Η πρώτη «προεκλογική» σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη με φόντο το Σύνταγμα
Πόλεμος μέχρις εσχάτων στη Βουλή για Αναθεώρηση, εκλογή ΠτΔ, σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και άρθρο 16
Σε σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μια σειρά ζητήματα, όπως το άρθρο 16, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την ιερή συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «η κυβέρνηση συστηματικά και επίμονα διχάζει την ελληνική κοινωνία. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους».
«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό. «Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν είναι το Σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη διαδικασία, με τον κ. Μητσοτάκη να τον προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να επιστρέψει να «συριζοποιηθεί» η διαδικασία.
Φυσικά από την κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών δεν έλειψαν και προσωπικές αναφορές, με τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού, να γίνεται «μήλον της έριδος» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: Η κρίση έφερε στο προσκήνιο αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία
«Δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις» είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας πρώτα στο βήμα της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από τις κομματικές ηγέσιες κατά τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης. «Για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις – τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις για συζήτηση» εξήγησε.
«Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα. Στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής» είπε επίσης ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Καταθέτουμε μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό».
«Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στη γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Έχω τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές», προσέθεσε και τόνισε:
«Η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα αλλά λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».
Μητσοτάκης: Δε θα επιτρέψουμε να Συριζοποιήσετε τη διαδικασία αναθεώρησης
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία και προνόμιο της Βουλής» αλλά που απαιτεί «Ευρύτερες συνθέσεις, συνενώσεις και έναν καταστατικό χάρτη για να πραγματοποιηθεί. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν τηρούνται στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καθώς διανύουμε προεκλογική περίοδο και δεν υπάρχουν δημιουργικές συνθήκες ούτε πολιτική ομαλότητα».
«Η κυβέρνηση διχάζει και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα» συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Τσίπρας αν και συνεναιτικός σήμερα, πρόσφατα προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη. Ξέρετε, τον τόνο στην πολιτική αντιπαράθεση τον δίνει η κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην αναθεώρηση καθ’ αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χρησιμοποιεί την αναθεώρηση ως εργαλείο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει με την πολιτική των μνημονίων καθώς το επιτόκιο δανεισμού όντας στο 4,5%, πρακτικά κρατάει τη χώρα εκτός αγορών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε διερωτώμενος εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας σε περίπτωση που κάποιοι από τους βουλευτές του συμφωνήσουν με τις προτάσεις της ΝΔ αφού «στα ζητήματα της αναθεώρησης δε έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Θα υπάρχουν βουλευτές σας που θα συμφωνήσουν με εμάς;»
«Το κείμενό σας έχει προτάσεις ατελέσφορες, όπως οι επί εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Έχει όμως και μία ευθέως διαλυτική πρόταση. Την καθιέρωση της «μόνιμης Απλής Αναλογικής». Ενός συστήματος, δηλαδή, που ξέρετε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «χρειάζεται πραγματικό θράσος να εισηγείστε εσείς τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν ο ίδιος θα μείνετε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε διεθνώς την έννοια του δημοψηφίσματος».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης. του ΠΑΣΟΚ.
Τα βέλη του όμως έστρεψε και προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, αφού «το 2006 η προσπάθεια αναθεώρησης ήταν αδιάφορη αν και είχε ξεκινήσει με προσδοκίες». Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος σχετικά με το άρθρο 86. (πρόκειται για το επίμαχο άρθρο περί ευθύνης υπουργών) Τότε ο κ. Λοβέρδος και το ΠΑΣΟΚ είχε υπαναχωρήσει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντίπαλους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως με την πρότασή της ΝΔ, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα.
Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για τη Συνατγματική Αναθεώρηση η οποία, όπως είπε, είναι είναι προοδευτική και συνεπής με τις αξίες η ΝΔ. «Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη, και ενισχύει την αξιοπιστία», τόνισε επιπροσθέτως ο αρχηγός της ΝΔ.
Οι προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση
Όπως αποσαφήνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε ένα Σύνταγμα να λιτό, που θα ενισχύει το κοινοβούλιο, θα θωρακίζει τη Δικαιοσύνη και θα απεμπλέκει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές.
Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει:
- Την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Τον εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας
- Την ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης
-Τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομή της, τη θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος
– Την ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδιωτικών ιδρυμάτων υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής
– Την καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης
-Οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος της ηλικίας τους και επί μία τριετία δεν θα μπορούν να είναι σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας
- Συνταγματικό «κόφτη» στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι ή εντός των στόχων που τίθενται.
Για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας
Σχετικά για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«Η Πολιτεία, η Εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες, οι πιστοί, έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, επιλύοντας ιστορικές εκκρεμότητες. Ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό & τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος».
ίναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
«Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προυποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές», υπογράμμισε.
Μητσοτάκης: Δεν χρειάζεται αναθεώρηση το άρθρο για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας
«Φοβάμαι πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί ακόμη και την Εκκλησία. Δεν χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 3 και έχει αποδειχθεί ότι οι σχέσεις με το κράτος μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές παρεμβάσεις» είπε ο κ., Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Αντιμετωπίζετε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα ως ένα διμερές παζάρι ξεσηκώνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες ιερείς και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με το οικουμενικό πατριαρχείο. Βαφτίζετε τους ιερείς ως τι τώρα; Ως ιδιωτικούς υπαλλήλους; Ως κάτι διαφορετικό; Πάντως τους εξαιρείτε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών υποκρινόμενοι ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ταυτόχρονα θα εξακολουθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να τους πληρώνει. Αλλά έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξετε ακόμα δέκα χιλιάδες θέσεις»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά της θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού. «Η εκκλησία δεν είναι εταιρεία. Η Πολιτεία πρέπει να διευκολύνει το φιλανθρωπικό της έργο αλλά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που ισχύουν για όλους», τόνισε.
Αναφερόμενος στους κληρικούς είπε ότι έχουν την συμπαράστασή του και «αυτή η κοροϊδία της κυβέρνησης και της απάτης δεν θα περάσει».
«Να αποσυνδεθεί η εκλογή ΠτΔ από τις εκλογές»
Σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πρέπει η συνταγματική αναθεώρηση να απεμπλέξει πλήρως τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ από τις εθνικές εκλογές. Ο ΠτΔ στη δική μας πρόταση κρατάει ουσιαστικά τις αρμοδιότητες του. Θα δύναται να συγκαλεί και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στη δική μας πρόταση ενισχύεται η λειτουργία του Κοινοβουλίου με κανόνες καλής νομοθέτησης και διασφαλίζονται επίσης τα δικαιώματα των μειοψηφών. Αποκτά επιτέλους συνταγματικής κατοχύρωση η καταπολέμηση της κακονομίας και της πολυνομίας και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Εξεταστικές επιτροπές μπορούν να συστήνονται μόνο δύο ανά εκλογική περίοδο αλλά μπορούν να συσταθούν και στην περίπτωση που η πρόταση υπερψηφιστεί από τα 2/5 των βουλευτών. Με άλλα λόγια θα σας δώσουμε ως αντιπολίτευση το δικαίωμα που μας στερήσατε εσείς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το κόμμα του θα μετέχει κανονικά στις επιτροπές για την αναθεώρηση του συντάγματος. «Προσερχόμαστε ως υπεύθυνη δύναμη του τόπου. Το νέο σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διασφαλίζει την συνέχεια του Κράτους να θωρακίζει την δικαιοσύνη. Να αποκαθιστά την θωράκιση της δικαιοσύνης», τόνισε.
Κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια και άρθρο 16
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην οξύτατη κριτική του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ενδεχόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα σήμαινε την υποχρέωση του κράτους να τα επιδοτεί.
Μητσοτάκης: Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως
«Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι φοβάται πως θα χάσει τις εκλογές και δεν επιθυμεί να διαμορφώσει το Σύνταγμα η επόμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τσίπρα ότι «τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16». Ανέφερε επίσης ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, και ότι δεν είναι όλοι πλούσιοι. «Τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν να μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα τους», συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι «το βασικό μας μέλημα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Όπως είπε, «το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φθάσει με τις δικές σας αθλιότητες σ' αυτό τον χώρο να μην μπορεί να πει κάποιος την άποψή του», ενώ επανέλαβε ότι το άσυλο στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί τελείως. «Θα πεταχθούν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο ρουβίκωνες, μπαχαλάκηδες, έμποροι ναρκωτικών», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «μας λέτε ότι προχωράτε περίπου στην απόλυση 10.000 ιερέων. Για να προσληφθούν κάποιοι, θα πρέπει κάποιοι άλλοι να έχουν απολυθεί», ενώ επεσήμανε ότι «στα ζητήματα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προφανώς και είμαστε σύμφωνοι».
Τσίπρας: Θέλετε ιδεολογικά δική σας Αναθεώρηση - Μητσοτάκης: Τινάζετε τη διαδικασία στον αέρα
Ο Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν και νέο γύρο αντιπαράθεσης, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό το οποίο θέλετε, είναι να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση». Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου κατά την οποία η προτείνουσα βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική μόνο προς τα άρθρα, αλλά και ως προς την κατεύθυνση.
Η άποψη που εκφράσατε είναι μια ακραία μειοψηφική άποψη, απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επεσήμανε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτή την ερμηνεία». Επεσήμανε, δε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι «αν συνεχίσετε έτσι θα τινάξετε όλη την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στον αέρα».
Σε επίπεδο... αντιπροέδρου Εδεσσαϊκού η απάντηση Τσίπρα στον Μητσοτάκη
Ελλείψει επιχειρηματολογίας για την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε επίπεδο αντίστοιχο με του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού, Θωμά Μάτσιου.
Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξησ Τσίπρας χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη τη θέση της ΝΔ σχετικά με τη Συνταγματική αναθεώρηση
«Με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν είναι θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεχομένως είναι στάση και θέση του πρώην προέδρου του Εδεσσαϊκού, αλλά δεν είναι θέση και στάση του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα τόσο κρίσιμο θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, απάντησε στον κ. Τσίπρα:
«Φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι από τα πιο ελαφρά στα πιο σοβαρά, κάνετε συνέχεια λάθη. Δεν ήταν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού, ήταν αντιπρόεδρος», τόνισε.
Διαβάστε επίσης: Το πικρό... εσπρεσάκι του Τσίπρα στη Βουλή (pics)
«Ασπίδα» Γεννηματά σε Σημίτη και αιχμές κατά της Κυβέρνησης
«Σφαλιάρα» της Γεννηματά σε Τσίπρα στη Βουλή
Θεοδωράκης: Ανάγκη για νέο Σύνταγμα χωρίς λαϊκισμούς
Λεβέντης: Οι ιερείς αισθάνονται προδομένοι από τον Ιερώνυμο
«Αντάρτικο» Μιχελογιαννάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση