Απότομο φρένο Μέρκελ στις κυβερνητικές προσδοκίες για τις συντάξεις
«Έχετε δεσμευθεί» ξεκαθαρίζει το Βερολίνο με αφορμή τα σενάρια για αναβολή ή ακύρωση του μέτρου
Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι το Βερολίνο ενδεχομένως και να δεχθεί την ακύρωση του ψηφισμένου (από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μέτρου περικοπής των συντάξεων, ωστόσο, το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας έρχεται να βάλει τέλος στα σενάρια.
Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενες πληροφορίες ήθελαν την Μέρκελ να δέχεται τη μη περικοπή των συντάξεων με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί ο σκληρότατος όρος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (που επίσης έχει δεχθεί η κυβέρνηση) και ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις,ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα στις αγορές.
Μάλιστα, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά δεν θα κοπούν οι συντάξεις, που ο ίδιος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν στη Βουλή.
Η απάντηση όμως που έστειλε η Καγκελαρία μετά από επικοινωνία των Νέων αλλάζει τα δεδομένα: «Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της καγκελαρίου παγίως δεν σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι: Η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύθηκε για συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη.»
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Γερμανός επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε ολλανδική εφημερίδα. «Δεν είστε 100% αποδεσμευμένοι» είπε για να συμπληρώσει ότι όλα συζητώνται με τους θεσμούς.
Αλλά και ο ΣΕΒ σε χθεσινή του παρέμβαση είχε ζητήσει να σταματήσει η παροχολογία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και στο Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της ΜRB με θέμα «Ο σφυγμός του επιχειρείν», τόνισε ότι «το κλίμα έχει χαλάσει, γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, που αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν».
Η οικονομία όπως εξήγησε, βρίσκεται «σε χαμηλή πτήση ανάπτυξης 2%», που όπως αναφέρει τα νούμερα αυτά «δεν αρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν».