Το καραβάνι προχωρά μοιράζοντας επιδόματα και αγνοώντας τη μεσαία τάξη
Με έντονο άρωμα εκλογών το νέο κρεσέντο παροχολογίας Τσίπρα - Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση
Μία νέα παράσταση παροχολογίας στήθηκε στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, ενδεχομένως να ήταν και η τελευταία σε επίπεδο παροχών. Λίγες ώρες αργότερα βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παραδεχόταν την υπερ-φορολόγηση από πλευράς κυβέρνησης, «προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, ως απόδειξη για το success story της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «γενναιόδωρο» κοινωνικό μέρισμα που δίνεται με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, δημιουργήθηκε απο το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5%).
Η συγκεκριμένη μάλιστα επιλογή υπονομεύει, όπως και το 2017 την ανάπτυξη, προκειμένου να δημιουργηθούν περιθώρια για το υψηλό κοινωνικό μέρισμα. Άλλωστε, η ίδια η Κομισιόν, αλλά και ο ΟΟΣΑ δεν βλέπουν παρά αναιμικούς δείκτες ανάπτυξης για την επόμενη διετία.
Το «πάρε κόσμε» της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται με μέτρα αγνοούν παντελώς τη μεσαία τάξη, τον κόσμο του επιχειρείν και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση μοιράζει απλά μικρές ανάσες σε ομάδες που επλήγησαν από την κρίση, με ξεκάθαρο στόχο να αποκομίσει κάποιο πρόσκαιρο προεκλογικό όφελος.
Έτσι, αποφασίζει:
1. Τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 για περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους για τους οποίους ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (στο Λονδίνο) είχαν πει ότι θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο.
2. Την επιστροφή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ (820 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση) σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς και μέλη κρατικών ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής. Ειδικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θα δοθεί το ποσό των 419 εκατ. ευρώ.
3. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% από την οποία θα ωφεληθούν μόνο οι έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ. Ενδεικτικά, η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ δεν ξεπερνά τα 60 ευρώ. Kατά μέσο όρο η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα ξεπεράσει τα 55 ευρώ. Ενδεικτικά: Κατοικία 80 τμ στο Κερατσίνι με αξία τα 60.000 ευρώ πλήρωσε πέρυσι 224 ευρώ και το 2019 θα πληρώσει 30% λιγότερο, δηλαδή η έκπτωση δεν ξεπερνά τα 67,2 ευρώ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μηδενίζονται οι ελαφρύνσεις για περιουσία άνω των 150.000 ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι (πάνω από 750 χιλιάδες) πληρώνουν το 48% του ΕΝΦΙΑ.
Ακόμα και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) θεωρεί κοροϊδία τις μειώσεις, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ακόμα και αυτές θα εξανεμισθούν με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020.
Όσον αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων προβλεπόταν να μειωθεί από 29% σε 26% από 1ης Ιανουαρίου 2019. Με την τροποποίηση, το 26% στα νομικά πρόσωπα αυξάνεται σε 28% το 2019, και μειώνεται σε 26% μόλις το 2021.
Για «πρωτοφανή ομολογία αποτυχίας και μια ακόμα χοντροκομμένη απόπειρα εξαπάτησης» κατηγόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα, που νωρίτερα είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι «εμείς τις πρώτες πραγματικά δικές μας εκατό μέρες τις κλείνουμε αύριο που κλείνουμε εκατό μέρες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».
«Ο κ. Τσίπρας είναι ήδη ο μακροβιότερος και ο συνεπέστερος μνημονιακός πρωθυπουργός», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δυστυχώς για την Ελλάδα, μετράει τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση.
Όχι 100 μέρες. Τέσσερα χρόνια που οι πολίτες τα πλήρωσαν ακριβά – σε φτώχεια και φόρους – και για αυτό δεν πρόκειται να τα ξεχάσουν» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Ομοβροντία από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τις παροχές Τσίπρα