Οι δύο στρατηγικές του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις εκλογές
Επιθετική άμυνα μέχρι την κάλπη από το Μαξίμου που φαντασιώνεται ακόμη και την πρωτιά
Ο κύβος για το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά για τον πρωθυπουργό ερρίφθη. Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και σχεδιάζεται να είναι απολύτως πολωτική και διεκδικητική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Οι εντολές Τσίπρα πριν από περίπου δέκα ημέρες ήταν όλα τα ζητήματα πλέον να αντιμετωπίζονται στη βάση της εκλογικής στρατηγικής... Είτε οι εθνικές εκλογές προκριθεί να γίνουν σε έξι μήνες -μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές τον ερχόμενο Μάιο- είτε σε δέκα μήνες, στο τέλος της θητείας, το ερχόμενο φθινόπωρο.
Οι προεκλογικού χαρακτήρα συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι καθημερινές. Το κλίμα μάλιστα που επικρατεί στο κεντρικό επιτελείο του κυβερνητικού κόμματος εντυπωσιάζει, αφού, παρά τις πολύ αρνητικές δημοσκοπήσεις, ο πήχης που ετέθη από τον πρωθυπουργό είναι η πλήρης ανατροπή των δεδομένων σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και όχι απλώς η μείωση της διαφοράς σε λιγότερο από πέντε μονάδες. Πού οφείλεται αυτή η αισιοδοξία;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Π», στη θετική εικόνα που επικρατεί για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον διεθνή παράγοντα και στα ευρωπαϊκά κεντρικά fora, όσο και σε μια αξιοσημείωτη αποδοχή που υπάρχει σε επιχειρηματικούς κύκλους στην Ελλάδα.
Ασχετα με το γεγονός τού πόσο αξιόπιστες θα αποδειχθούν αυτές οι παραδοχές στη συνέχεια και, πολύ περισσότερο, τη βραδιά των εκλογών, η στρατηγική που αποφασίστηκε σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου θα πρέπει να κριθεί ως «ολιστική», τόσο ως προς το επίπεδο αντιπαράθεσης όχι μόνον απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ΚΙΝ. ΑΛ. και σε όλες τις παραδοσιακές «συστημικές δυνάμεις» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όσο και ως προς τον στόχο του να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέση να αναλάβει την πρώτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Στο πεδίο αυτό, οι κινήσεις και οι τακτικές που θα ακολουθηθούν είναι σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο δημοφιλίας με θετικά μέτρα, που θα επιτρέψουν σε μεγάλες κατηγορίες των πολιτών να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους την έξοδο της χώρας από τον κύκλο των Μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται η επιτυχής κατάληξη στο θέμα της μη περικοπής περαιτέρω των συντάξεων, ο 13ος μισθός, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για σειρά ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, μια σειρά από επιδόματα για τις οικονομικά μειονεκτικές κατηγορίες και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αυτό που χαρακτηρίζει το σκεπτικό από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φράση που πιστώνεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό σε κλειστή σύσκεψη: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κεφαλαιοποίηση του έργου μας. Θα συνεχίσουμε με θετικές αποφάσεις μέχρι την τελευταία ημέρα.
Στόχος είναι να δείξουμε προς όλους ότι επιστρέφουμε μερίδια ευημερίας, χωρίς δημοσιονομικές ακροβασίες, σε αυτούς που υπό τη μέγγενη των Μνημονίων στερήσαμε προνόμια και δικαιώματά τους». Ταυτόχρονα, αυτό που ο κ. Τσίπρας θεωρεί πολύ σημαντικό για το προσωπικό του προφίλ είναι να συνεχίσει να ενισχύει τη διεθνή παρουσία του μέσα από τις επικείμενες συνομιλίες και συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη μεσογειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στη Βαλκανική.
ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ
Στο δεύτερο επίπεδο, οι τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζεται να ακολουθήσουν το «δόγμα Πολάκη». Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη δεν είναι τυχαία, αφού αυτός θεωρείται από το πρωθυπουργικό γραφείο ως η «ιερή αγελάδα» του συστημικού ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και ταυτόχρονα ο «αρχιερέας της διαπλοκής», που κινείται -ή τουλάχιστον έτσι αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ- σε οριζόντιο επίπεδο, με τον «μεγάλο συνασπισμό» της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τα χρόνια των Μνημονίων.
Ο στόχος που έχει τεθεί στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι, σε μια διαδικασία ακραίας αντιπαράθεσης, με σκοπό την αντιμετώπιση της «συστημικής διαφθοράς, που οδήγησε στη χρεοκοπία τη χώρα το 2010», στη βάση της στοχοποίησης από τη δικαστική έρευνα του κ. Σημίτη, να φθάσει η χώρα στις εκλογές σε περιβάλλον ανάλογο με εκείνο του δημοψηφίσματος του 2015 της κίνησης «Μένουμε Ευρώπη», με κύριες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς πλήρως εκτεθειμένες στην υπεράσπιση του αντιδημοφιλούς πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, «άρα και υπουργών του, όπως ο Ακης και ο Γιάννος».
Σημαντικές υποθέσεις, που θα συντείνουν στη διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος, κρίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ ή των αρθροσκοπήσεων (τομέας υγείας), οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί του 2000- 2003, το C4I και άλλες συμβάσεις του Δημοσίου, τα δάνεια των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.), η επαναφορά της υπόθεσης των «μαύρων» ταμείων της Siemens, η ΕΛΣΤΑΤ και ο ρόλος του Α. Γεωργίου.
Τι είπε σε επιχειρηματία
Σε μια πολύ πρόσφατη συνάντησή του με επιχειρηματία στο Μέγαρο Μαξίμου, διαρκείας περίπου τριών ωρών, που φυσικά διεξήχθη σε θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρεται, σε μια αποστροφή της μακράς συζήτησής τους, να αποκάλυψε τις προθέσεις του για το πώς θα χειριστεί τα θέματα «διαφθοράς» απέναντι στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δεν θα τους αφήσω να πάρουν αναπνοή», εξήγησε, χωρίς όμως στη συνέχεια να απαριθμήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπολογίζει.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 17 Νοεμβρίου, 2018