Στην αντεπίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τις προτάσεις του για το μείζον ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα: «Οι πολίτες δεν έχουν αυταπάτες σε αντίθεση με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συσσωρεύει διαρκώς αρνητικά τετελεσμένα. «Όσα προωθούνται προς αναθεώρηση στα Σκόπια είναι ακόμα χειρότερα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζει την Αθήνα» υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές. «Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η συμφωνία είναι να γίνουν εκλογές πριν αυτή έλθει στην Βουλή. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει τη Συμφωνία στην Βουλή πριν πάει σε εκλογές, έχει πάρει ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν όχι τη χώρα, αλλά το κόμμα του.»

Τόνισε ακόμα ότι η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά; Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά του επίμαχου Υπουργικού Συμβουλίου;» 

Προφανώς υπάρχουν πολιτικά γραμμάτια εκατέρωθεν, είπε ο κ. Μητσοτάκης «δείχνοντας» τη σχέση Τσίπρα-Καμμένου. 

Ο κ. Τσίπρας έχει βάλει τη χώρα σε διαρκές μνημόνιο δεσμεύοντάς την για πολλά χρόνια ακόμα, είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επί των ημερών του η χώρα φτωχαίνει και η ανομία εξαπλώνεται.

«Μια κοινωνία παραδομένη στον φόβο και την ανασφάλεια παρακολουθεί την απόπειρα άλωσης των πανεπιστημιακών χώρων από συμμορίες, Ρουβίκωνες, βαποράκια. Τα πανεπιστήμιά μας είναι ο καθρέφτης μιας χώρας που βρίσκεται σε παρακμή» συνέχισε.

Υποθέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με «οσμή σκανδάλου» 

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποτρέψει ή να αναβάλει την εισαγγελική έρευνα για τους 99 νεκρούς στο Μάτι. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρέθεσε μια σειρά από σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την παράταση παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με χαμηλό τίμημα στην αρχή, τη διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες και πρόσφυγες, την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για το Θριάσιο.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κυβέρνηση σκανδάλων και οι Έλληνες το συνειδητοποιούν κάθε μέρα και περισσότερο» τόνισε.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς συναίνεση με στόχο να ματαιώσει μια ύψιστη διαδικασία. «Τι περιλαμβάνουν οι 23 σελίδες του κυβερνητικού σχεδίου για την αναθεώρηση πέραν από κούφιους βερμπαλισμούς» αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι όταν το 2006 έκανε ο ίδιος την πρόταση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, «το κόμμα του κύριου Τσίπρα σφύριζε αδιάφορα».

«Η απλή αναλογική ως μόνιμο εκλογικό σύστημα θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία» επεσήμανε, αναφερόμενος σε άλλη μία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόλυτη υποκρισία χαρακτήρισε μάλιστα «αυτοί που τις μονές ημέρες ζητούν τη στήριξη της Εκκλησίας τις ζυγές να την απαξιώνουν στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης θρησκευτικής ουδετερότητας».

Για την πρόταση Τσίπρα περί δημοψηφισμάτων, τόνισε ότι είναι ύβρις να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα όταν ευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του 2015. 

Σκληρή κριτική άσκησε και στην πρόταση Τσίπρα για προστασία του δημόσιου χαρακτήρα υποδομών όπως η ενέργεια και το νερό, όταν όλα έχουν μπει στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Προσθέτοντας δε ότι στο Ταμείο μπήκαν ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι. 

Εξίσου σκληρή κριτική άσκησε και στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, «όταν ο κ. Τσίπρας το 2014 δεν πρότεινε καν υποψήφιο για Πρόεδρο», ώστε η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «θέλουν να συριζοποιήσουν ακόμα και το Σύνταγμα και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ δεν αγγίζει τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, η Εκπαίδευση, η Ανάπτυξη, η Δικαιοσύνη και η Δημοσιονομική Σταθερότητα.

Οι προτάσεις της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα λάβει κανονικά μέρος στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση με προτάσεις που αφορούν σε μείζονα θέματα, όπως η Παιδεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημόσια διοίκηση.

«Θα αντιπαρατεθούμε με την οπισθοδρόμηση. Όπου η κυβέρνηση προκρίνει τη στασιμότητα, εμείς θα προτείνουμε σταθερό και ασφαλές φορολογικό περιβάλλον, κίνητρα για επενδύσεις. Θα προτείνουμε την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, την ισότητα ευκαιριών, ιδιωτικά πανεπιστήμια κάτω από αυστηρό πλαίσιο. Θα καθιερώσουμε κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας. Όπου η κυβέρνηση θα επιχειρεί να χειραγωγήσει τους δήμους και τις περιφέρειες εμείς θα προτείνουμε αυτοτελείς πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι «θα επαναφέρουμε την πρότασή μας να έλθουν προς συζήτηση όλα τα άρθρα που προτείνουν τα δημοκρατικά κόμματα και αφού τοποθετηθούν και οι πολίτες, η επόμενη Βουλή να αποφασίσει. Θα καταθέσουμε την πλήρη δική μας αναθεωρητική πρόταση όταν ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι πρόταση που θα προσφέρει αναπτυξιακή δυναμική, θα κάνει το Σύνταγμα πιο λιτό και θα εξασφαλίσει το μοντέλο μίας πιο λειτουργικής δημοκρατίας. Τέλος, δηλώνω απερίφραστα ότι η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε μία εργαλειακή αναθεώρηση, δεν θα επιτρέψουμε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία αναθεώρησης των θεσμών.»

Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας: 

1. Το νέο Σύνταγμα θα είναι λιτό και θα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του Κράτους, θα καθιερώνει λογοδοσία, διαφάνεια, αξιολόγηση και θα προστατεύει τον πολίτη.

2. Η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση και η επιλογή των ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή.

3. Το νέο Σύνταγμα θα εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της χώρας. Καθιερώνονται κανόνες που αποτρέπουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και οι προϋπολογισμοί επιβάλλεται να είναι πάντα ισοσκελισμένοι. Δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων και άλλων βαρών με αναδρομική ισχύ.

4. Αντιμετώπιση των πελατειακών δομών του Κράτους, ενίσχυση του ΑΣΕΠ στο ρόλο της επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Η αξιολόγηση καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα.

5. Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων από τον λαό.

4. Νέες αρμοδιότητες και πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5. Αλλαγή του άρθρου για την ασυλία των βουλευτών και των υπουργών.

6. Πλήρης αυτονομία για τα ΑΕΙ και αλλαγή άρθρου 16 για δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρή εποπτεία.

7. Διευκόλυνση της ίδιας της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η όλη διαδικασία είναι μια ευκαιρία να αναμετρηθεί η αλήθεια με το ψέμα, η μιζέρια με την ελπίδα, η συντήρηση με την πρόοδο. Είπε ακόμα ότι οι εκλογές δεν αργούν και ότι όσο η κυβέρνηση θα μιλά για το χτες και θα πετά λάσπη, «εμείς θα μιλάμε για το αύριο»: «Θα τους αντιμετωπίσουμε και σε αυτό το πεδίο για να αποκαλύψουμε την υποκρισία τους».