Καραγκούνης: Η κυβέρνηση δε σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Τι ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ μιλώντας στην 34 Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων.
Ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης εκπροσώπησε σήμερα τον πρόεδρο του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην 34 Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων. Αφού μετέφερε τις θερμές ευχές του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για καλή επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές και πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
Πρώτα αναφέρθηκε στη σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και στο γεγονός ότι αυτή δεν γίνεται σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, πολλές φορές μάλιστα, με θρασύτατο και προκλητικότατο τρόπο. Παρόλα αυτά, την ανεξαρτησία της εγγυάται η ίδια η Δικαιοσύνη τελικά, όπως δείχνει σειρά σημαντικών αποφάσεων και ενεργειών, που δεν είναι αρεστές στην εκτελεστική εξουσία. Άλλωστε, σκοπός της δεν είναι να ικανοποιεί τον έναν ή τον άλλον αλλά να εφαρμόζει απρόσωπα και ενιαία τον νόμο. Και ενώ οι δικαστές και οι εισαγγελείς ασκούν τα καθήκοντά τους εντός ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, τους νόμους τους φτιάχνουν οι πολιτικοί. Άρα ακόμη και όταν η κοινή γνώμη και ο τύπος εντοπίζουν αποφάσεις και ενέργειες της Δικαιοσύνης που θεωρούν ότι επιδέχονται κριτικής, τις περισσότερες φορές αυτό αποτελεί συνέπεια του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αποτελεί ευθύνη της νομοθετικής εξουσίας.
Αναλύοντας τα παραπάνω, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αποφάσεις για την πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων ή τις πρόσφατες αποφάσεις για τα αναδρομικά και τα δώρα. Δηλαδή για ποιο λόγο θα έπρεπε να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για την πενταετή παραγραφή και τελικά για την ασφάλεια δικαίου στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να το είχε κάνει και να το είχε εξασφαλίσει η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Το ίδιο και για τις περικοπές, το ίδιο και για τα αναδρομικά, και είναι αυτή ακριβώς η αναποτελεσματικότητα σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί και ουσιώδεις παρεξηγήσεις.
Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι ιερός. Αλλά είναι απαράδεκτο σε μια ευνομούμενη χώρα η Κυβέρνηση να έχει καταντήσει να είναι μια βιομηχανία λάσπης. Δημιουργεί δήθεν σκάνδαλα με κάτι ενδείξεις, με κάτι σκιές, με κάτι υπόνοιες, με κουκουλοφόρους μάρτυρες, και όλα αυτά τα οποία χρησιμοποιεί κατά καιρούς. Τα ίδια και με τα δάνεια των κομμάτων ή και άλλες περιπτώσεις που τελικά τίποτε δεν αποδείχθηκε. Και ακολουθούν τη γνωστή στρατηγική και τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα στη λογική ότι όλοι είναι ύποπτοι μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Και θα περάσει μια δεκαετία, όπως μηχανεύονται και εκμυστηρεύονται κυβερνητικοί παράγοντες, στο τέλος δε θα βρεθεί τίποτα αλλά εν τω μεταξύ η εν τοις πράγμασι εκβίαση των εμπλεκομένων πολιτικών, θα λειτουργεί μια χαρά. Είναι ξεκάθαρο πως όταν τα μέσα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό στοχεύουν αποκλειστικά στο πώς να πλήξουν πολιτικούς αντίπαλους, τότε ο αγώνας κατά της διαφθοράς γεννά ο ίδιος διαφθορά. Τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν αρνήθηκε καμία εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή ούτε οποιαδήποτε έρευνα ξεκίνησε η παρούσα κυβέρνηση. Το ίδιο θα της ζητηθεί να κάνει για υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και έχουν οσμή σκανδάλου και προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν σε λίγους μήνες όταν θα είναι πλέον αντιπολίτευση.
Τέλος αναφέρθηκε στις γνωστές, σκανδαλώδεις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών και την ανάγκη διαρκούς εκσυγχρονισμού του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου. Εν προκειμένω μάλιστα, θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δυστυχώς παραμένουν ακόμη στα συρτάρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης επί τέσσερα χρόνια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.
Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα σύγχρονο και συγκρίσιμο με αυτά που συμβαίνουν διεθνώς νομοθετικό πλαίσιο, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Σε αυτό το κράτος, το έργο της Δικαιοσύνης είναι διαφορετικό από αυτό της πολιτικής αλλά το καθήκον της πολιτικής είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά και πρωθύστερο, γιατί η Δικαιοσύνη εφαρμόζει το νόμο, αλλά το νόμο τον φτιάχνουν οι πολιτικοί. Η Χώρα έχει καλούς, ανεξάρτητους δικαστές και εισαγγελείς, αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου καλούνται να κινηθούν. Δηλαδή, από τη μία καλοί και ανεξάρτητοι εισαγγελείς και δικαστές και από την άλλη ένα θεσμικό πλαίσιο που να προλαβαίνει τα προβλήματα αντί να τα δημιουργεί. Αυτό είναι το νόημα του σύγχρονου κράτους, αυτό είναι που θέλει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους Έλληνες.