ΚΙΝΑΛ: Διάτρητο το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια
Σε ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτυγχάνεται με αλλαγές μόνο στο εξεταστικό
Διάτρητο και «τζογαδόρικο» χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για άλλη μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης μετατράπηκε σε προεκλογικό εργαλείο για ψηφοθηρικούς λόγους.
Σε ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτυγχάνεται με αλλαγές μόνο στο εξεταστικό: «Το κύριο ζήτημα είναι ότι το νέο σύστημα με τους υποψήφιους των δύο ταχυτήτων, "σκοντάφτει" ιδιαίτερα στο θέμα του αδιάβλητου, που δεν διασφαλίζεται με τις κατά τόπους εξετάσεις», σημειώνει προσθέτοντας ότι δεν είναι «δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο το θέμα της "διαφάνειας" για την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα, ένα θετικό κεκτημένο για δεκαετίες».
Το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά επίσης ότι «ο τίτλος Εθνικό Απολυτήριο στην πρόταση του υπουργείου είναι ψευδεπίγραφος, μιας και οι διαδικασίες που προβλέπονται δεν διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία» ενώ το προπαρασκευαστικό έτος, «έτσι όπως προτείνεται, έχει έντονο φροντιστηριακό χαρακτήρα και δεν συνοδεύεται με ταυτόχρονη ενίσχυση του Γυμνασίου και των άλλων 2 τάξεων του Λυκείου κι έτσι δεν συμβάλει επομένως στην εμβάθυνση της γενικής παιδείας».
Επίσης σημειώνει ότι η διάκριση των Σχολών, από τη μια σε αυτές που η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων και από την άλλη σ΄ εκείνες μέσω Εθνικού Απολυτηρίου, θα δημιουργήσει έναν ιδιότυπο «τζόγο» σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόβλεψη της επόμενης χρονιάς. «Θα αδικήσει τους μαθητές που θα πάρουν μέρος στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και θ΄ αποτύχουν έναντι εκείνων που θα δηλώσουν το Τμήμα της προτίμησής τους απλά με τη χρήση του Εθνικού Απολυτηρίου».
Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει «ότι είναι σταθερά υπέρ της θεσμοθέτησης του Εθνικού Απολυτηρίου, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες». «Ενός Εθνικού Απολυτηρίου όμως αξιόπιστου , με εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα, με διαδικασίες εξετάσεων αδιάβλητες και με ενισχυμένο τον αυτόνομο παιδαγωγικό και μορφωτικό ρόλο του Λυκείου. Το Εθνικό Απολυτήριο θα πρέπει να είναι το κύριο προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τα Τμήματα θα καθορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής με συντελεστές βαρύτητας» προσθέτει και καταλήγοντας υποστηρίζει: «Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας προχωράει σε σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν το μέλλον της νέας γενιάς χωρίς διάλογο και συναίνεση».