Εισηγήσεις για σαρωτικό ανασχηματισμό: Τους διώχνει λόγω… ανεπάρκειας
Μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι
Οι καταστροφικές πυρκαγιές, εκτός από τους δεκάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυµατίες και τις τεράστιες καταστροφές, έκαψαν και τα τελευταία χαρτιά που είχε στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας. Που σηµαίνει ότι δεν µπορεί να κάνει καµία φιέστα για τη συµβολική έξοδο από το Μνηµόνιο και, πολύ περισσότερο, να πανηγυρίσει για το νέο ξεκίνηµα που επιθυµούσε διακαώς να σηµατοδοτήσει η 21η Αυγούστου. Ακόµα, όµως, και το χαρτί του ανασχηµατισµού σχετίζεται απολύτως µε τα αποκαΐδια της εθνικής καταστροφής, δεδοµένου ότι επιβεβαιώθηκε η εγκληµατική ανεπάρκεια και η εµφανής ανικανότητα µιας πλειάδας κυβερνητικών στελεχών.
Η εκτίµηση που επικρατεί είναι πως, ύστερα από όσα συνέβησαν, σχεδόν κανένας από τους υπουργούς δεν µπορεί να θεωρείται δεδοµένος για τη θέση του. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι για σαρωτικές αλλαγές, µέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η αλλαγή της ατζέντας, αλλά και θα καταδειχθεί στους πολίτες πως η κυβέρνηση «έλαβε το µήνυµα».
Η πραγµατικότητα είναι πως µετά την εθνική τραγωδία της Αττικής βρίσκονται στο «κόκκινο» υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Τόσκας, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, από τη στιγµή που κανένα υπουργείο δεν φάνηκε να ανταποκρίνεται στις δύσκολες απαιτήσεις µιας µεγάλης κρίσης.
Το ερώτηµα, βεβαίως, που τίθεται αφορά στα περιθώρια που έχει ο Αλέξης Τσίπρας, αφενός γιατί ο... πάγκος είναι περιορισµένος, αφετέρου διότι το σχήµα που θα συγκροτήσει θα είναι αυτό µε το οποίο θα πάει στις εκλογές. Ως εκ τούτου, θα είναι σχετικά δύσκολο να αφήσει εκτός κυβέρνησης πολλά κορυφαία στελέχη, ιδίως από τη στιγµή που δεν έχει τα πρόσωπα εκείνα µε το αντίστοιχο ειδικό βάρος για να τους αντικαταστήσουν.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Να τονίσουµε ότι πριν από τις πυρκαγιές οι σκέψεις του πρωθυπουργού για το κυβερνητικό σχήµα αφορούσαν κυρίως τα ανοίγµατα σε πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες προσθήκες από νεότερα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγµατα, ωστόσο, άλλαξαν άρδην και τα αποκαΐδια διαµορφώνουν ένα πολύ δυσχερές περιβάλλον για τον κ. Τσίπρα.
Οπως προαναφέραµε, οι µόνοι που φαίνονται σίγουροι για τη θέση τους είναι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αµυνας, όπως και ο υπουργός Οικονοµίας, από τη στιγµή που ο κ. ∆ραγασάκης πήγε στο συγκεκριµένο υπουργείο πριν από τέσσερις µήνες. Από εκεί και πέρα, το βασικό ερώτηµα έως πρότινος ήταν τι θα συµβεί µε τον κ. Τσακαλώτο, µε τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του υπουργού Οικονοµικών. Αν αντικατασταθεί, κάτι που µε τις νέες συνθήκες δεν είναι και το πιθανότερο, φαντάζουν ως φαβορί να τον διαδεχτούν ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Λούκα Κατσέλη.
Από εκεί και πέρα, δεδοµένη φαντάζει η αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι ο κ. Τόσκας θα µείνει εκτός κυβερνητικού σχήµατος. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του υπουργού Εσωτερικών.
Οι σχέσεις µε το Μαξίµου δεν είναι στο καλύτερο σηµείο. Από την άλλη, δεν είναι εύκολη η περιθωριοποίησή του, πολύ περισσότερο από τη στιγµή που ο Πάνος Σκουρλέτης είναι από τα πρόσωπα µε ισχυρή επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, εκτιµάται ότι αυτός που θα τον διαδεχτεί είναι ο επιστήθιος φίλος του Νίκος Φίλης.
Εκτός κυβερνητικού σχήµατος οδεύει, όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Εµπορικής Ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι ο κ. Κουρουµπλής απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚογενές ακροατήριο, για αυτό και θα επιδιώξει να τοποθετήσει στην κυβέρνηση πρόσωπα προερχόµενα από το ΠΑΣΟΚ, µε τη λίστα των ονοµάτων που έχει στη σκέψη του να περιλαµβάνουν τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Αντώνη Κοτσακά, τον Νίκο Μπίστη, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Σταύρο Μπένο. Από τους υπόλοιπους υπουργούς φαίνεται ότι στη θέση τους θα παραµείνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ∆ηµήτρης Βίτσας, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Αντιθέτως, τα υπουργικά έδρανα φαίνεται πως θα εγκαταλείψουν η υπουργός Πολιτισµού, Λυδία Κονιόρδου, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενώ ενδέχεται να µετακινηθούν σε άλλα υπουργεία ο Νίκος Παππάς, ο Σταύρος Κοντονής και ο Χρήστος Σπίρτζης. Από τα κυβερνητικά στελέχη, εκτιµάται πως θα αναβαθµιστούν ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο ∆ηµήτρης Λιάκος και ο Κώστας Στρατής.
Από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαιη θεωρείται η είσοδος στο κυβερνητικό σχήµα του Θόδωρου ∆ρίτσα, ενώ ακούγεται πως θα αξιοποιηθεί και ο διευθυντής της Κ.Ο., Κώστας Ζαχαριάδης.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Ιουλίου, 2018