«Κεραυνοί» Φίλη κατά Καμμένου: Φθείρει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση
«Η απόφασή του να υπερβεί τα εσκαμμένα, σε κρίσιμο εθνικό θέμα, έχουν θέσει νέα δεδομένα», τονίζει ο πρώην υπουργός
Οργισμένος (και) με τις τελευταίες κινήσεις του Πάνου Καμμένου, που στοιχίζουν σημαντικά στην εικόνα της κυβέρνησης, εμφανίζεται ο Νίκος Φίλης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Εποχή, ούτε λίγο – ούτε πολύ, δήλωσε: «Η απόφασή του να υπερβεί τα εσκαμμένα, σε κρίσιμο εθνικό θέμα, ευρισκόμενος ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης στο εξωτερικό, έχουν θέσει νέα δεδομένα, που αν συνεχιστούν φθείρουν ανεπανόρθωτα την κυβερνητική προσπάθεια».
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς τους ΑΝΕΛ, σχολίασε:
«Φτάνουμε στο τέλος μιας αναγκαστικής κυβερνητικής συνεργασίας, καθώς το δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» δεν κυριαρχεί πλέον. Σ’ αυτήν, όμως, την κρίσιμη φάση της μετάβασης η συμπεριφορά του κ. Καμμένου, το φλερτ διαρκείας με παράγοντες του εθνικιστικού χώρου, ο ανυπόφορος φιλοαμερικανισμός του, ή ακριβέστερα φιλοτραμπισμός του, και κυρίως η απόφασή του να υπερβεί τα εσκαμμένα, σε κρίσιμο εθνικό θέμα, ευρισκόμενος ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης στο εξωτερικό, έχουν θέσει νέα δεδομένα, που αν συνεχιστούν φθείρουν ανεπανόρθωτα την κυβερνητική προσπάθεια.
»Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και να είμαστε προσεκτικοί, προφυλάσσοντας την κυβερνητική σταθερότητα. Επιδιώκουμε, αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό, προσωπικά, έχω συμβουλεύσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και να μην το μετατρέψει σε αιτία για να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, όπως τον εκλιπαρεί ο κ. Μητσοτάκης και τα φιλικά προς την αντιπολίτευση ΜΜΕ. »
Και συνεχίζει σχετικά με το ενδεχόμενο άλλης πλειοψηφίας στη Βουλή: «Από εκεί και πέρα, εμείς πρέπει να σιγουρέψουμε ότι υπάρχει ο διπλός συσχετισμός στη Βουλή και για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και για να αποκρουστεί τυχόν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Όσο για τον σχηματισμό νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας μέσα στην υπάρχουσα Βουλή, προβληματίζομαι.
»Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της άποψης οι όποιες συνεργασίες (που πρέπει να έχουν σαφή προοδευτική κατεύθυνση) να είναι πρωτίστως μεταξύ πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και με νωπή λαϊκή εντολή».