Οι αγορές τρομάζουν τον Τσίπρα - Αναγκαστική προσγείωση πριν τη ΔΕΘ
Υποχρεωτική αλλαγή της ατζέντας του πρωθυπουργού - Τα τρία «χαστούκια» από την οικονομία
Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ύστερα και από το σημερινό μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και τη συνεχή άνοδο στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Οι επιτελείς του Μαξίμου σκέφτονται να αλλάξουν την ατζέντα υποσχέσεων και παροχολογίας που ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης καθώς το αφήγημα της σταθερότητας μετά το τέλος των μνημονίων καταρρέει. Η νέα ατζέντα θα πρέπει να είναι πιο προσγειωμένη και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας.
Ειδικότερα, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 696,09 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,99% ενώ χθες βρέθηκε στις 710,24 μονάδες με συνακόλουθες απώλειες που άγγιξαν το 2,19%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου προσεγγίζει το 4,67% όταν στις 21 Αυγούστου, ημέρα λήξης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ήταν στο 4,22% και στις 9 Αυγούστου η απόδοση παρέμενε κάτω απ' το 4%. Ο στόχος ώστε να ανοίξει ο δρόμος δοκιμαστικής έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου και να γινόταν το πρώτο βήμα για επιστροφή σε μια «ομαλοποιημένη» χρηματοδοτική κατάσταση ήταν μία απόδοση γύρω στο 3,5%.
Τα τρία «χαστούκια» από την οικονομία…
Ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών του Μαξίμου, υπολογιζόταν στα 700 – 800 εκατομμύρια ευρώ έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα. Η επιστροφή των αναδρομικών για συντάξεις και μισθούς στρατιωτικών και πανεπιστημιακών δημιούργησε νέα τρύπα και φαίνεται να δημιουργεί εμπόδια στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς τις δοκιμαστικές εξόδους της χώρας στις αγορές εξαιτίας της διαρκούς αύξησης στην απόδοση του ελληνικού ομολόγου. Τα crash tests για την ελληνική οικονομία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα πηγαίνουν πίσω με αποτέλεσμα να εξαντλείται σταδιακά το «μαξιλαράκι» ρευστότητας που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup και να συμπιέζεται ο οικονομικός χρόνος ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η χώρα να βγει εσπευσμένα και χωρίς σχέδιο και δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.
Οι επενδυτές δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ενώ το αφήγημά της αλλά και οι διαρκείς δεσμεύσεις Τσίπρα δεν πείθουν τα funds να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Η αρνητική εικόνα δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα της ρευστοποίησης αλλά και στην φερεγγυότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Η υποσχεσιολογία του για αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων δημιουργούν κραδασμούς στην αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στα funds και θέτουν εν αμφιβόλω την έγκαιρη έξοδό της στις αγορές.
…και η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός καλείται, μεταξύ άλλων, να διαχειριστεί και την απογοήτευση των στελεχών της Κουμουνδούρου που βλέπουν την αναπροσαρμογή των αρχικών σχεδίων του Μεγάρου Μαξίμου με αρνητικό μάτι.
Οι περισσότεροι εξ’ αυτών ήλπιζαν να μειωθεί η διαφαινόμενη δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία μέσα από ένα μεγάλο καλάθι παροχών που θα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη φετινή Διεθνή Έκθεση. Εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί και στο πρόσφατο παρελθόν με αποκορύφωμα τις εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να καταφύγει σε υποσχέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα προκειμένου να καρπωθεί τα οφέλη της εξουσίας. Ένα πιο προσγειωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί τις κομματικές επιδιώξεις και τα «θέλω» των στελεχών της Κουμουνδούρου, με συνέπεια να προκαλεί αντιδράσεις και γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος.