Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: Το «Μακεδονικό» πυροδοτεί νέα σενάρια εκλογών
Όλα είναι πλέον ανοικτά για την ημερομηνία των εκλογών
Νέα σενάρια εκλογών πυροδοτούν οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και οι δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι αναφορικά με τη στάση του κόμματος στη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο υπουργός Άμυνας, μετά από αρκετό καιρό αφωνίας και αφού πρώτα κράτησε ζωντανή την κυβέρνηση και υπέγραψαν Τσίπρας-Κοτζιάς (εμμέσως και ο ίδιος) τη Συμφωνία των Πρεσπών, απορρίπτοντας την πρόταση μομφής της ΝΔ τον περασμένο Ιούνιο, αντέδρασε στις δηλώσεις Ζάεφ, την μέρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα.
«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης 'Συμφωνίας των Πρεσπών'» δήλωσε χαρακτηριστικά, πετώντας το γάντι στον Τσίπρα.
Τη σκληρή γραμμή είχε επιλέξει ο Πάναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα αναπομπή της συμφωνίας και προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα επανήλθε στο θέμα σημειώνοντας: «Φυσικά και θα δίναμε τις 151 ψήφους αν είναι να μην περάσει η συμφωνία».
Την θέση και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχετικά με τις κινήσεις του κόμματος όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε και ο βουλευτής του κόμματος, Κώστας Κατσίκης.
Όπως είπε, «είναι πάγια και ξεκάθαρη η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Όταν έρθει στην Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών, θα έρθει και η ώρα που θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση. Το ότι θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας, δεν σημαίνει ότι θα αποσύρουμε μόνο τους υπουργούς μας. Δεν θα υπάρχει η δεδηλωμένη. Δεν θα υπάρχουν οι 151 βουλευτές. Χάνεται η δεδηλωμένη, συνεπώς έτσι θα επιτύχουμε να μην περάσει από την Βουλή η συμφωνία».
Την ίδια στγιμή και άλλα κόμματα, κυρίως το Ποτάμι, αναπτύσσεται προβληματισμός για το εάν τελικά θα επιμείνει στην αρχική του τοποθέτηση υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι «σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «το Ποτάμι βρίσκεται ενώπιον μίας ευθύνης, πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία».
Στο ίδιο μύκος κύματος, ήταν και τα όσα είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός στα Παραπολιτικά 90,1 που έστειλε σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το ποια στάση θα κρατήσει σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ψαριανός είπε ότι «Παρόλο που δεν είμαι καθόλου «μακεδονομάχος και συλαλλητηριάκιας» έχω πει από την αρχή ότι αυτή τη συμφωνία δεν θα την ψηφίσω» και πρόσθεσε:
Τα παραπάνω δεδομένα προκαλούν δραματική αλλαγή του σκηνικού και δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εξελίξεις επισπεύδονται, δίνοντας αφορμή για νέα σενάρια εκλογών ακόμα και τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2019