Σπίρτζης : Λογικό να επανεξετάζονται οι οδηγοί απο μία ηλικία και πάνω
«Κάτι αντίστοιχο έχουμε προβλέψει και στα επαγγελματικά οχήματα» συμπλήρωσε
«Πιστεύω ότι πρέπει και είναι απολύτως λογικό, να γίνεται μετά από μια ηλικία μια εξέταση, που να βλέπει, αν τα αντανακλαστικά του κάθε συμπολίτη μας είναι αυτά που πρέπει και είναι ικανός να οδηγήσει», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρηστος Σπίρτζης, ερωτηθείς για την απόφαση να επανεξετάζονται οι οδηγοί μετά την ηλικια των 74 ετών. Κάτι αντίστοιχο, ειπε, έχουμε προβλέψει και στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, στα στα σχολικά λεωφορεία.
Μιλώντας στον ρ/σ News 247 ο κ Σπίρτζης είπε οτι « μέχρι τώρα υπήρχε μόνο πιστοποιητικό του οφθαλμίατρου. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις - που δε θέλουμε να ανοίξουμε αυτό το θέμα χωρίς στοιχεία- αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά σαν κοινωνία, ότι πάρα πολλές φορές, αυτά τα πιστοποιητικά μπορεί και να μην ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αρωγής των πληγέντων απο τις πυρκαγιες στην Ανατολική Αττική, ο κ Σπίρτζης είπε πως για να μην ακούγονται διάφορες φήμες στους πληγέντες και ανησυχούν, σήμερα έχουμε μια ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση στο Μάτι και την Παρασκευή έχουμε μια αντίστοιχη στον Βουτζά. Καταρχάς εδώ θα σας παρακαλέσω και όποιον άλλο θέλει, να δούμε μια φυσική καταστροφή του παρελθόντος, ακόμη και των δικών μας Κυβερνήσεων και να τη συγκρίνουμε με την ταχύτητα και τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει στη συγκεκριμένη καταστροφή. Θέλαμε κατ’ ελάχιστο τέσσερις μήνες, όπως έγινε τρεις μήνες στη φυσική καταστροφή, στην πλημμύρα, που είχαμε πρόσφατα. Στο παρελθόν θέλαμε επτά μήνες για να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που οριοθετούσε την περιοχή, που προέβλεπε τον προϋπολογισμό και τώρα κάναμε μιάμιση εβδομάδα.
Σε ερώτηση για το πόσοι πληγέντες έχουν πάρει τα επιδόματα και τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν και πόσοι ακόμη είναι στην αναμονή, ο Υπουργός είπε οτι γίνεται μια σύγχυση στα επιδόματα και γίνεται, γιατί πραγματικά οι παροχές που προβλέπονται για τους πληγέντες είναι πολλές.
Το πρώτο που είχε προβλεφθεί, είπε, και δεν υπήρχε στο παρελθόν σε άλλες φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ήταν ένα έκτακτο βοήθημα πέντε χιλιάδων ευρώ ανά κατοικία και οκτώ χιλιάδων ανά επιχείρηση. Αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν δοθεί. Έχουν εξεταστεί όλοι οι φάκελοι, -είναι πάνω από 2.500 οι πολίτες που έχουν λάβει αυτό το επίδομα- και όσοι δεν το έχουν λάβει, δεν το έχουν λάβει, διότι κάποια στοιχεία τους στο Ε1, στο Ε2 ή στο Ε9 δεν είναι συμπληρωμένα ή υπάρχουν συνιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε επικοινωνήσει με τους δικαιούχους και πρέπει να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τη φορολογική τους δήλωση ή τα στοιχεία τους ή τις αιτήσεις τους προκειμένου να πάρουν κι αυτοί το έκτακτο βοήθημα.
Οπως εξήγησε ο κ Σπίρτζης έχει καθυστερήσει απ’ ότι γνωρίζει -αλλά αυτό δεν είναι αρμοδιότητα των Υπουργείων, είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- το πρώτο βοήθημα των 586 ευρώ και της οικοσκευής. «Οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν γίνει. Δεκαπέντε και 16 Αυγούστου, απ’ ότι μου είχε πει ο Πάνος Σκουρλέτης είχαν γίνει τα αιτήματα. Σε τέσσερις- πέντε ημέρες τα λεφτά είχαν δοθεί στους δήμους. Εμείς τους βοηθήσαμε για να τους δώσουμε τα στοιχεία από τις αυτοψίες, που είχε κάνει το Υπουργείο Υποδομών, για να διευκολύνουμε αυτές τις διαδικασίες. Επομένως, είναι φαντάζομαι στη φάση οι δήμοι να προχωρήσουν και να δώσουν αυτά τα χρήματα» ανεφερε ο Υπουργός Υποδομών