Μάνφρεντ Βέμπερ: «Μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα ο Κυριάκος»
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στα Παραπολιτικά του υποψήφιου του ΕΛΚ για την Κομισιόν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή», δηλώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στη συνέντευξή του στα «Π», τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «θα είναι ένας πρωθυπουργός που πολεμά για τους πολίτες και προσφέρει μια νέα προοπτική ελπίδας για το μέλλον». Ο 46χρονος Γερμανός πολιτικός, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κέρδισε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο στο Ελσίνκι το «χρίσμα» του ΕΛΚ για να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν.
Στη συνέντευξή του παραδέχεται ότι η Γερμανία έκανε λάθη κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα και ζητάει από την Κομισιόν να δείξει απέναντι στην Ιταλία, στο φλέγον ζήτημα που αφορά τον Προϋπολογισμό της, ουσιαστικά την ίδια αυστηρότητα που έδειξε και απέναντι στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρωζώνη. Ο υποψήφιος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζει επίσης ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στο Κυπριακό δεν μασάει τα λόγια του, λέγοντας πως «η τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου είναι απαράδεκτη και συνιστά μία από τις ανοιχτές πληγές της Ιστορίας στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο». Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για να ελαφρύνει το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα από την προσφυγική κρίση.
Κατά τη γνώμη σας, είναι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός το μεγάλο διπλό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.; Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Κατ’ αρχάς, πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Για μένα, αυτό σημαίνει, επίσης, να προστατεύουμε τους πολίτες από τη φτώχεια και την αδικία. Πρέπει να δείξουμε, για παράδειγμα, στους Ελληνες ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο προϋπολογισμοί, αλλά επιπλέον πρέπει να είναι πρώτα από όλα οι άνθρωποι. Πρόσφατα επισκέφθηκα έναν οργανισμό μέριμνας και προστασίας για εγκαταλελειμμένα παιδιά (σ.σ.: «Κιβωτός του Κόσμου») με τον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα. Συγκινήθηκα πολύ από την αφοσίωση όλων των ανθρώπων που εργάζονται εκεί και εντυπωσιάστηκα από το τι καταφέρνουν να πετύχουν με τα παιδιά που έχουν μεγάλες δυσκολίες. Καταλαβαίνω την ενόχληση πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα, ότι δεν έχουν δει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια. Θέλω να το αλλάξω αυτό. Το να σταματήσουμε τον λαϊκισμό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ακούμε καλύτερα τις ανησυχίες των πολιτών και να τους δώσουμε πραγματικά λόγο για το μέλλον.
Η Ευρώπη χρειάζεται τον δικό της στρατό; Πώς βλέπετε την κόντρα του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες πάνω στο ζήτημα αυτό;
Καλωσορίζουμε τις φιλόδοξες προτάσεις από τον πρόεδρο Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ. Θα δώσουν την αναγκαία ώθηση σε μια πιο χειροπιαστή συνεργασία στο έδαφος. Η αμερικανική κυβέρνηση, ο πιο σημαντικός μας εταίρος, γίνεται ολοένα και λιγότερο αξιόπιστος και οι γείτονές μας, όπως η ηγεσία της Ρωσίας, γίνονται πιο επιθετικοί. Γι’ αυτό ο βραχυπρόθεσμος στόχος να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανεξάρτητη για τη δική μας ασφάλεια είναι κρίσιμος για εμάς. Συνεπώς, πρέπει να ξεκινήσουμε με συγκεκριμένα βήματα, όπως μια ομάδα επέμβασης, υποδομές κυβερνοάμυνας ή ταμείο για εξοπλισμούς. Οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ για την άμυνα στην Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας πολλές δραστηριότητες από τη μία χώρα στην επόμενη. Θα αυξήσουμε την ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής ασφάλειας και θα εξοικονομήσουμε χρήματα των φορολογουμένων.
Η κρίση χρέους έχει περάσει για την Ε.Ε.; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον;
Ηταν μια σπουδαία στιγμή αυτό το καλοκαίρι όταν ακούσαμε ότι η Ελλάδα, επιτέλους, βγήκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης. Οι προσπάθειες των Ελλήνων ήταν τεράστιες και είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν έγιναν μάταια. Εντούτοις, παρόλο που η αλλαγή γίνεται αργά και δεν βλέπουν όλοι βελτίωση στην προσωπική τους κατάσταση, η Ελλάδα τα πάει καλύτερα τώρα, χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση Τσίπρα, επιτέλους, αποφάσισε να υλοποιήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολιτικές διαμάχες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησαν το κόστος και καθυστέρησαν την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Πρέπει επίσης να πω ότι η σύγχυση σε κάποιες συνεδριάσεις του Eurogroup και ο εγωισμός κάποιων χωρών, που ήταν διστακτικές στο να βοηθήσουν τους εταίρους τους, αποτέλεσαν εμπόδια σε μια γρήγορη επίλυση της κρίσης. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να λύνει τα προβλήματά της ανεξάρτητα από τους όρους που βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν κοιτάξουμε σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία, θα δούμε ότι η μεταρρυθμιστική προσέγγιση λειτούργησε. Συνολικά, 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη από το ξεκίνημα της κρίσης. Αλλά η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και μια αληθινή προοπτική για τις νεότερες γενιές, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο.
Υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη στη χώρα μας ότι οι γερμανικές κυβερνήσεις της τελευταίας οκταετίας ήταν πολύ σκληρές και αυστηρές απέναντι στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «προγραμμάτων διάσωσης». Εκτιμάτε ότι η στάση του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα ήταν δίκαιη κατά τη διάρκεια της κρίσης;
Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολλά πράγματα που ειπώθηκαν και έγιναν βάθυναν τις διαφορές ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν μας βοήθησε και έκανε το πρόβλημα μεγαλύτερο, αντί να το κάνει μικρότερο. Η Γερμανία επίσης έκανε λάθη. Στην Ευρώπη το σημείο αφετηρίας σε όλες μας τις συζητήσεις είναι η αλληλεγγύη. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Με την αλληλεγγύη έρχεται επίσης η ευθύνη. Η ευρωζώνη είναι το κοινό μας σπίτι και είναι θέμα δικαιοσύνης προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης να μην επιφυλάσσουμε ειδική μεταχείριση σε κάποια χώρα ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό και περιμένω ένα καθαρό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και άλλων χωρών πάνω στο ζήτημα της Ιταλίας, διότι αυτό που συμβαίνει στη Ρώμη θα επηρεάσει την κατάσταση στην Αθήνα, τη Μαδρίτη, ακόμα και στο Ελσίνκι και το Αμστερνταμ.
Μπορεί η Τουρκία να γίνει ποτέ πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Γιατί έχετε προτείνει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις;
Η υπόσχεσή μου προς τους ψηφοφόρους για τις επόμενες ευρωεκλογές είναι ότι θα σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια εποικοδομητική σχέση, βασισμένη σε συμφωνίες, όπως η συμφωνία για το Προσφυγικό που έχουμε μαζί της, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πλήρης ένταξή της στην Ε.Ε. δεν πρέπει να αποτελεί πλέον επιλογή.
Η Ελλάδα σηκώνει τεράστιο βάρος από την προσφυγική κρίση. Τι μπορεί να γίνει για να ελαφρύνει το βάρος που έχει αναλάβει η χώρα μας;
Η Ελλάδα έχει πάρει ένα τεράστιο κομμάτι του βάρους στη μεταναστευτική κρίση. Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκινήσαμε ένα σύστημα κατανομής στην Ευρώπη, για να απαλύνουμε κάπως την πίεση. Οι κανόνες που ίσχυαν πριν από την κρίση δεν ήταν καλοί για την Ελλάδα και δεν αντιμετώπιζαν το πρόβλημα στη ρίζα του. Χρειαζόμαστε πραγματικό ευρωπαϊκό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, εναρμονισμένες πρακτικές και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Δεν δέχομαι ότι κάποιες χώρες λένε «δεν θα βοηθήσουμε». Αυτό που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα είναι να αναπτύξουμε μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δώσει έμφαση στην εξωτερική, αναπτυξιακή και οικονομική πολιτική για να χτίσει ισχυρές οικονομίες στην Αφρική. Αν οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειές στον τόπο γέννησής τους, τότε θα τις αναζητήσουν κάπου αλλού.
Υπό την ηγεσία σας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την επίλυση του Κυπριακού και, αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;
Το κυπριακό πρόβλημα είναι αναμφισβήτητα και ευρωπαϊκό και θα σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού. Το έχουμε δείξει και στο παρελθόν, όταν η Τουρκία κλιμάκωνε την κατάσταση, απειλώντας την Κύπρο στη Μεσόγειο. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου είναι απαράδεκτη και συνιστά μία από τις ανοιχτές πληγές της Ιστορίας στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο.
Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη; Εκτιμάτε ότι θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα και γιατί;
Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Ενας νέος, δυναμικός και ελπιδοφόρος υποψήφιος πρωθυπουργός, που μπορεί να δείξει στην Ελλάδα ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πολλές προκλήσεις για την Ελλάδα και είναι ώρα για μια φρέσκια αρχή. Αντί για μια κυβέρνηση που πολεμά με την Ευρώπη και ποντάρει στον φόβο των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας πρωθυπουργός που πολεμά για τους πολίτες και προσφέρει μια νέα προοπτική ελπίδας για το μέλλον.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 17/11/2018