Ο Τσακαλώτος ζητά εκλογές μέχρι τον Φεβρουάριο
Τι φοβάται ο υπουργός Οικονομικών και πιέζει για γρήγορες κάλπες
Την ώρα που το Μαξίμου επιχειρεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, διακηρύσσοντας τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από τις τελευταίες νομοθετικές του πρωτοβουλίες ή αναρτώντας ως σημαία τη μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, που το ίδιο είχε νομοθετήσει προληπτικά, ο «τσάρος» της οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτος, αποφεύγει συνειδητά να εισέλθει στο κάδρο των πρόσκαιρων πανηγυρισμών.
Πληροφορίες μάλιστα τον εμφανίζουν εδώ και καιρό ως θιασώτη πρόωρων εκλογών, το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο. «Γνωρίζει τι έρχεται και κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας υπό το πρίσμα και άλλων παραγόντων, που εν πολλοίς θα κρίνουν την πορεία της χώρας τους επόμενους έξι μήνες», είναι η εξήγηση που δίνουν όσοι γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα τελευταία χρόνια τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο ίδιος θα ήθελε εκλογές «χθες», κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, είναι να περιφρουρήσει εγκαίρως την υστεροφημία του απέναντι στο ενδεχόμενο μην του «κάτσει καμιά στραβή στη βάρδιά του» τους επόμενους μήνες και τότε οτιδήποτε μπορεί να του πιστώνουν σήμερα ως επιτυχία οι σύντροφοί του να τιναχτεί στον αέρα.
Κινούμενος στη λογική ότι η οικονομία δεν είναι επικοινωνία και έχοντας κατά νου τις κυοφορούμενες επισφάλειες από τις σοβαρές προκλήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα εντός και εκτός τειχών, όπως η κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Ε.Ε. - Ιταλίας, η απαγορευτική ακόμη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η κατάσταση στον χώρο των τραπεζών, που αποτυπώνεται στην κατάρρευση του δείκτη του χρηματιστηρίου, καθώς και άλλα ζητήματα, που μπορεί να λειτουργήσουν αθροιστικά σε βάρος της οικονομίας, όπως η πορεία του ιδιωτικού χρέους, ενθαρρύνει το σενάριο της έγκαιρης απόδρασης.
Το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Φεβρουάριο με απόφαση του πρωθυπουργού είναι όντως μια ιδέα που συζητείται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μάλιστα, έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς και δύο ημερομηνίες, η 17η ή η 24η του συγκεκριμένου μήνα, αλλά για λόγους που σχετίζονται πρώτιστα με το τι συμφέρει το κόμμα και όχι τη χώρα. Οι τελικές αποφάσεις επάνω σε μια τέτοια επιλογή θα ληφθούν στις αρχές του νέου έτους, ανάλογα με το «ταμείο» που θα κάνει η κυβέρνηση σε επίπεδο δημοσκοπικής βελτίωσης των ποσοστών της από την επίδραση που θα έχουν στην κοινή γνώμη τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται στη Βουλή αυτές τις ημέρες και η σκανδαλολογία.
Διάσταση
Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν ταυτόχρονα την εσωκομματική διάσταση των σχέσεων του Ευ. Τσακαλώτου και του Αλ. Τσίπρα, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ορόσημο και για την επόμενη ημέρα στον χώρο της Αριστεράς. Ο Ευ. Τσακαλώτος, που δείχνει να συμπεριφέρεται ως «ιδιωτεύων υπουργός» στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, καθώς ούτε την πανηγυρική έξοδο από τα Μνημόνια τίμησε με την παρουσία του στην έκτακτη φιέστα του Μαξίμου στο Ζάππειο τον περασμένο Αύγουστο, ούτε επέδειξε καμιά επικοινωνιακή «πρεμούρα» να καταθέσει ο ίδιος το προσχέδιο του «πρώτου μεταμνημονιακού» Προϋπολογισμού στη Βουλή.
Από την άλλη, πολλές φορές επιλέγει να «μοιράζεται την αλήθεια για τη δική του συμβολή σε πολλά κρίσιμα ζητήματα» με την οργανωμένη βάση του κόμματος, καθώς εδώ και αρκετό καιρό δίνει μεγαλύτερη βάση στο να εμφανίζεται ως ομιλητής σε κλειστές εκδηλώσεις του κόμματος ανά την περιφέρεια παρά, με τη συχνή του παρουσία στη Βουλή ή στα ΜΜΕ, στο να δίνει με τον δημόσιο λόγο του πόντους στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ή, όπως λένε οι κακές γλώσσες, στον κυβερνητικό του εταίρο, Π. Καμμένο. Διεκδικεί το χειροκρότημα, ισχυρίζονται κάποιοι που παρακολουθούν με συνέπεια τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου θα του φανεί πιο χρήσιμο για την επόμενη ημέρα.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 24/11/2018