Οι καραµπόλες και ο πονοκέφαλος του Τσίπρα για τον ανασχηματισμό
Τα σενάρια για Πάνο Σκουρλέτη, Παναγιώτη Ρήγα, Νίκο Παππά και οι φόβοι για «αντάρτικο» των «κοµµένων»
Μακρύς είναι ο δρόµος του πρωθυπουργού, όχι, όµως, για την Ιθάκη, αλλά για την υλοποίηση του σχεδιασµού του, που συναντά συνεχώς µεγάλα προσκόµµατα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα η αδυναµία του κ. Τσίπρα να προχωρήσει στον ανασχηµατισµό, ο οποίος συζητείται εδώ και εβδοµάδες και συνεχώς παίρνει αναβολή.
Η αιτία έχει να κάνει κυρίως µε το έλλειµµα προσώπων που, αφενός, θα πρέπει να έχουν το ειδικό βάρος για να σηκώσουν τις υπουργικές καρέκλες και, αφετέρου, να σηµατοδοτούν το νέο ξεκίνηµα που θέλει να διακηρύξει ο πρωθυπουργός. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση εµφανίζεται πλήρως αποσυντονισµένη και το οξυγόνο που έδωσε ο τυχόν αέρας της Ιθάκης εξατµίστηκε άµα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από το όµορφο νησί του Ιονίου. Τα τελευταία 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες σβήνουν και γράφουν ονόµατα, αδυνατώντας να καταλήξουν στο σχήµα που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Η µόνη ειληµµένη απόφαση φαίνεται πως είναι η αντικατάσταση του γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής, Παναγιώτη Ρήγα. Σύµφωνα µε όλα τα δεδοµένα, στη θέση του κ. Ρήγα θα µετακινηθεί κορυφαίο στέλεχος, µε πρώτο φαβορί τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ενώ έχει ακουστεί και το όνοµα του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου. Το πιθανότερο είναι πως το επόµενο Σαββατοκύριακο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειµένου να ψηφίσει τον νέο γραµµατέα. Το ερώτηµα που τίθεται είναι αν θα πραγµατοποιηθεί ο ανασχηµατισµός πριν ή µετά την Κεντρική Επιτροπή, καθώς επιτελικά στελέχη ανησυχούν πως, αν γίνει αυτή την εβδοµάδα ο ανασχηµατισµός, οι «κοµµένοι» θα εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στην κάλπη για τον νέο γραµµατέα.
Εστω και έτσι, αν µετακοµίσει ο κ. Σκουρλέτης στο κόµµα, ανοίγει η θέση του υπουργού Εσωτερικών, θέση ιδιαιτέρως κοµβική για µια χρονιά µε πολλαπλές εκλογικές αναµετρήσεις. Ολες οι εκτιµήσεις συγκλίνουν πως πρώτος τη τάξει υπουργός θα γίνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, ο οποίος µετά και τον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ουσιαστικά µείνει χωρίς αντικείµενο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Το επόµενο ερώτηµα είναι ποιος θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Εως τώρα, ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει δύο πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιάννη Πανούση και τον Νίκο Τόσκα. Κάποιες σκέψεις φέρνουν στη θέση αυτή τον σηµερινό γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Ρήγα, ενώ έχει ακουστεί και το όνοµα του γενικού γραµµατέα του υπουργείου, ∆ηµήτρη Αναγνωστάκη, αλλά και του βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη.
ΓΚΡΙΝΙΑ
Στο Μέγαρο Μαξίµου εµφανίζονται αρκετά προβληµατισµένοι και µε το σκέλος της επικοινωνίας, καθώς ο κ. Τζανακόπουλος χρεώνεται προσωπικά το Βατερλώ στην επικοινωνιακή διαχείριση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι. Επιπροσθέτως, οι σχέσεις του µε το µεγαλύτερο µέρος των δηµοσιογράφων είναι αρνητικές και δηµιουργούν δυσκολία στο πέρασµα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για αντικατάστασή του, προκειµένου να ανανεωθεί η εικόνα της κυβέρνησης, η οποία έχει πληγεί τα µέγιστα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ακουστεί τα ονόµατα δύο νέων στελεχών, του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Κώστα Ζαχαριάδη, και της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου. Στην περίπτωση που αποχωρήσει ο κ. Τζανακόπουλος από κυβερνητικός εκπρόσωπος, φηµολογείται πως θα αναλάβει τη θέση του υπουργού ∆ικαιοσύνης.
Σε αυτό το ενδεχόµενο, ο νυν υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, θα µείνει εκτός κυβέρνησης, εκτός και αν πάει στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου σύµφωνα µε όλα τα δεδοµένα θα αποχωρήσει ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, µένοντας κατά πάσα πιθανότητα εκτός κυβέρνησης. Τη θέση αυτή διεκδικεί και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, για τον οποίο έχουν αρκετά καλή εικόνα στο Μέγαρο Μαξίµου.
Την πόρτα της εξόδου από το υπουργικό σχήµα εκτιµάται πως θα δουν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η υπουργός Πολιτισµού, Λυδία Κονιόρδου, και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Για τη θέση του κ. Ξανθού έχει ακουστεί εντόνως το όνοµα του καθηγητή Θάνου ∆ηµόπουλου, ο οποίος έχει αναπτύξει στενές επαφές µε τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό. Για αντικαταστάτη της αποτυχηµένης επιλογής της κυρίας Κονιόρδου, ο πρωθυπουργός φέρεται να σκέφτεται ένα πρόσωπο µε κύρος στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να αναθερµάνει τις σχέσεις µε έναν προνοµιακό χώρο, όπως ήταν αυτός του Πολιτισµού και των Τεχνών.
Για τον λόγο αυτόν συζητείται ολοένα και περισσότερο η περίπτωση του Νίκου Φίλη. Το κορυφαίο στέλεχος δεν έχει έως τώρα κάποια επικοινωνία µε τον πρωθυπουργό, πάντως στους συνοµιλητές του επισηµαίνει πως είναι µεγάλη ανάγκη να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση µε την τοποθέτηση πολλών νέων προσώπων. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, έχει ακουστεί το όνοµα της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, παρότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται πως υπάρχει µεγάλη δυστοκία µε τα ανοίγµατα στον χώρο της Κεντροαριστεράς
ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ
Θετική, πάντως, στην ένταξή της στο κυβερνητικό σχήµα εµφανίζεται η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, µε τις πληροφορίες να τη φέρνουν στο υπουργείο Οικονοµίας, στη θέση του Γιάννη ∆ραγασάκη. Ο τελευταίος θα παραµείνει, βεβαίως, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Από την Κεντροαριστερά έχουν πέσει στο τραπέζι προς αξιοποίηση και τα ονόµατα του Γιάννη Ραγκούση, του Νίκου Μπίστη, ακόµα και του Στέφανου Τζουµάκα.
Ανοίγµατα εκτιµάται πως θα γίνουν και προς την πλευρά της ∆εξιάς, µε την Κατερίνα Παπακώστα να είναι αρκετά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και αύριο, Κυριακή, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», θα έχει συνάντηση µε τον πρωθυπουργό. Περιορισµένος είναι και ο πάγκος του Αλέξη Τσίπρα, τόσο από την Κοινοβουλευτική Οµάδα όσο και από το κόµµα. Πιθανοί προς υπουργοποίηση θεωρούνται οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρήστος Μαντάς, Νίκος Ξυδάκης και Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο πρώην υπουργός Θοδωρής ∆ρίτσας, ο Κώστας Μπάρκας κ.α.
Επιπλέον, αυξηµένες είναι οι µετοχές νεότερων κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών, όπως ο ∆ηµήτρης Λιάκος, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Στάικος, ο ∆ηµήτρης Παπαγιαννάκος κ.α. Πολύ δύσκολα θα µετακινηθούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Υποδοµών, Χρήστος Σπίρτζης.
Κοµβικό ερώτηµα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι και οι σχέσεις µε τους ΑΝ.ΕΛ. και πολύ περισσότερο αν θα παραµείνει ο Πάνος Καµµένος στο υπουργείο Αµυνας, δεδοµένου ότι έχει δώσει ως χρονικό ορίζοντα της στήριξης στην κυβέρνηση την ψηφοφορία στη Βουλή για το «Μακεδονικό». ∆ύσκολα, πάντως, ο κ. Καµµένος θα αφήσει τη συγκεκριµένη καρέκλα, όπως αντίστοιχα και τα υπόλοιπα στελέχη του κόµµατός του.
Η απομόνωση του δελφίνου
ΔΥΣΚΟΛΗ εξίσωση αποτελεί η περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς ο υπουργός Οικονοµικών έχει επιλέξει το τελευταίο διάστηµα να πάρει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισµούς του Μεγάρου Μαξίµου. ∆εν πήγε στη φιέστα στο Ζάππειο για την έξοδο από το Μνηµόνιο, ενώ διαφώνησε και µε µια σειρά υπουργούς για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι.
Ο ίδιος θεωρεί πως έχει εκπληρώσει τον βασικό στόχο που είχε και δεν ήταν άλλος από την (τυπική έστω) έξοδο από το Μνηµόνιο. Οι σχέσεις του µε µια σειρά υπουργούς, όπως ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Βερναρδάκης και ο κ. Παππάς, είναι στο χειρότερο δυνατό σηµείο, ενώ µειωµένη είναι εδώ και καιρό και η επικοινωνία του µε τον πρωθυπουργό.
Είναι σαφές πως ο κ. Τσακαλώτος σκέφτεται µε όρους επόµενης µέρας. Το πιθανότερο είναι πως θα παραµείνει στο υπουργείο Οικονοµίας, κρατώντας, όµως, ένα διαφορετικό στίγµα από αυτό που εκπέµπει το Μέγαρο Μαξίµου. Αν ο ίδιος επιλέξει να µείνει εκτός κυβέρνησης, τη θέση του θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο µε τους δανειστές όσο και µε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 25 Αυγούστου 2018