Εριστικός, προκλητικός, διχαστικός. Ένας πρωθυπουργός, κατώτερος των περιστάσεων  σε ένα διάγγελμα κονσέρβα που ούτε ο ίδιος, ούτε και κανένας ακόμη και συριζαίος δεν πίστευε όσα έλεγε.

Η Ιθάκη γίνεται η αρχή ενός τέλους για τον Αλέξη Τσίπρα που θα τον βγάλει από τα αδιέξοδα της πολιτικής του, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποτύπωσε με τον πιο δραματικό τρόπο το κύκνειο άσμα της κυβέρνησής του.

Σε ένα κακοστημένο, αμφιλεγόμενης αισθητικής σόου, ο Αλέξης Τσίπρας, ανερυθρίαστα απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό και συστήθηκε ως ο Σωτήρας που έβγαλε την χώρα από τα Μνημόνια, κάτι που θα γίνονταν αν δεν επέμενε να κυβερνήσει, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, μίλησε για την αναγκαιότητα των μνημονίων, παραδεχόμενος επί της ουσίας, ότι τελικά δεν υπήρχε άλλος δρόμος όπως ο ίδιος ισχυρίζονταν όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

Με την νέα αυταπάτη της «εξόδου» ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε στο σόου που έστησε στην Ιθάκη, τραβολογόντας χειροκροτητές και οπαδούς – κομπάρσους από την υπόλοιπη χώρα να πείσει ότι έρχεται «νέα εποχή» ωστόσο η πραγματικότητα τον διαψεύσει καθώς ο ελληνικός λαός δεν είναι οι «λωτοφάγοι» που επικαλέστηκε και ο ίδιος στο διάγγελμά του.  

Χαρακτηριστικό της κακής παράστασης που επιχείρησε η κυβέρνηση να στήσει ήταν το γεγονός ότι ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Ιθάκης, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο «πανηγύρι» του Τσίπρα, αναγκάζοντας το Μαξίμου να «επιστρατεύσει» περιφερόμενους οπαδούς που θα πλαισίωναν τον Αλέξη Τσίπρα στον μεταμνημονιακό του περίπατο.