ευρώ τον µήνα για δύο χρόνια, αλλά και την υπόθεση της πλαστής ασφαλιστικής ενηµερότητας και του τρόπου µε τον οποίον απηλλάγη από το δικαστήριο ο αδελφός του πρωθυπουργού ∆ηµήτριος Τσίπρας, προκάλεσαν βαθιές ρωγµές στο «ηθικό πλεονέκτηµα» που η κυβέρνηση διαφύλασσε «ως κόρην οφθαλµού».
Τα «Π» φέρνουν στο φως και µια νέα, δεύτερη υπόθεση ρύθµισης δανείου της εταιρείας «∆ΙΟ∆ΟΣ Ο.Ε.», στην οποία ως γνωστόν συµµετέχουν ως οµόρρυθµοι εταίροι τα αδέλφια του πρωθυπουργού, ∆ηµήτρης Τσίπρας και Ζαννέτ Τσίπρα, που θα προκαλέσει αντιδράσεις και κυρίως την ανάγκη να δοθούν πειστικές (αυτήν τη φορά) απαντήσεις. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφηµερίδα, µία από τις τέσσερις συστηµικές τράπεζες (άλλη από αυτή που είχε δώσει το πρώτο δάνειο, που αποκάλυψαν τα «Π» την περασµένη εβδοµάδα) χορήγησε ποσό 850.000 ευρώ το 2004 δυνάµει της υπ. αριθµ. 1972112/04.11.2004 σύµβασης πιστώσεως µε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασµό.
Οπως ρητά προκύπτει από την 05/09/2015 αίτηση ασφαλιστικών µέτρων της τράπεζας, η οποία κατατέθηκε 10 ολόκληρους µήνες µετά(!) τη χορήγηση της πίστωσης των 850.000 ευρώ, η «∆ΙΟ∆ΟΣ Ο.Ε.» έκανε χρήση της πίστωσης για όλο το προηγούµενο διάστηµα χωρίς «να έχει δοθεί καµία απολύτως ασφάλεια υπέρ της Τράπεζας», από την ηµέρα που χορηγήθηκε η πίστωση έως την ηµέρα που κατατέθηκε η αίτηση της τράπεζας. Με λίγα λόγια, κατά τα φαινόµενα, η πίστωση του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 850.000 ευρώ φέρεται να δόθηκε χωρίς καµία εξασφάλιση το έτος 2004.
ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
Στην αίτηση ασφαλιστικών µέτρων, µάλιστα, ενώπιον του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η τράπεζα ζητά τη µεταγενέστερη εγγραφή προσηµείωσης σε ακίνητο του σηµερινού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επί της οδού Φθιώτιδος 41, το οποίο και απέκτησε µε γονική παροχή από τον αείµνηστο πατέρα του, Παύλο. Το πρώτο σηµείο που προκαλεί εύλογες απορίες είναι το γεγονός ότι το συγκεκριµένο ακίνητο βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου φέρονται να εδρεύουν όλες οι οικογενειακές επιχειρήσεις («∆ΙΟ∆ΟΣ Ο.Ε.», «Τ&Τ Ο.Ε») που έχουν το ίδιο αντικείµενο. Το δεύτερο σηµείο που επίσης προκαλεί ερωτήµατα, τα οποία χρήζουν προφανώς ξεκάθαρων απαντήσεων, είναι το γεγονός ότι η τράπεζα, αν και στην αίτηση που έχει καταθέσει θεωρεί ότι «συντρέχει κίνδυνος» και «επείγουσα περίπτωση», δέχεται εντέλει να εγγράψει προσηµείωση υποθήκης για το ποσό µόλις των 165.000 ευρώ, ποσό το οποίο προφανώς αντιστοιχεί στην αξία του προσηµειωµένου ακινήτου, για εξασφάλιση ενός δανείου 850.000 ευρώ.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι δεν είναι γνωστό και δεν προέκυψε από την έρευνα της εφηµερίδας, εάν η τράπεζα έλαβε και περαιτέρω εξασφαλίσεις για την κάλυψη της τραπεζικής περιουσίας της από τους οµόρρυθµους εταίρους ή τυχόν άλλους εγγυητές, ή εάν, αντιθέτως, περιορίστηκε σε ένα ακίνητο µε πέντε φορές µικρότερη αξία της πιστώσεως, όταν είναι γνωστό ότι για τις περιπτώσεις των εξασφαλίσεων απαιτείται ποσό που καλύπτει το 120% του δανείου. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, δηλαδή, οι εξασφαλίσεις θα έπρεπε να είναι κοντά στο 1,1 εκατ. ευρώ. Από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφηµερίδα µε βάση την 43454Σ/2005 απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών γίνεται δεκτή η αίτηση και σηµειώνεται επί λέξει ότι «ο εγγυητής Αλέξης Τσίπρας έχει επισφαλή περιουσιακή κατάσταση» και αυτό συνοµολογείται και από τον ίδιο, ο οποίος παρίστατο αυτοπροσώπως κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών µέτρων.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ 2015
Ερχόµαστε και πάλι αισίως στο έτος 2015, µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφηµερίδα, το 2015, έναν χρόνο πριν από την ευνοϊκή ρύθµιση στην Τράπεζα Πειραιώς, η δεύτερη συστηµική τράπεζα είχε προχωρήσει και αυτή µε τη σειρά της σε τροποποίηση - ρύθµιση της αρχικής οφειλής των 850.000. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, σήµερα το υπόλοιπο είναι κοντά στα 240.000 ευρώ και, βάση τραπεζικών πηγών, ενεργό. Η συγκεκριµένη δανειακή σύµβαση αλλά και η ρύθµιση που έγινε το 2015 αποκτούν µεγαλύτερο ειδικό βάρος, µε δεδοµένο ότι σε αυτή την περίπτωση εγγυητής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος τον Μάρτιο του 2004, όντας στο Ναυτικό, είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής µε τον Συνασπισµό (χωρίς επιτυχία, κάνοντας ωστόσο χρήση νόµου που προέβλεπε ότι παύει η θητεία όποιου είναι υποψήφιος), το 2015 όµως, που έγινε η ρύθµιση του δανείου µε τη συστηµική τράπεζα, ήταν βέβαια πρωθυπουργός.
Αυτό που επίσης προκαλεί αίσθηση είναι ότι η εταιρεία «∆ΙΟ∆ΟΣ» διεγράφη από το ΜΕΕΠ στις 2-4-2015. Το ερώτηµα που προκύπτει είναι γιατί σε µια εταιρεία που διαγράφεται από το µητρώο και άρα δεν µπορούσε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της ως εργολήπτρια δηµοσίων έργων, παρατάθηκε η διάρκειά της µέχρι 3-6-2022, σύµφωνα µε την από 22-5-2017 τροποποίηση του Καταστατικού της; Είχε τότε δραστηριότητα ή υπήρχαν ηµιτελή έργα, που υποχρέωσαν τους εταίρους στην παράταση του χρόνου της, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Καταστατικού της, και, αν ναι, ποια είναι αυτά; Το βασικότερο όµως, που προκαλεί αίσθηση, είναι το γιατί, παρά τα ανωτέρω παράδοξα και αντιφατικά γεγονότα, έγινε τα έτη 2015 και 2016, κατά την πρωθυπουργία Τσίπρα, η ρύθµιση των 2 δανείων, µολονότι εξέλιπε, ως επιπλέον ασφαλιστική δικλίδα, η βασική µέχρι τότε δραστηριότητά της µε την ανάληψη δηµοσίων έργων και την τυχόν εκχώρηση των σχετικών της απαιτήσεων στις τράπεζες. Και, µάλιστα, ενώ είναι γνωστό πως συχνά, σε δανειακές συµβάσεις ή συµβάσεις χορηγήσεως πιστώσεως, όρος του ενεργού τους είναι η συνέχιση της εµπορικής δραστηριότητας της πιστούχου, ώστε να εξοφληθεί το ανοιχτό υπόλοιπο.
Η περίπτωση «Πρωτέας» και η αγάπη για την Καλαμάτα
ΣΤΙΣ 17-3-2017 η εταιρεία «ΠΡΩΤΕΥΣ ΑΤΕΕ» ανέλαβε (µετά τον από 17-9-2015 ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισµό και αφού αποκλείστηκαν προηγουµένως 8 εταιρείες που είχαν καταθέσει δικαιολογητικά - µεταξύ των οποίων και µία µε µικρότερη προσφορά, και υποβλήθηκαν πλήθος ενστάσεων και προσφυγών) το έργο «αναβάθµιση του συστήµατος οδοφωτισµού του ∆ήµου Καλαµάτας µε σκοπό την εξοικονόµηση ενέργειας», καθόσον η αρµόδια επιτροπή έκανε δεκτή την προσφορά της, ύψους 5.798.710, πλέον αναπροσαρµογής 15% και ΦΠΑ 24%. Την εταιρεία αυτή φαίνεται να στελεχώνει ο ∆ηµήτρης Τσίπρας και ενώ την περίοδο διεξαγωγής τού εν λόγω διαγωνισµού η «∆ΙΟ∆ΟΣ Ο.Ε.» είχε διαγραφεί από το ΜΕΕΠ και δεν µπορούσε να αναλάβει δηµόσια έργα. Συµπτωµατικά, κατά τη διάρκεια που τρέχει ο διαγωνισµός και µετά την ανάληψη του έργου από την εταιρεία που στελεχώνει ο αδελφός του, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει µια ιδιαίτερη «αγάπη» για την Καλαµάτα και τον δήµαρχό της... Ετσι σε διάστηµα 9 µηνών, τόσο ο ίδιος όσο και κουστωδία υπουργών του επισκέπτονται συχνά-πυκνά την περιοχή και µε κάθε αφορµή (εγκαίνια του περιµετρικού δρόµου, εγκαίνια του ∆ηµαρχείου Καλαµάτας) δείχνουν την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει µε τον δήµαρχο, Π. Νίκα.
Τα 12 ερωτήµατα που χρήζουν απαντήσεων
1. ∆εδοµένου ότι, κατά κοινή τραπεζική πρακτική, το ύψος του πιστωτικού ορίου διαµορφώνεται ανάλογα µε τα οικονοµικά στοιχεία της επιχείρησης και τις παρεχόµενες εξασφαλίσεις, µε βάση ποια κριτήρια χορηγήθηκε το 2004 ποσό 850.000 και µάλιστα χωρίς εξασφαλίσεις;
2. Είναι αληθές ότι έως το δικαστήριο δεν είχε άλλη εξασφάλιση, όπως αναφέρει η τράπεζα στην αίτησή της, και, εάν ναι, γιατί δεν χορηγήθηκε εξαρχής;
3. Υπήρξε µέριµνα να λάβει περαιτέρω εξασφάλιση η τράπεζα, ή η µόνη εξασφάλιση είναι οι 165.000 ευρώ του ακινήτου του κυρίου Αλέξη Τσίπρα;
4. Το ακίνητο αυτό έφερε άλλα βάρη κατά τον χρόνο της -καθυστερηµένηςπροσηµειώσεως, κατά το έτος 2005;
5. Με ποιους όρους τροποποιήθηκε και ρυθµίστηκε η οφειλή το 2015 και σε ποιο ύψος ανερχόταν το ληξιπρόθεσµο ποσό τότε;
6. Είχε τότε δραστηριότητα και έσοδα η εταιρεία, ώστε, δεδοµένης και της αποµείωσης της αξίας των ακινήτων, να διασφαλίζεται η οµαλή ρύθµιση και αποπληρωµή;
7. Ποια είναι η εξέλιξη καταβολής του δανείου και της ρύθµισης και ποιο το σηµερινό ποσό οφειλής;
8. Βρέθηκε η ρυθµιζόµενη οφειλή σε καθυστέρηση και για πόσο χρονικό διάστηµα;
9. Ο ∆. Τσίπρας είχε εκχωρήσει την ειδικότητα του πτυχίου του στην εταιρεία του για την άσκηση της δραστηριότητάς της ή σε τρίτη εταιρεία;
10. Γιατί η «∆ΙΟ∆ΟΣ» διεγράφη από το ΜΕΕΠ την 2-4-2015;
11. Μπορούσε τότε να λάβει ασφαλιστική και φορολογική ενηµερότητα, ως απαιτείτο, για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της ως εργολήπτρια δηµοσίων έργων;
12. Η εταιρεία σήµερα αναλαµβάνει ιδιωτικά έργα, έχει δραστηριότητα και έσοδα;
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 21 Ιουλίου, 2018