Σταύρος Θεοδωράκης: Tο Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές
«Υπάρχει μια συνωμοσία σε αυτή τη χώρα εναντίον της λογικής και των λογικών» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και ζήτησε «να σπάσουμε το εκκρεμές: Συντηρητικοί – λαϊκιστές, λαϊκιστές – συντηρητικοί».
Tο Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, επισήμανε από από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο επικεφαλής του Ποταμιού, αφού τόνισε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, καθώς τα προβλήματα που έχουμε σήμερα είναι πολύ μεγάλα, έκανε λόγο για τις προτάσεις του Ποταμιού σε επτά τομείς (δημόσιο, παιδεία, παραγωγή, ελευθερίες, περιβάλλον, τεχνολογίες, γεωστρατηγικά) που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για συνεργασία με τον νικητή των εκλογών.
«Εάν υπάρχει διάθεση από τον νικητή των εκλογών να στηρίξει αυτές τις θέσεις του κινήματος που είναι πατριωτικές θέσεις και όχι κομματικές, εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί, είτε για ψήφο εμπιστοσύνης, είτε για ανοχή, είτε και για συμμετοχή ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει ο νικητής των εκλογών στις θέσεις που θα παρουσιάσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Για τους βουλευτές του Ποταμιού που προτείνουν συνεργασία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «αυτά είναι τα προβλήματα του Κέντρου. Όταν είσαι στο Κέντρο, κάποιοι κοιτάνε πιο εύκολα δεξιά, κάποιοι κοιτάνε πιο εύκολα αριστερά».
Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να «σπάσουμε το εκκρεμές: «Συντηρητικοί - λαϊκιστές, λαϊκιστές - συντηρητικοί. Υπάρχει μια συνωμοσία σε αυτή τη χώρα εναντίον της λογικής και των λογικών. Μια συμμαχία οπισθοδρομικών και βολεμένων, αριστερών και δεξιών. Είναι το τέλμα του πολιτικού και οικονομικού αναλφαβητισμού. Η μάχη θα κερδηθεί μόνο αν οι πολίτες πάψουν να είναι παρατηρητές. Μόνο αν όλοι μας σκεφθούμε διαφορετικά και έξω από το κουτί».
Για τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας των μικρών βαλκανικών χωρών να συναντήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση». Και ξεκαθάρισε πως «δεν ταυτίζουμε την πατριωτική πολιτική με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά κάνουμε αυτό που είναι πατριωτικά σωστό. Εάν ο κύριος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης για το Μακεδονικό, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, και πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές».
Για τη ΔΕΘ τόνισε την ανάγκη η παρουσία των πολιτικών αρχηγών να αποκτήσει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, χωρίς μονολόγους, χωρίς έωλες υποσχέσεις, χωρίς συγκρούσεις στους δρόμους. Να έρχονται την ίδια μέρα οι αρχηγοί στην πόλη. Να αντιπαρατίθενται για την ανάπτυξη - για την παραγωγή νέου πλούτου – για την οικονομία, όπως συμβαίνει σε μεγάλα φόρουμ του εξωτερικού, επεσήμανε, λέγοντας πως «η Θεσσαλονίκη και η Διεθνής Έκθεση πρέπει να είναι ένα πολύ μεγάλο διεθνές γεγονός, που δεν μπορεί να συνδυάζεται με συγκρούσεις στους δρόμους, με διχαστικές επιλογές και με μονολόγους. Συμπλήρωσε δε πως «αυτό πρέπει να κάνουμε, γιατί όπως γίνεται τώρα είναι παρελθόν, είναι μία θηλιά που μας κρατά κάτω».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στο πόρισμα του καθηγητή Συνολάκη. Όπως είπε, το πόρισμα «λέει δύο πράγματα που από την πρώτη στιγμή είπαμε στους Έλληνες πολίτες. Έπρεπε να δοθεί η μάχη στη Μαραθώνος, δεν δόθηκε. Τώρα τα ερωτήματα δεν είναι πολιτικά, θα πρέπει να τα απαντήσει η δικαιοσύνη και αυτοί που επέδειξαν ατολμία, αυτοί που φέρθηκαν ανεύθυνα, πρέπει να τιμωρηθούν, και οι πολιτικές ευθύνες προφανώς στις εκλογές». Αναφορά έκανε και στην υπόθεση Φλώρου, που από την πρώτη στιγμή αντέδρασε το Ποτάμι. «Γιατί αντέδρασε πρώτο το Ποτάμι; Γιατί το Ποτάμι παραμένει ένα κίνημα με πολύ καλά πολιτικά reflex. Δεν έχουμε βαρίδια, δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις και δεν έχουμε παρωπίδες και ιδεοληψίες» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ ως παράδειγμα για την αναγκαιότητα αλλαγών στη δικαιοσύνη αναφέρθηκε στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα λέγοντας: «για πόσα χρόνια ακόμα θα περιμένει η Μάγδα, ο Παναγιώτης, η Ειρήνη και οι φίλοι του Παύλου, δικαίωση και απόφαση»;
Για την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «ο Γιάννης Μπουτάρης είναι φίλος, έχει προωθήσει πολλά πράγματα που ήταν και πολιτικές του Ποταμιού, έχει ανοίξει την πόλη. Δικαιούται, λοιπόν, να αποφασίσει αυτός τι θα κάνει με το Δήμο. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του, θα συζητήσουμε και, προφανώς, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε έναν φίλο εάν πει ότι θα δώσω άλλη μία μάχη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».