Το διπλό σχέδιο του Μαξίμου: Προς τις κάλπες με σκανδαλολογία και «Αλέξη δώστα όλα»
Ανεβάζουν τους τόνους αντιπαράθεσης ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής
Σκηνικό με σκάνδαλα, παροχές και υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις στήνει το Μέγαρο Μαξίμου στο δρόμο προς τις κάλπες.
Όσον αφορά το κλίμα σκανδαλολογίας, η αρχή έγινε με την Novartis και συνεχίστηκε με το πόρισμα για την εξεταστική για την Υγεία. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν στο στόχαστρο τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μάκη Βορίδη για το Ερρίκος Ντυνάν και τον Μάριο Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις.
Την ίδια στιγμή, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται ένα σχέδιο ο κωδικός του οποίου θα µπορούσε να έχει τον απλό τίτλο «Βαθύ ΠΑΣΟΚ», µε πρωτεργάτες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το έναυσµα, βεβαίως, έδωσε η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, η οποία αποτέλεσε µια εξαιρετική αφορµή προκειµένου να έρθουν στο προσκήνιο τα πεπραγµένα της περιόδου του Κ. Σηµίτη στην πρωθυπουργία. Και µέσω αυτών να φύγει η συζήτηση από τα δηλητηριώδη βέλη περί σκανδάλων που αντάλλασσαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καµµένος και τα οποία δηµιουργούν ένα δυσώδες κλίµα στο εσωτερικό στης κυβέρνησης.
Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατίας» που διαψεύσθηκε από την ΕΛΑΣ και προκάλεσε την παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής προς την ΕΣΗΕΑ, ξεκαθαρίζουν πως ο νέος φορέας δεν θα επιτρέψει να γίνει αρένα η πολιτική ζωή ενόψει των εκλογών ενώ, ταυτόχρονα βλέπουν και συστηματική τακτική της κυβέρνησης να αλλάξει άρδην την πολιτική ατζέντα, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη εξαιτίας της μη τήρησης των υποσχέσεων που έδωσε στους πολίτες.
Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για «μεθόδευση μπαράζ σκανδαλολογίας» εκ μέρους του «επιτελείου του Μαξίμου» ώστε «να κρύψουν τις δικές τους αμαρτίες και την ανικανότητα τους», καθώς και για «πανικό του κ. Τσίπρα» που «θα τον οδηγήσει να σπιλώσει τους πάντες.
Στρατηγικός στόχος των επιτελών του Μαξίμου, σύμφωνα με τους παροικούντες στην «πράσινη Ιερουσαλήμ», είναι μέσω του κλίματος σκανδαλολογίας που προσπαθεί απεγνωσμένα να φτιάξουν στο δρόμο προς τις κάλπες, να «χτυπηθεί» εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής. Αφενός μεν για να περιορίσει το κυβερνών κόμμα την πολιτική του συντριβή στα όρια μιας διαχειρίσιμης εκλογικής ήττας, ώστε ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος να παραμείνει στο παιχνίδι ως κρίσιμος παράγοντας στο μετεκλογικό σκηνικό. Αφετέρου δε να μπορέσει να ελέγξει τις διαδικασίες σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης ή ακόμη και να «μπλοκάρει» την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020 και έτσι η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.
Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, στόχος των επιθέσεων είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα σοβαρότατα προβλήματα της καθημερινότητας.
Στην αντιπολίτευση τονίζουν ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση «καθαρά χέρια», αλλά για σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων χωρίς στοιχεία και αποδείξεις και ετοιμάζονται να απαντήσουν.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» η ΝΔ προετοιμάζει για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες κοινοβουλευτικό και επικοινωνιακό ντεμαράζ, με φόντο την επιχείρηση σπίλωσης -όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς- «γαλάζιων» στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και της δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πρώτο ισχυρό στίγμα δόθηκε με το αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το Μεταναστευτικό, το οποίο καταδεικνύει την επιθυμία της Ν.Δ. να επιμείνει στο θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων 1,6 δισ. που αποδέσμευσαν οι Βρυξέλλες για τις ανάγκες των hot spots και το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση τόσο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης όσο και της ελληνικής Δικαιοσύνης (έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο).
Προεκλογικά παιχνίδια Τσίπρα με παροχές και υποσχέσεις για προσλήψεις
Σε μια επικοινωνιακή καταιγίδα, ενδεικτική της αγωνίας του Αλέξη Τσίπρα να διαμορφώσει μια προεκλογική ατζέντα, άρχισε ουσιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα η αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος «να τινάξει την μπάνκα στον αέρα».
Μέσα σε ένα 24ωρο την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας όπως διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και παρουσίασαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία και τις μισθοδοσίες των κληρικών· εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην Βουλή, προκειμένου να υποστηρίξει την τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους και να επιτεθεί στα… κενά έδρανα της αντιπολίτευσης· και έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Alpha.
Σε αυτήν, έδειξε πως επιδιώκει και σχεδιάζει μια ολική επαναφορά στον παλιό καλό του εαυτό του τού 2014, υποσχόμενος προσλήψεις και παροχές, υπερασπιζόμενος κατά τα αναμενόμενα τον Παύλο Πολάκη και διατυπώνοντας το δικό του και ενδεχομένως μοιραίο «λεφτά υπάρχουν». Αυτή ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στην ερώτηση πού θα εξευρεθούν οι πόροι για τις χιλιάδες προσλήψεις τις οποίες εξήγγειλε: «Μην ανησυχείτε, θα βρούμε τους πόρους. Θα βρούμε τους πόρους για να κάνουμε προσλήψεις» δήλωσε.
Στρατιωτικοί και δικαστικοί είναι οι πρώτοι τους οποίους σπεύδει να ικανοποιήσει ο κ. Τσίπρας και κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών αυτό οφείλεται και σε κάτι ακόμη. Στη διάθεση του Πρωθυπουργού να κάνει άλλο ένα πολιτικό χατίρι στον Πάνο Καμμένο. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σήμερα και όσο η ελληνική οικονομία καρκινοβατεί να υπόσχεται:
-Συνέχιση της μισθοδοσίας 10.000 κληρικών από τα δημόσια ταμεία, αλλά επί της ουσίας μετατάσσοντάς τους σε καθεστώς ΔΕΚΟ.
-Πρόσληψη 10.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων στη θέση τους, με μισθολογικό κόστος 200 εκατ. ευρώ.
-Πρόσληψη άλλων 18.500 δημοσίων υπαλλήλων το 2020, δηλαδή μετά τις εκλογές.
-Επιστροφή αναδρομικών της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ (μεικτά), τα οποία αντιστοιχούν σε 820 εκατ. ευρώ καθαρών αποδοχών στις εξής κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρούς του ΕΣΥ, επίκουρους γιατρούς και ειδικευόμενους, μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων, μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ, δικαστικούς λειτουργούς και μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
-Επιστροφή με επόμενες ρυθμίσεις και τροπολογίες άλλων περίπου 600 εκατ. ευρώ με άλλες μορφές σε διάφορες ομάδες.
-Μη περικοπή των συντάξεων.