Με το Σκοπιανό η κυβέρνηση κέρδισε την αναστολή στην περικοπή των συντάξεων μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβριο, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Αλέξης Μητρόπουλος, εξηγώντας: «Κέρδισε μέχρι το φυσιολογικό χρόνο εκπνοής της θητείας της, γιατί η επόμενη κυβέρνηση που θα φέρει τέλη Σεπτέμβρη του 2019 τον προϋπολογισμό του 2020 έχει δυστυχώς μεγάλες περικοπές των συντάξεων. Αυτό που κέρδισε η κυβέρνηση με το διπλό σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι ή αναστολή της εφαρμογής των μέτρων των περικοπών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 άρα η σημερινή κυβέρνηση δεν θα κάνει εκλογές με περικοπές μεταθέτοντας τις περικοπές, και όχι ακυρώνοντας, για το 2020. Ή έχει και εναλλακτικό πακέτο όπου δεν θα κάνει τις περικοπές αλλά δεν θα πάρει και τα αντίμετρα.»

Ο γνωστός εργατολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στην υπόθεση του δημοψηφίσματος των Σκοπίων: «Ουσιώδης όρος της συμφωνίας των Πρεσπών που υπάγεται στη διακριτική ευχέρεια των Σκοπιανών είναι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που σύμφωνα με το σκοπιανό σύνταγμα για να είναι τυπικά και νομικά έγκυρο έπρεπε να ψηφίσουν το 50 συν 1 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Άρα άπαξ και δεν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις και οι ουσιαστικοί όροι του συντάγματος σταματάει η διαδικασία διότι για να πάμε στη δεύτερη φάση των συνταγματικών αναθεωρήσεων έπρεπε να είχε υπάρξει τυπικά έγκυρο.

Ο λαός των Σκοπίων κατά τον τρόπο που ψήφισε, κατά το ποσοστό που προσήλθε στις κάλπες έδωσε προς τον κόσμο και προς εμάς ότι το δημοψήφισμα όπως διενεργήθηκε και κατά το ποσοστό που συμμετείχε δεν είναι έγκυρο. Κάνω έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μαζέψει τους δικούς μας γιατί πιεζόμενοι από τους πάτρωνες τους και αυτοί, από αυτούς που τους πιέζουν σώνει και ντε να πάνε σε αυτή την ενδοτική, την επονείδιστη συμφωνία παρακάμπτουν νομικά εμπόδια τα οποία θα βγουν μπροστά μας.»

Ερωτηθείς αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία: «Πράγματι μπαίνει ένα τρίμηνο χρονικό διάστημα στα πλαίσια του οποίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις. Η συμφωνία έχει τελειώσει δεν θα κυρωθεί, θα πάνε σε εκλογές οι άλλοι και θα μπει μείζον θέμα στη δική μας πολιτική ελίτ γιατί παρανομεί, γιατί παραβιάζει το σύνταγμα, γιατί δεν υλοποιεί τη δική της συμφωνία τη συμφωνία των Πρεσπών να ξανακουβεντιάσουνε αφού συζητήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα. Αυτή τη συμφωνία δεν τη θέλουν οι λαοί, δεν μπορεί να έρθει πια στο κοινοβούλιο και το δικό μας και στο δικό τους για κύρωση αφού παραβιάστηκε ένας εκ των ουσιωδών όρων της δικής τους συμφωνίας. Ο Ζάεφ θα προκηρύξει εκλογές και ενδεχομένως να τις χάσει. Επειδή ο λαός για τους δικούς του λόγους, λόγω και μιας αντιδημοκρατικής παρέμβασης από πλανητικούς ηγέτες το θεώρησε προσβολή, είναι και φιλορωσικό το υπερέχον Σλαβικό στοιχείο... Επειδή δεν εκπληρώθηκε ένας όρος που θέλανε οι δύο πλευρές δεν μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων, δεν μπορεί να έρθει μετά το άκυρο δημοψήφισμα η συμφωνία στη Βουλή θα προκηρύξει εκλογές.»