Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, απευθυνόμενοι στον Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια των τοποθετήσεων που ακολούθησαν της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού.

Λάβρος ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ξανακυλήσει στον λαϊκισμό, γιατί είναι επικίνδυνος, τόσο ο ακροδεξιός όσο και ο ακροαριστερός. «Μην το ξεχάσετε, εμείς δεν θα το ξεχάσουμε» είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

«Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνος, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα» είπε.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν από την ομάδα των Σοσιαλιστών εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ενεργότερο ρόλο των χωρών της Μεσογείου στην ΕΕ και εξέφρασε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γκι Φερχόφστατ των Φιλελεύθερων είπε: «Εγώ διαφωνώ με τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν ένδειξη αλληλεγγύης. «Να τα κράταγε τα χρήματα, αν αυτό ήταν δείγμα αλληλεγγύης» τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του τέως προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι φταίνε και οι δύο πλευρές για την κρίση: ότι φταίνε και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα που δεν έκανε άμεσα μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι εταίροι που δεν πίεσαν, αλλά έδωσαν έμφαση στο λογιστικό κομμάτι.

«Το ερώτημα όμως είναι αν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση, που μπορεί να μας πιάσει απροετοίμαστους. Και η Ελλάδα ήταν ένα μικρό κομμάτι αυτής της κρίσης. Και η απάντηση είναι ότι δεν είμαστε έτοιμοι».

«Πώς θέλετε η ιστορία να σας θυμάται: Σαν εκλογικό ατύχημα ή σαν επαναστάτη μεταρρυθμιστή;» τον ρώτησε χαρακτηριστικά. «Το παλιό πολιτικό σύστημα υπάρχει ακόμα. Δεν βλέπω τις αλλαγές που θα περίμενα» τόνισε, αναφερόμενος και στις περιπτώσεις της Ιταλίας.

Ο Νότης Μαριάς (μη εγγεγραμμένος) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη «μαγική εικόνα» που παρουσίασε σχετικά με την έξοδο από τα μνημόνια, τα οποία -όπως είπε- έσωσαν τους δανειστές και όχι τους πολίτες. Κάλεσε μάλιστα τον Τσίπρα να εγγράψει στον προϋπολογισμό τις γερμανικές αποζημιώσεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Η Σκα Κέλερ των Πρασίνων συνεχάρη τον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε την Ελλάδα να δώσει περισσότερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Γκαμπριέλε Τσίμερ της ομάδας της Αριστεράς είπε ότι η Ελλάδα έδωσε πολλά διδάγματα στην ΕΕ, η οποία οφείλει να γίνει μια Ένωση αλληλεγγύης.  

Ο Μαρσέλ ντε Γκραφ της Ευρώπης των Εθνών είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι λύγισε στις απαιτήσεις των δανειστών «και τώρα μιλά τη γλώσσα τους». Από τα μνημόνια διασώθηκαν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, συνέχισε. 

Οι απαντήσεις του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός απάντησε δηλώνοντας ευτυχής «που η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε «δομικές μεταρρυθμίσεις», προστατεύοντας -«όσο μπορούσαμε- τους πολίτες.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το 2015 υπήρχε ανθρωπιστική κρίση, «ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε», άνθρωποι ανασφάλιστοι, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει.

Απαντώντας στον Γκι Φερχόφστατ, ο Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία μνημόνια, και συμφώνησε μαζί του ότι έγιναν λάθη από τους δανειστές. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η δική του κυβέρνηση έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας στη σκληρή κριτική που του άσκησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής, ο κ. Τσίπρας απαντώντας στη σκληρή κριτική που του άσκησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Πονς, θυμήθηκε τον... Σαλβαδόρ Αλιέντε (δεδομένου ότι την 11η Σεπτεμβρίου είναι και η επέτειος ανατροπής του από τον Πινοσέτ), ενώ αρκετά εκνευρισμένος από τη σκληρή κριτική του Ισπανού ευωβουλευτή είπε:

«Δεν είναι κακό ότι άλλαξα. Κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται. Ελπίζω να μην κάνατε σκόπιμα αναπαραγωγή των δύο άκρων στην ομιλία σας. Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό σας ενημερώνω πως αρχηγοί στην δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών. Μιλήσατε για λαϊκισμό λυπάμαι αλλά στην δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από την στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια στην επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων είναι μία στάση ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού.»