Αβραμόπουλος: Η μεταναστευτική κρίση απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις
Mε βάση την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος
«Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση αποτελούν ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο απαιτεί και ευρωπαϊκές λύσεις. Για το λόγο αυτό αναζητήθηκαν διέξοδοι, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης, όπως εξάλλου εκφράζεται και από τις συνθήκες». Αυτό τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους νέους διπλωμάτες της Διπλωματικής Ακαδημίας και πρόσθεσε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «ο φύλακας των συνθηκών». Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν εταίροι, οι οποίοι δεν θέλουν να συμπορευθούν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού αυτού προβλήματος με ευρωπαϊκές λύσεις. «Σε κάποιες κυβερνήσεις πρυτανεύουν άλλες σκέψεις και άλλες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα η ερμηνεία της λέξης αλληλεγγύη να αλλοιώνεται. Ωστόσο εμείς είμαστε εδώ για να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες προτάσεις για το μεταναστευτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αναθεωρημένοι κανόνες για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, καθώς και ανάπτυξη νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας, και δημιουργίας ελκυστικών διαύλων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού. Προτάσεις που, όπως είπε, αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις για μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.
«Για την αντιμετώπιση όμως του προβλήματος», είπε, «δεν αρκεί μόνο η Ευρώπη, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Απαιτείται η συνεργασία πολλών χωρών, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το πρόβλημα. Απαιτείται η εξεύρεση λύσεων σε πολεμικές συρράξεις που προκαλούν κύματα προσφύγων, καθώς και η απάλυνση των συνεπειών σε χώρες με δυσανάλογο βάρος. Και η Ευρώπη στο πεδίο αυτό δεν παραμένει αδρανής». Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι ροές είναι πλέον ελεγχόμενες και ο πληθυσμός μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα μετρήσιμος και περιορισμένος: Οι αφίξεις έχουν μειωθεί από 10.000 ανά ημέρα το 2015 σε περίπου 100 κατά μέσο όρο.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος στην ομιλία του ανέφερε ότι έχουν ενταθεί και οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής Ένωσης Ασφάλειας βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών μέσω των εξελιγμένων και πιο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων μας, με τους νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR), καθώς και εντείνοντας τις συνεργασίες μας στη γείτονα περιοχή.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η διπλωματία είναι ένας δρόμος προσφοράς, μια ενορατική, δυναμική πολιτική πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων. «Είναι η συμμετοχή στη διαμόρφωση των εξελίξεων για όλα αυτά τα σημαντικά διεθνή ζητήματα που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την Ευρώπη και κάθε κράτος μέλος της. Και χάρη σε αυτήν, έχουμε ενισχύσει τις συνεργασίες μας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ειρήνη, την ασφάλεια και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε και πρόσθεσε: «Και είναι βεβαίως σημαντικό κάθε κράτος να διατηρεί την εθνική του ταυτότητα σε όλη αυτή τη διαδικασία, διατηρώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Κυβερνήσεις που έστρεψαν την προσοχή τους στο εσωτερικό των χωρών τους, εκθρέπτοντας τον ευρωσκεπτικισμό, γύρισαν την πλάτη στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές. Όμως η προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορεί να υποχωρεί στα εσωτερικά χωρικά σύνορα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βυθιστούμε ξανά στις ανακολουθίες των παράλληλων και ανταγωνιστικών εθνικών διπλωματιών. Η ευρωπαϊκή διπλωματία πρέπει να είναι μία και μόνη».
«Ως αυριανοί διπλωμάτες έχετε την ευθύνη να διαφυλάξετε, ως θεματοφύλακες, αυτές τις αρχές ώστε να μη γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν της ιστορίας. Δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένο αυτό που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενεές», είπε χαρακτηριστικά.