Νέος γύρος αντιδράσεων για την εξαγορά πτωχευμένης εταιρείας φίλου του Ζάεφ από τη ΔΕΗ
Την έκθεση αποτίμησης της EDS στη Βουλή ζητά η ΝΔ - «Στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας εισηγήθηκε την εξαγορά της σκοπιανής EDS» αναφέρει ο Γιάννης Μανιάτης
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την απόφαση της ΔΕΗ για την εξαγορά της εταιρείας των Σκοπίων EDS, με μηδενική άξία, αφού δημοσιοποίηση του ισολογισμού της δείχνει ότι πρόκειται για μια προβληματική επιχείρηση.
Η EDS το 2017 είχε αρνητική καθαρή θέση 900.000 ευρώ, περισσότερα έξοδα από έσοδα, ζημιές 5,33 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις 18,4 εκατ ευρώ. Το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς στη γείτονα χώρα ανέρχεται στα 775 εκατ. ευρώ και η EDS κατέχει μερίδιο 11,2%.
Με αφορμή τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση
Νέα ερώτηση Μανιάτη: Στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας εισηγήθηκε την εξαγορά της σκοπιανής EDS
Νέα ερώτηση σχετικά «με την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS του Αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ» από την ΔΕΗ, κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο υπεύθυνος για τις Υποδομές, τις Μεταφορές, την Έρευνα και την Ψηφιακή Πολιτική του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη, «αδιανόητη ήταν η απάντησή σας στο ερώτημα που κατέθεσα μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για το ποια ήταν η εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας, προκειμένου να γίνει η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS του Αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ».
«Θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικό για το Εθνικό Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες, να αρνείστε να καταθέσετε στη Βουλή ένα κείμενο το οποίο γνωρίζουν όλα τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της ΔΕΗ, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, όλοι οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που ενέκριναν την απόφαση και ασφαλώς τα στελέχη της ΔΕΗ Αλβανίας», σημείωσε ο κ. Μανιάτης, κάνοντας λόγο για «μια εισήγηση την οποία γνωρίζουν τουλάχιστον 100 υπηρεσιακά στελέχη του ενεργειακού και οικονομικού τομέα της χώρας, αρνείστε να την καταθέσετε για ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών και πολιτών».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μανιάτης θέτει τα εξής ερωτήματα:
«Ποιο ήταν το στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας που εισηγήθηκε την εξαγορά;
Ποια ήταν η προηγούμενη επαγγελματική του ενασχόληση και αν πρόκειται για υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ ή σύμβουλο της διοίκησης, ή του Υπουργείου;
Ποια είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ Αλβανίας από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα;
Γιατί το σύνολο της διαδικασίας και κυρίως η ανάθεση μελετών και αποτιμήσεων της EDS ανατέθηκε στη ΔΕΗ Αλβανίας, με ειδική συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μαν. Παναγιωτάκης και δεν διενεργήθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ;
Πότε και πώς υλοποιήθηκε η εκταμίευση του ποσού των 4.800.000€ από τη ΔΕΗ και στο όνομα ποιου δικαιούχου κατατέθηκαν τα χρήματα;».
Η ΝΔ ζητά την έκθεση αποτίμησης της EDS στη Βουλή
Δριμεία κριτική εις βάρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την εξαφορά σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ.
«Η μεθόδευση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα: Γιατί η ζημιογόνος Δ.Ε.Η. εξαγόρασε την επίσης ζημιογόνο εταιρεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, με τίμημα 5 εκατομμύρια ευρώ;», σημειώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
«Ο κ. Σταθάκης οφείλει να καταθέσει άμεσα την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου συμβούλου στη Βουλή», καταλήγει.
Σταύρος Καλαφάτης: Περίεργα πράγματα στη ΔΕΗ και πολλές συμπτώσεις
Περίεργα πράγματα στη ΔΕΗ και πολλές συμπτώσεις σημείωσε ότι υπάρχουν ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ,
«Έχουμε μια ΔΕΗ που επί τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματικά υποφέρει, με την χρηματιστηριακή της αξία να έχει μειωθεί κατά 80%, με τριπλάσια ληξιπρόθεσμα, σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της, να παραχωρεί το 40% της παραγωγής της χωρίς να ορίζει καν ελάχιστο τίμημα, δηλαδή με ένα σωρό προβλήματα και ερωτηματικά» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης σχετικά με τη ΔΕΗ.
«Αυτή η εταιρεία σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση – και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο λίγο πριν τη συμφωνία των Πρεσπών - αγοράζει μια προβληματική εταιρεία στο ύψος των 4,8 εκ. δολαρίων, με ζημιές για το 2017, με τον δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας να είναι αρνητικός, με τα πάγιά της να μην ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, με αρνητικά κεφάλαια, που τυχαίνει να ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.
H απάντηση Σταθάκη στον Μανιάτη: Θεμιτή η εξαγορά της EFS από τη ΔΕΗ
«Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού.Πρόκειται για ένα ακόμη παλαιότερο θέμα, το οποίο ανακινεί η ΝΔ στην προσπάθεια της να δημιουργήσει κλίμα» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.
«Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Ακόμη, η εν λόγω αγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας» επισημαίνει ο κ. Σταθάκης και υπογραμμίζει ότι «η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή».
Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στη συμμετοχή της, το 2017, σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, χωρίς να αναδειχθεί τελικά πλειοδότης. Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΔΕΗ εξετάζει ακόμη αντίστοιχη εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία, διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς και τη συμμετοχή της σε ανάλογα έργα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018.
Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κοκ). Η απόφαση έγκρισης εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018.
«Αν και η σχετική εισήγηση δεν μπορεί να χορηγηθεί, δύναται ο ερωτών βουλευτής να τη μελετήσει στα γραφεία της εταιρείας» αναφέρει ο υπουργός στον κ. Μανιάτη και τον ενημερώνει ότι στη συνέχεια, στις 13.4.2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση εξαγοράς εταιρικών μεριδίων της εταιρείας EDS.