Το μήνυμα του Μπακογιάννη για την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Με ανάρτησή του στο facebook
Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κτίριο και σε κάθε υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υφιστάμενες εξωτερικές υποδομές (ράμπες, οδηγοί όδευσης τυφλών, θέσεις στάθμευσης) και στην κατασκευή νέων, ώστε να καλυφθούν περισσότερα σημεία της πόλης. Στην αποκατάσταση κακοτεχνιών σε δρόμους και πεζοδρόμια, που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας. Και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων διαδρομών πλήρους προσβασιμότητας, που θα συνδέουν κεντρικά σημεία της πόλης και μέσα στις οποίες θα μπορούν να κινούνται τα άτομα με αναπηρία χωρίς εμπόδια. Και δεν θα επιτρέπουν εικόνες από την Αθήνα όπως αυτή της φωτογραφίας, όπου η πρόσβαση δεν είναι απαγορευμένη μόνο σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα; αλλά σε όλους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Μπακογιάννης.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη:
Oλοκληρωμένες διαδρομές πλήρους προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία.
Τα άτομα με αναπηρία μας εμπνέουν καθημερινά και κερδίζουν το σεβασμό μας για τη δύναμή τους. Γιατί όταν έχουν το χώρο να απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους, κάνουν τη διαφορά. Γιατί όταν η κοινωνία τους αγκαλιάζει, διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, τις τέχνες, τις επιστήμες, στα δημόσια πράγματα. Και τότε καταλαβαίνουμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε.
Ζούμε μαζί. Η μαμά, ο εγγονός, οι φίλοι, γνωρίζουμε πόσα πράγματα στερούνται μέχρι σήμερα. Μιλάω για όλα αυτά που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία, για να είναι παρόντα και τα οποία θεσμικά “ξεχνιούνται”.
Χωρίς να απαξιώνονται οι προσπάθειες που έχουν γίνει, η Αθήνα είναι σήμερα μια πόλη αφιλόξενη ως προς την προσβασιμότητα. Από τις ελλείψεις σε υποδομές και τις κακοτεχνίες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, μέχρι τους οδηγούς που παρκάρουν μπροστά από τις ράμπες. Ενδεικτικό είναι πως από τις κλήσεις που κατέγραψε η Δημοτική Αστυνομία εντός του 2017, το 11% περίπου αφορούσε παράνομη στάθμευση σε ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Είμαστε πάρα πολλοί και πολλές που δεν θέλουμε ούτε πόλεις με εσωτερικά σύνορα, ούτε “αόρατους ανθρώπους”. Θέλουμε πόλεις φιλόξενες και προσβάσιμες. Και θελουμε να σηκώσουμε τα μανίκια για να κάνουμε τα αυτονόητα. Για να δυναμώσουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν, να κερδίσουμε την ελευθερία για όλους.
Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κτίριο και σε κάθε υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υφιστάμενες εξωτερικές υποδομές (ράμπες, οδηγοί όδευσης τυφλών, θέσεις στάθμευσης) και στην κατασκευή νέων, ώστε να καλυφθούν περισσότερα σημεία της πόλης. Στην αποκατάσταση κακοτεχνιών σε δρόμους και πεζοδρόμια, που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας. Και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων διαδρομών πλήρους προσβασιμότητας, που θα συνδέουν κεντρικά σημεία της πόλης και μέσα στις οποίες θα μπορούν να κινούνται τα άτομα με αναπηρία χωρίς εμπόδια. Και δεν θα επιτρέπουν εικόνες από την Αθήνα όπως αυτή της φωτογραφίας, όπου η πρόσβαση δεν είναι απαγορευμένη μόνο σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα; αλλά σε όλους.
Στο άμεσο μέλλον, ευελπιστώ (και ανυπομονώ) να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στην Αθήνα, με περηφάνεια, για τη συμμετοχή όλων σε μια ζωντανή πόλη.