Λάθη και ψέματα από μια ανεύθυνη κυβέρνηση
Τα στελέχη που έκαναν λάθη, αυτοί που «κρύφτηκαν» και εκείνοι που έπαιξαν παιχνίδια
Μία κυβέρνηση ανίκανη να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγµα. Μία κυβέρνηση που προσπάθησε µε ψέµατα να καλύψει τα λάθη και τις παραλείψεις της την κρίσιµη ώρα, που χάνονταν ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, του συγκυβερνήτη του, Πάνου Καµµένου, και των υπουργών του, οι οποίοι βαρύνονται µε σοβαρά λάθη αλλά και ψέµατα. Κύριος υπεύθυνος των λαθών της κυβέρνησης είναι από την πρώτη κιόλας µέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αφού µόλις γύρισε από το Μόσταρ της Βοσνίας όπου βρισκόταν επέτρεψε να διεξαχθεί επικοινωνιακό σόου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής µε τον ίδιο πρωταγωνιστή, πυροδότησε την εξάπλωση θεωριών συνωµοσίας περί «ασύµµετρου φαινοµένου» και, παρόλο που όλοι οι αρµόδιοι γνώριζαν για νεκρούς, δεν έγινε καµία αναφορά. Ο ίδιος αρκέστηκε να αναλάβει µία ανέξοδη πολιτική ευθύνη, χωρίς να υπάρξει καµία παραίτηση, ούτε καν του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι την υπέβαλε.
Ο Αλ. Τσίπρας, επίσης, δεν όρισε έναν υπεύθυνο για τη διαχείριση της κρίσης, µε αποτέλεσµα το χάος µε τον αριθµό των νεκρών και των αγνοουµένων. Ο ίδιος δε διατήρησε τις θεωρίες συνωµοσίας, µιλώντας για «σκοτεινά κέντρα» πίσω από τις πυρκαγιές, στο Υπουργικό Συµβούλιο. Οι θεωρίες για εµπρησµούς, ωστόσο, είχαν ήδη ξεκινήσει από το πρωί της ∆ευτέρας διά στόµατος του «µοιραίου», όπως χαρακτηρίζεται, υπουργού Νίκου Τόσκα. Είναι ο υπουργός που ανέφερε ότι όσο κι αν έψαξε για λάθη στην επιχείρηση, δεν βρήκε, παρόλο που άλλαξε τον αρχηγό Πυροσβεστικού Σώµατος τρεις φορές από το 2015. Ο ίδιος δεν θεώρησε δική του ευθύνη το χάος µε το κλείσιµο της Λεωφόρου Μαραθώνος την ώρα της πυρκαγιάς και την εκτροπή της κίνησης προς το Μάτι, µε συνέπεια τον εγκλωβισµό εκατοντάδων ανθρώπων στο στόµα της φωτιάς.
Θλιβερός πρωταγωνιστής της απόπειρας επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης µε τις συνεντεύξεις Τύπου δεν ήταν άλλος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος µε περισσό κυνισµό ισχυριζόταν ότι «ήταν αδύνατο να γίνει εκκένωση στο Μάτι», γνωρίζοντας όµως ότι η εισήγηση για εκκένωση είχε γίνει, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Λίγες ηµέρες αργότερα, στην προσπάθειά του να καλύψει το αν γνώριζαν για νεκρούς από το βράδυ της ∆ευτέρας, δήλωσε σε αυστηρό ύφος: «Το δευτερόλεπτο που η κυβέρνηση διασταύρωσε την πληροφορία για νεκρούς, εγώ ο ίδιος στις 2:30 ενηµέρωσα τον ελληνικό λαό». Πώς γίνεται όµως να έχει διαβιβαστεί έγγραφο αίτηµα της Πυροσβεστικής για την ενεργοποίηση Σχεδίου ∆ιαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών από τη 1:30 το πρωί, ενώ προϋπέθετε χρονοβόρα διαδικασία για τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν νεκροί;
Ο υπουργός που έλαµψε διά της απουσίας του σε κρίσιµες στιγµές ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος εµφανίστηκε µόνο κατά τη διάρκεια της ενηµέρωσης στον Αλ. Τσίπρα, την ώρα που ο κρατικός µηχανισµός αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε αυξηµένη ετοιµότητα, παρά τον υψηλό βαθµό επικινδυνότητας που υπήρχε. Ο ίδιος χρεώνεται επίσης τον αριθµό έκτακτης ανάγκης 112 που δεν λειτούργησε, αλλά και ότι δεν υπήρξε πολιτική εποπτεία της λειτουργίας της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας. Ο Πάνος Σκουρλέτης, µία εβδοµάδα µετά τη «Μαύρη ∆ευτέρα» αποφάσισε να δώσει συνεντεύξεις για να µαζέψει τα ασυµµάζευτα και όχι µόνο τα έκανε χειρότερα αλλά άδειασε µέχρι και τον ίδιο του τον εαυτό. Οταν ρωτήθηκε αν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης αποτελεσµατικό, απάντησε «δεν υπήρχε», ωστόσο η κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου ήταν δική του αρµοδιότητα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Λεωφόρος Μαραθώνος έκλεισε για 15-20 λεπτά, τη στιγµή που πέρναγε η φωτιά», την ώρα που υπάρχουν µαρτυρίες ότι η Μαραθώνος ήταν κλειστή για πολύ µεγαλύτερο διάστηµα.
Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Πάνος Καµµένος, θέλησε να κάνει επικοινωνιακή πολιτική πάνω στα καµένα, µε την επίσκεψή του στο Μάτι, γεγονός που γύρισε µπούµερανγκ και ανέδειξε λάθη και ψέµατα της κυβέρνησης. απευθυνόµενος σε πολίτη µε κατεστραµµένη περιουσία, τον ρώτησε αν το καµένο σπίτι του είχε άδεια, ενώ έλεγε µε ύφος «δεν σας πιστεύω», όταν ο ίδιος του έλεγε ότι οι Ενοπλες ∆υνάµεις δεν ήταν στο Κόκκινο Λιµανάκι το απόγευµα της ∆ευτέρας. Λίγες ηµέρες µετά το παραδέχθηκε ότι «οι Ενοπλες ∆υνάµεις δεν ήταν στην περιοχή Κόκκινο Λιµανάκι». Χρεώνεται, επίσης, την ασυνεννοησία µε τον Νίκο Τόσκα για τη συνδροµή των Ενόπλων ∆υνάµεων. Από το κάδρο των λαθών δεν λείπει ούτε το δίδυµο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης και Σωκράτης Φάµελλος. Την ώρα που κυβερνητικοί έριχναν το φταίξιµο για τη φωτιά στα αυθαίρετα και τη ρυµοτοµία της περιοχής, ο υπουργός είχε περάσει νόµο για τη νοµιµοποίησή τους και πριν από τον νόµο είχαν δοθεί οκτώ παρατάσεις για την προστασία των αυθαιρέτων. Ο δε αναπληρωτής υπουργός, Σ. Φάµελλος, χρεώνεται ότι οι 5.066 άνθρωποι που προσελήφθησαν για πυροπροστασία αναλαµβάνουν υπηρεσία τον Αύγουστο, τρεις µήνες δηλαδή µετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, τέλος, Παναγιώτης Κουρουµπλής, παρόλο που οι δυνάµεις του Λιµενικού µετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, δεν ήταν παρών στη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά σε δηλώσεις του ήξερε να λέει για τους αγνοούµενους ότι είναι λιγότεροι από δεκάδες, ισχυρισµός που διαψεύστηκε. Τραγικός ήταν όµως και στο ζήτηµα των νεκρών από την πυρκαγιά, όταν παραδέχθηκε πως έφτασε στον ίδιο πληροφορία για νεκρό, αλλά «θεωρήσαµε», όπως είπε, «ότι αυτή η πληροφορία δεν ήταν ασφαλής».
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018