Σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη «μάχης» βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να αναδειχθεί σε εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης.

H εντεινόμενη φημολογία ότι ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές, με αφορμή το Σκοπιανό και τις συντάξεις, έχει σημάνει συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΙΝ.ΑΛ. υψώνει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους με ταυτόχρονη κριτική προς τη ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά με κάθε ευκαιρία ζητά τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μειωθεί σημαντικά η κοινοβουλευτική του δύναμη και κατ’ επέκταση η πολιτική του επιρροή.

Ταυτόχρονα, στρέφει τα βέλη της και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που την κατηγορεί για «συντηρητική στροφή», «όμηρο των στελεχών της και του παρελθόντος της».
Την ίδια ώρα, στον νέο φορέα ξεκινούν να συγκροτούν τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ν.Ε. έχουν ήδη αποστείλει στην «Επιτροπή Ψηφοδελτίων» τις λίστες με τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται και θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι ενώ για τον ίδιο λόγο τα κεντρικά του κόμματος βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους γραμματείς των οργανώσεων, από τους οποίους ζητούν να προχωρήσουν σε επιπλέον καταγραφή ενδιαφερόμενων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Στο ίδιο πλαίσιο, η πλατφόρμα για την υποβολή βιογραφικών για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών έχει ανοίξει και βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://psifodeltia.kinimaallagis.gr.

Ο εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. δηλώνει τα προσωπικά του στοιχεία καθώς και την εκλογική του περιφέρεια ενώ μπορεί να ανεβάσει και το βιογραφικό του. Οι αυτοπροτάσεις δεν θα δημοσιοποιηθούν και θα αξιολογηθούν από την «Επιτροπή Ψηφοδελτίων», το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ανοίγουν επισήμως και οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, οι οποίες σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, θα καθορίσει εν πολλοίς και το μέλλον του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής και την οποία υπογράφει ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, αναφέρεται ότι στο διάστημα 20-30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις με αποκλειστικό αντικείμενο τις περιφερειακές εκλογές προκειμένου να τεθεί το πολιτικό πλαίσιο αλλά και να προταθούν οι επικεφαλής των συνδυασμών, που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις περιφερειακές εκλογές.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και σε επίπεδο Ν.Ε. με ανάλογη σύνθεση και με αντικείμενο την αξιολόγηση και επιλογή προσώπων για τους Δήμους. To χρονικό διάστημα καθορίστηκε από 1 έως 15 Οκτωβρίου. Τέλος, σημειώνεται ότι σε όλες τις σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο και περιφέρειας και νομού θα παρευρεθεί κλιμάκιο στελεχών που θα συγκροτηθεί κεντρικά ενώ λόγω του κοντινού χρονικού διαστήματος διενέργειας των τριών εκλογικών διαδικασιών (αυτοδιοικητικές, εθνικές και ευρωεκλογές) καθίσταται σαφές ότι δεν μπορούν να κατατεθούν κοινές υποψηφιότητες για επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων και υποψήφιους βουλευτές στις εθνικές εκλογές.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον νέο φορέα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Φώφη Γεννηματά έχει δώσει σαφή εντολή προς την «Επιτροπή Αυτοδιοίκησης»: Το Κίνημα Αλλαγής να δώσει δυναμικό παρόν σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες υπηρετώντας το τρίπτυχο ΝΙΚΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΠΡΟΟΠΟΤΙΚΗ.

Η Χαριλάου Τρικούπη ποντάρει πολλά στις επιδόσεις των υποψηφίων της στους μεγάλους δήμους αλλά και τις περιφέρειες και θα δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσουν οι «εκλεκτοί της».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής Άγγελο Τόλκα, ο οποίος μίλησε στο «Κ», «οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν δύο βασικές επιλογές για το Κίνημα Αλλαγής. Το πρώτο είναι να σταματήσουμε την απαξίωση της ίδιας της αυτοδιοίκησης που αντί να ενισχύεται και να αποκτά ρόλους μιας νέας εποχής, οπισθοδρομεί και χάνει το νόημά της. Ειδικά με τον τελευταίο νόμο του «Κλεισθένη» δημιουργείται ένα πλαίσιο ασφυξίας, αδυναμίας μεταφοράς και ελέγχου της εξουσίας κοντά στον πολίτη και συγκέντρωσής της ουσιαστικά στο κεντρικό κράτος.

Το δεύτερο είναι να δώσουμε τον αγώνα για την επικράτηση ενός προοδευτικού πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση για το σήμερα και το αύριο. Αποκέντρωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, συμπράξεις με την ιδιωτική οικονομία, νέο σύστημα διακυβέρνησης, ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας διαμορφώνουν το σταθερό πλαίσιο ενάντια στις παθογένειες που διέλυσαν το κράτος και την εμπιστοσύνη του πολίτη».

«Με αυτές τις αρχές θέλουμε να σταθούμε έναντι όσων δεν πιστεύουν όχι απλά στην αυτοδιοίκηση αλλά στον Έλληνα και τις δυνατότητες τού να κρατάει στα χέρια του και να ορίζει το παρόν και το μέλλον του» σημειώνει ο κ. Τόλκας, προσθέτοντας ότι «μέσα από περιφέρειες που μπορούν να γίνουν οι δομές ανάπτυξης της χώρας και εφαρμογής των προγραμματικών σχεδίων κάθε περιοχής. Μέσα από δήμους που θα έχουν ρόλο, νέες υπηρεσίες και πόρους να είναι δίπλα στον πολίτη και να δίνουν λύσεις στην καθημερινότητά του».

«ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά «κλείνει» τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές μετά το συνεχές και σκληρό «πρέσινγκ» που ασκεί το κυβερνών κόμμα σε στελέχη της Κεντροαριστεράς.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να κατεβάσει, εάν τολμά, δικούς του συνδυασμούς και δικούς του υποψηφίους». Εξέφρασε μάλιστα πεποίθηση ότι «δεν έχει τα κότσια» να μετρηθεί ελλείψει ικανών στελεχών.
Εν τω μεταξύ, ανάλογες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και όσον αφορά τις ευρωεκλογές. Όπως υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη του νέου φορέα, κομβικό ρόλο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και στην τελική απόφαση των ίδιων των υποψηφίων θα «παίξει» αν ξαναγίνουν με σταυρό ή επανέλθει η λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα της σταυροδοσίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014 μετά από μια κίνηση αιφνιδιασμού του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η επιλογή αυτή είχε φέρει ανατροπές στους κομματικούς σχεδιασμούς ενώ σύμφωνα με αναλυτές επέδρασε θετικά και καταλυτικά στη διαμόρφωση του καλού αποτελέσματος για την «ΕΛΙΑ».

ΜΕ… ΕΥΡΩΣΤΑΥΡΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξη Τσίπρας φέρεται να απορρίπτει τη λίστα και να επιλέγει τη λύση της σταυροδοσίας, φοβούμενος την κάθε συνιστώσα του κόμματός του που θα επιχειρούσε να επιβάλλει δικούς της υποψηφίους.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά που πρότεινε την κατάργηση του σταυρού στις ευρωεκλογές και την επιστροφή της λίστας. Ανέφερε ότι την ώρα που η κυβέρνηση -και ορθώς- ζήτησε την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας με επιχείρημα την ανάπτυξη διαπλοκής στο αχανές αυτό εκλογικό τμήμα, το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Ως εκ τούτου λένε από το επιτελείο της κ. Γεννηματά η επαναφορά της λίστας, με ευθύνη βέβαια των κομμάτων να τηρούν τις δημοκρατικές διαδικασίες, είναι βασική προϋπόθεση «για να μπει φρένο σε αθέμιτο ανταγωνισμό υποψηφίων και κατ’ επέκταση διαπλοκής».

Αντίθετος και αιφνιδιασμένος με την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. δηλώνει ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως «η δημοκρατία βελτιώνεται, δεν καταργείται».

«Το κόμμα μου έφερε τον σταυρό στις ευρωεκλογές το 2014. Όπως ο ελληνικός λαός εκλέγει τους βουλευτές του και τους αυτοδιοικητικούς, έτσι δημοκρατικά πρέπει να εκλέγει και τους ευρωβουλευτές» ξεκαθαρίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επαφές και οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι μεγάλο.

Οι διεργασίες, όπως καταγράφονται μέχρι αυτή τη στιγμή, λένε ότι:

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Από τους νυν ευρωβουλευτές ήδη κάποιοι έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για την υποψηφιότητά τους. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Εύας Καϊλή -πρώτη σε σταυρούς στις ευρωεκλογές του 2014- εκφράζει την πρόθεση ανανέωσης της θητείας της ενώ στην παρούσα φάση ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να μην έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Υπό προϋποθέσεις θα σκεφτόταν την παραμονή του στις Βρυξέλλες, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να ριχτεί στη «μάχη» του σταυρού στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η υποψηφιότητα πάντως που αναμένεται να ανακατέψει αρκετά την τράπουλα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής αλλά και να φέρει καραµπόλες είναι του Νίκου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη, ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη Φώφη Γεννηματά. Ο συγγραφέας δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την Ευρωβουλή, θέμα στο οποίο συνάντησε τη θετική αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από πηγές πάντως της Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαιώνεται το καλό κλίμα και το ότι θα είναι -πιθανότατα- υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Όταν επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά του, ο Νίκος Παπανδρέου θα γίνει το τέταρτο μέλος της μεγάλης πολιτικής οικογένειας που μπαίνει στον πολιτικό στίβο μετά τον παππού του Γεώργιο, τον πατέρα του Ανδρέα και τον αδερφό του Γιώργο.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος σε εκλογική περιφέρεια όπου μπορεί να εκλεγεί χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός. Πληροφορίες τον θέλουν να προτιμά την Αχαΐα ή εναλλακτικά την Α’ Αθηνών.

Όσον αφορά τα κεντρικά στελέχη του κεντροαριστερού οργανογράμματος, φαίνεται ότι ενδιαφέρονται να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του τις προσεχείς ημέρες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης.

Ανάμεσα στις ζυμώσεις για τους πιθανούς υποψηφίους ακούγονται και τα ονόματα του πρώην βουλευτή του Ποταμιού που παρέμεινε στο Κίνημα Αλλαγής Παναγιώτη Καρκατσούλη, της Λίτσας Κουρουπάκη, του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Καρανικόλα, της αντιπροέδρου Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Women), της Πωλίνας Λάμψα, της Ζέφης Δημαδάμα, του Παναγιώτη Ιωακειμίδη, του εθνικού συντονιστή του PES Activists Greece Θεόδωρου Δουλουμπέκη, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Πεταλωτή κ.ά.

Τέλος, βασικός στόχος των επιτελών του Κινήματος Αλλαγής είναι να συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο τόσο προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και πρόσωπα που έχουν ευρύτερο πολιτικό προφίλ και έχουν καταξιωθεί στον επαγγελματικό στίβο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 22/09/2018