ΚΙΝΑΛ: Τριπλή εξαπάτηση Τσίπρα για βασικό μισθό, εισφορές, συντάξεις
«Επιθυμεί να επαναφέρει την ατζέντα του 2014»
Κριτική στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ, για το βασικό μισθό, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τις συντάξεις, ασκεί το Κίνημα Αλλαγής με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα του τομέα Εργασίας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι λέει συνειδητά ψέματα.
«Θέλει να ζήσει την «Ημέρα της Μαρμότας» λέγοντας συνειδητά ψέματα και ψαρεύοντας σε θολά νερά. Δεν θα τον αφήσουμε όμως να συνεχίσει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, δεν θα του επιτρέψουμε να ασελγήσει πάνω στις αγωνίες των πολιτών, να ξαναπαίξει με τα υπαρκτά προβλήματα των εργαζομένων και ασφαλισμένων», αναφέρει ο Τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής.
Για τον βασικό μισθό το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι οι νέες εξαγγελίες αποτελούν ένα ακόμη συνειδητό ψεύδος, όπως ολόκληρη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ακόμη και μια αύξηση της τάξης του 10% στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ), μια αύξηση που μπορεί να οδηγήσει σε ονομαστική αναπροσαρμογή έως και πάνω από 50 ευρώ το μήνα, ουσιαστικά θα αφανιστεί από την αύξηση της φορολογίας από 1/1/2020.
Και αυτό, καθώς με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου έως και 54 ευρώ το μήνα (έως 650 ευρώ το χρόνο πρόσθετος φόρος).
Προσθέτει ότι «αφού «πάγωσε» τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για δύο έτη (2017-18), ενώ ανέστειλε την επέκταση και τη συρροή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έρχεται τώρα ο κ. Τσίπρας και τάζει, γενικόλογα, την αύξηση του κατωτάτου μισθού.
Και μάλιστα με νόμο και κυβερνητική απόφαση, αντί να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών Ενώσεων όπως είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής για να διαμορφώσουν τις αμοιβές και να εξαλείψου την διάκριση για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει:
«Το ψεύδος του εδώ έχει κοντά πόδια καθώς όλοι ξέρουν ότι οι ελάχιστες εισφορές (167 ευρώ το μήνα) θα αυξηθούν από το νέο έτος, καθώς θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού λόγω (ονομαστικής στην ουσία) αύξησης του (κατώτατου) μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. (Σήμερα οι ελάχιστες εισφορές υπολογίζονται σε ποσοστό 26,95% επί του μισθού των 586 ευρώ, συν το επασφάλιστρο της ανεργίας).
Ταυτόχρονα από 1/1/2019 καταργείται η έκπτωση 15% στο εισόδημα υπολογισμού των εισφορών που προβλέφθηκε μεταβατικά για το 2018 λόγω του πρωτοφανούς τρικ να υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές επί των… ασφαλίστρων. Κάτι που οδηγεί τουλάχιστον σε ισόποση αύξηση (15%) όλων των ασφαλιστικών εισφορών.
Δηλαδή, επειδή θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού (αύξηση κατώτατου μισθού στον υπολογισμό των ελαχίστων ασφαλίστρων και κατάργηση της έκπτωσης 15% στα λοιπά εισοδήματα) η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών τάζοντας μειώσεις. Αλλά, στην ουσία, προσπαθεί να συγκαλύψει τις κρυφές αυξήσεις στα ήδη υπέρογκα ασφάλιστρα για την μεσαία και παραγωγική τάξη».
Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα δίνει ανταποδοτικές συντάξεις, θα είναι αναπτυξιακό και θα προβλέπει οροφή ασφαλιστικών εισφορών στα 600 ευρώ το μήνα τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία.
Τέλος, όσον αφορά στη μη περικοπή των συντάξεων που έχουν ψηφισθεί από τη δεύτερη αξιολόγηση, το 2017, και επικυρώθηκαν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν λέει «τι θα γίνει με τις άλλες συντάξεις (αιτήσεις μετά τις 12/5/2016) οι οποίες έχουν περικοπεί έως και 35% με τον νόμο-καρμανιόλα του κ. Κατρούγκαλου».
«- Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας που έχουν πέσει στα 50%, ενώ καταργήθηκαν για τις χήρες κάτω των 55 ετών;
-Εάν οι αναπηρικές συντάξεις θα συνεχίζουν να χάνουν το 25%-50% της εθνικής σύνταξης για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%;»
«Εμείς λέμε να καταργηθεί ο φορο-ληστρικός νόμος Κατρούγκαλου. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με κίνητρα εισόδου στην αγορά εργασίας, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους-νεοεισερχομένους μισθωτούς και αναστολή των υποχρεώσεων για τους νέους επαγγελματίες (εμπόρους, επιτηδευματίες και επιστήμονες) κατά τα πρώτα έτη του επαγγελματικού τους βίου», σημειώνει ο Τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής.
Συμπληρώνει ότι παράλληλα πρέπει να προβλεφθούν υψηλότερα-αναλογικά ποσοστά ανταπόδοσης, επαναφορά των ρυθμίσεων για τις συντάξεις χηρείας και ελάχιστο εισόδημα στα 500 ευρώ το μήνα.