Κυβέρνηση υπό προθεσµία» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα - Καµµένου ο βουλευτής Πρεβέζης της Ν∆, Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος αναφέρει ότι ο σηµερινός πρωθυπουργός είναι απαξιωµένος και έρµαιο του συνεταίρου του. «Γι’ αυτό και θεωρώ ότι θα έχουµε εθνικές εκλογές και πρώτο γύρο αυτοδιοικητικών στις 19 Μαΐου και δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών µε ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου», λέει χαρακτηριστικά.

Οι διαρκείς πλέον ενδοκυβερνητικοί τριγµοί φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές; Πότε εκτιµάτε ότι θα στηθούν κάλπες;

Είµαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα ήθελε να εξαντλήσει ακόµα και την τελευταία του µέρα, την προβλεπόµενη από το Σύνταγµα, στον πρωθυπουργικό θώκο. ∆εν είναι τυχαίες οι δηλώσεις ότι, ακόµα και αν αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛ., η κυβέρνηση δεν θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οµως, ακόµα κι αν βρεθούν οι πρόθυµοι, η κυβέρνηση αυτή είναι «υπό προθεσµία» και ο πρωθυπουργός απαξιωµένος και έρµαιο του συνεταίρου του. Επίσης, πιστεύω ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Π. Καµµένος έχουν συµφωνήσει και υποσχεθεί το κλείσιµο της Συµφωνίας των Πρεσπών, γι’ αυτό, µολονότι η χώρα θα βυθίζεται και η κυβέρνηση θα σέρνεται, µε εµφανή τα σηµάδια της αποσύνθεσης και της κατάρρευσης, θα προσπαθήσουν να φτάσουν -εκτός απροόπτου- µέχρι τον Μάιο. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι θα έχουµε εθνικές εκλογές και πρώτο γύρο αυτοδιοικητικών στις 19 Μαΐου και δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών µε ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.

Ποιες συνεργασίες πιστεύετε ότι πρέπει να επιδιώξει η Ν∆, αν κερδίσει τις επόµενες εκλογές;

Ακόµα και στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές οδηγήσουν σε αυτοδυναµία τη Ν∆, η πρόθεσή µας είναι να υπάρξει η µεγαλύτερη δυνατή σύνθεση των δυνάµεων που πιστεύουν στις προαπαιτούµενες µεταρρυθµίσεις. Η Ν∆ θα απευθυνθεί σε εκείνες τις δυνάµεις µε τις οποίες κρίνουµε ότι θα βρούµε κοινό τόπο για την προώθηση ενός τολµηρού σχεδίου αλλαγών, που στόχο έχουν την ανασύνταξη της χώρας και την έξοδο από το θεσµικό και οικονοµικό τέλµα. Η διαδικασία της συνταγµατικής αναθεώρησης στην ΠΓ∆Μ προχωρά.

Μπορεί πλέον να ανατρέψει η Ν∆ τη Συµφωνία των Πρεσπών, αν έρθει στην εξουσία πριν από την κύρωση από την ελληνική Βουλή;

Η Ν∆ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της δίνουν το Σύνταγµα και ο Κανονισµός της Βουλής, προκειµένου να εµποδίσει την ψήφιση αυτής της εθνικά επιζήµιας συµφωνίας. Στόχος µας είναι να καταφέρουµε να µην ψηφιστεί από τη σηµερινή κοινοβουλευτική σύνθεση η Συµφωνία των Πρεσπών και µε κυβέρνηση της Ν∆ να ξεκινήσει µια καινούργια διαπραγµάτευση, από µηδενική βάση. Εµείς θέλουµε να κλείσει η συµφωνία µε τα Σκόπια, αλλά όχι εις βάρος των εθνικών µας συµφερόντων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές πριν από την κύρωση. Γιατί, αν παρά τις δικές µας προσπάθειες η συµφωνία κυρωθεί, η τριανδρία Τσίπρα-Κοτζιά-Καµµένου θα έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας, αφού η κύρωση παράγει αποτελέσµατα από το πρώτο λεπτό της ισχύος της.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα το ύποπτο στη διαχείριση των λεγόµενων «µυστικών κονδυλίων». Σας καλύπτει η δήλωση αυτή;

Αυτά που ζούµε τις τελευταίες µέρες δεν έχουν ιστορικό προηγούµενο. Σε αυτές τις εθνικά κρίσιµες ώρες ζήσαµε και ζούµε την κυβερνητική ανευθυνότητα και επικινδυνότητα στο έπακρο. Οταν µέσα στο Υπουργικό Συµβούλιο αλληλοεκτοξεύονται από υπουργικά χείλη υπόνοιες εκβιασµού, ακόµα και καταγγελίες για υπουργικές µίζες, είναι πασίδηλο ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει ολοκληρωτικά. Μυστικά κονδύλια έχουν όλες οι χώρες του κόσµου και πρέπει να υπάρχουν για την προώθηση των εθνικών συµφερόντων. Το θέµα είναι πού πηγαίνουν και ποιος τα διαχειρίζεται. Από τις αλληλοκατηγορίες και όσα εξακολουθούν να λέγονται και να γίνονται αυτές τις µέρες είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβληµα στη διαχείριση των µυστικών κονδυλίων στη χώρα µας. Και ο πρωθυπουργός δεν µπορεί να εξακολουθεί να εθελοτυφλεί. Αντί να επιχειρήσει µια έρευνα και θεσµικό έλεγχο, στέλνει στα δικαστήρια, και µάλιστα µε την κατηγορία της... συνωµοσίας, δηµοσιογράφους και ΜΜΕ, πιστός στο δόγµα «Οποιος δεν είναι µαζί µας είναι εχθρός µας». Ξεχνάει ότι, όταν αυτός ήρθε, τα ΜΜΕ ήταν εδώ και, όταν αυτός θα φύγει, τα ΜΜΕ πάλι εδώ θα είναι.

Οι δανειστές φαίνεται να δέχονται την ακύρωση ή την αναστολή της περικοπής των συντάξεων. Κερδίζει πόντους η κυβέρνηση από την εξέλιξη αυτή;

Το θέµα δεν είναι αν κερδίζει πόντους η κυβέρνηση, αλλά αν επί της ουσίας αποκαθίσταται µια τεράστια αδικία εις βάρος των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε τον σχετικό νόµο, παρά την αντίθεση όλων των άλλων πτερύγων της Βουλής. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι η Ν∆ κατέθεσε τροπολογία για την ακύρωση του νόµου, την οποία η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ότι, για να µην υπάρξει µείωση, χρειάζεται η κατάργηση νόµων, µεταξύ των οποίων και ο Νόµος Κατρούγκαλου, και περιµένουν την απόφαση της κυβέρνησης στην πράξη. Οι συνταξιούχοι επίσης γνωρίζουν την κυνικότατη δήλωση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Ευ. Τσακαλώτου ότι προσβλέπουν στον θάνατο των άνω των 70 ετών συνταξιούχων, που θα έλυνε αυτόµατα το Συνταξιοδοτικό στη χώρα µας. Η Ν∆ σε όλους τους τόνους έχει δεσµευτεί ότι ως κυβέρνηση θα ακυρώσει τον Νόµο Κατρούγκαλου και θα αποκαταστήσει τη συγκεκριµένη αδικία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/10/2018