Ψάχνει διέξοδο το Μαξίμου μετά τον ξεσηκωμό για το deal με τον Ιερώνυμο
Άλλη μία «θεσμική πρωτοβουλία» που δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα
Σε αναζήτηση στρατηγικής βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είδε να καταρρέει μια ακόμα πρωτοβουλία που όμως είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα. Το εύρος των αντιδράσεων εντός της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου αιφνιδίασε τους επιτελείς του πρωθυπουργού που τώρα ψάχνουν τρόπο: Από τη μία να υλοποιήσουν -ελέω εκλογών- το μπαράζ προσλήψεων και από την άλλη να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους ιεράρχες, ιδίως τους απλούς κληρικούς, με την επιμονή -όπως φάνηκε από τη σχετική ανακοίνωση- να προχωρήσουν μονομερώς στην αλλαγή καθεστώτος μισθοδοσίας.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί είναι άκυρη η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
Η κούρσα της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή
Στο κενό έπεσε και το γνωστό αφήγημα ότι για όλα φταίει ο Μητσοτάκης. Οι περίφημοι διάλογοι του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον Ιερώνυμο διαψεύσθηκαν από την Αρχιεπισκοπή, όπως επίσης και η συνάντηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το θέμα του deal Τσίπρα-Ιερώνυμου με τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ.
Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες και τους διαλόγους που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ» αναφέρει.
Σε παρόμοια διάψευση προχώρησε και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στις 24 Οκτωβρίου προσήλθε στα γραφεία της ΝΔ, αλλά για να προσκαλέσει τον πρόεδρο του κόμματος στη γιορτή των Θεοφανείων.
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ζητά από την «Εφημερίδα των Συντακτών», να απαντήσει σε συγκεκριμένα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την Συμφωνία Τσίπρα-Ιερωνύμου.
«Ὅταν δέν ἔχεις νομικά ἐπιχειρήματα καί ἔχεις συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, εὐχερῶς καταφεύγεις σέ σενάρια συνωμοσιολογίας, γιά τά ὁποῖα ὡς νέμεσις ἐπέρχεται ὁ εὐτελισμός καί ἡ ἀπομείωσή σου» υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Σεραφείμ και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:
«Μοῦ ἀποδίδονται ἰδιότητες συγχρόνου «ἁγίου» καί προορατικό χάρισμα (!!!!!!!) διότι στίς 24 Ὀκτωβρίου 2018 πού ὄντως ἐπεσκέφθην τά γραφεῖα τῆς ΝΔ κατόπιν αἰτήσεώς μου, ἐγνώριζα, χωρίς νά μετέχω σέ οὐδεμία διαδικασία, τό «ἑπτασφράγιστο» μυστικό πού ἀπεκαλύφθη τό ἀπόγευμα τῆς 6 Νοεμβρίου 2018, δέκα τρεῖς μέρες μετά, στό pontium τοῦ Μεγάρου Μαξίμου ἀπό τόν Μακαριώτατο καί τόν Πρωθυπουργό».
Αλλά και κορυφαίοι μητροπολίτες άνοιξαν τα χαρτιά τους. Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «αδικία να δίνει η Εκκλησία την περιουσία και να έρχονται να μας παίρνουν τα λίγα που έχουμε», όπως είπε χαρακτηρστικά.
Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον Ιερώνυμο πως θα υπάρξουν «πολύ άσχημες εξελίξεις» στην Ιεραρχία εάν η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους - Εκκλησίας απηύθυνε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.
Δηκτικός και ο Δωδώνης Χρυσόστομος: «Κάποιοι είπαν ότι κουράστηκε, και έτσι βγήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής... Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα» είπε στον ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας αρχικά τα περί διαδοχής.
Έσπευσε όμως να τονίσει: «Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται. Άλλο τα λόγια, άλλο τα γραπτά. Ο Αρχιεπίσκοπος ακολούθησε μια διαδικασία, μαζί με άλλους κάνανε πλάνο. Και το πλάνο λέει ότι δεν ισχύει η συμφωνία αν δεν εφαρμοστούν όλα (τα προβλεπόμενα).»
Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανέφερε ότι «κάηκε το θέμα, όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί. Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και 'κρέμασε στα μανταλάκια' 10.000 κληρικούς».