Βαριά ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός μετά το «ιερό μπλόκο» στη συμφωνία του με τον Ιερώνυμο για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Το βροντερό «όχι» της Ιεραρχίας, προκειμένου να παραμείνουν οι κληρικοί σε καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων συνιστά προσωπική ήττα για τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος όταν ρωτήθεκ για τις αντιδράσεις περιορίστηκε να δηλώσει ότι ««Εγώ θα μιλήσω τελευταίος».

Η κυβέρνηση αρχικά έδειξε αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στη βάση του προσυμφώνου μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου και ενδεικτική των προθέσεων ήταν η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ωστόσο, αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν μπροστά στις αντιδρασεις της Ιεράς Συνόδου και της αντιπολίτευσης, αλλά και τον ξεσηκωμό των κληρικών. 

Ταυτόχρονα μπήκε φρένο και στις προσδοκίες του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει την Εκκλησία προκειμένου να αποκομίσει κομματικά οφέλη εν όψει εκλογών, ενώ δεν μπορεί να προχωρήσει και στον σχεδιασμό του για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2019, αφήνει την σκληρή γραμμή και επιλέγει τη γνωστή τακτική της αλλαγής τροπαρίου. 

Ενδεικτική του κλίματος τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε ότι έκανε προαναγγελία 10.000 προσλήψεων στη θέση των ιερεών που θα έφευγαν από το μισθολόγιο, μιλώντας για την πάγια θέση της κυβέρνησης «1 πρόσληψη ανά 1 αποχώρηση». Κατηγόρησε, μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θέλουν προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά απολύσεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποσχέθηκε διάλογο για όλα τα ζητήματα. «Θα νομοθετήσουμε το προσεχές διάστημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει βιασύνη ούτε πίεση. «Δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας κληρικός, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου» διαβεβαίωσε.

Πάντως, φαίνεται ότι αυτό που έκαψε τη συμφωνία ήταν η βιασύνη του κ. Τζανακόπουλου να εξαγγείλει τις 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, έστω και αν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το αρνήθηκε.

Ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το είπε σχεδόν καθαρά: Αφού υπενθύμισε το αυτονόητο, ότι το deal δεν ισχύει παρά μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία χωρίς εξαίρεση, τόνισε ότι το θέμα «κάηκε» από τις προσλήψεις Τζανακόπουλου.

Ο κ. Χρυσόστομος άφησε πάντως αιχμές και για όσους βιάστηκαν να ανοίξουν θέμα διαδοχής στην Ιεραρχία. Θεμιτή η φιλοδοξία, είπε με νόημα. Ίσως από εκεί έπιασε το νήμα ο κ. Ιερώνυμος και ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει τελευταίος...