Φέρνουν κάλπες οι πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτης κατοικίας
Οι πιέσεις των δανειστών να πέσει το όριο προστασίας κάτω από τα 100.000 ευρώ προκαλεί συναγερµό στο Μαξίµου.
ορατός κίνδυνος χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά µε στεγαστικά κυρίως δάνεια να βρεθούν σε καθεστώς επισφάλειας µετά τη λήξη της νοµοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον περίφηµο Νόµο Κατσέλη, στο τέλος του έτους, αποτελεί σύµφωνα µε τις πληροφορίες τον κυρίαρχο λόγο που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα επιχειρήσει να αποδράσει από την εξουσία µε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο τις πρώτες ηµέρες του Μαρτίου.
Ο φόβος να µη βρεθεί ένα σχέδιο αποτελεσµατικής ανάσχεσης των πλειστηριασµών και να εκτυλιχθούν στη χώρα σκηνές αντίστοιχες µε αυτές των προηγούµενων ετών στην Ισπανία, δηλαδή φαινόµενα µαζικής εκπαραθύρωσης ιδιοκτητών από τις οικίες τους, επιβεβαιώνεται από τα αρνητικά αποτελέσµατα και τις αδιέξοδες συζητήσεις που έχουν γίνει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο σε σχέση µε την αντιµετώπιση του συγκεκριµένου προβλήµατος.
Οπως είχαν αποκαλύψει τα «Π» στα τελευταία δηµοσιεύµατά τους, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε γίνει έξω φρενών µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Ανάπτυξης, Γ. ∆ραγασάκη, επειδή, όταν γνωστοποίησε τη λήξη της προστασίας από τον Νόµο Κατσέλη, δεν έδωσε στη δηµοσιότητα και ένα πλάνο για την επόµενη ηµέρα, ώστε να µην προκληθεί ανησυχία και πανικός στην κοινή γνώµη. Η αλήθεια είναι πως η εξεύρεση λύσεων για την παρουσίαση ενός τέτοιου σχεδίου µε χαρακτηριστικά διευρυµένης προστασίας της πρώτης κατοικίας των επόµενων θυµάτων της οικονοµικής κρίσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίµου το έχουν πληροφορηθεί και από τον υπουργό Οικονοµικών, Ευ. Τσακαλώτο.
Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να τους έχει µεταφέρει την απαίτηση των θεσµών στο συγκεκριµένο ζήτηµα να µην υπάρξουν επιπλέον µεροληπτικές κινήσεις, δηλαδή επέκταση ενός προνοµιακού καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας µε την εγγύηση του κράτους. Οι επισηµάνσεις αυτές του Ευ. Τσακαλώτου φαίνεται να µην ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από τον κεντρικό πυρήνα εξουσίας του Μαξίµου, δηλαδή από τους υπουργούς της κυβέρνησης, στους οποίους έχει αναθέσει το αργότερο µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου να εξετάσουν λύσεις που µπορεί, έστω και προσωρινά, να δώσουν ανάσες στον ίδιο και την κυβέρνηση ακόµη και σε επίπεδο υποσχετικών, διαβεβαιώσεων, µε ορίζοντα προσωρινής διάρκειας, δηλαδή εξυπηρέτησης προεκλογικών χρονικών περιθωρίων.
Τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, µε εντολή του Αλ. Τσίπρα, είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλ.Φλαµπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ∆. Λιάκος, οι οποίοι τις τελευταίες ηµέρες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόµου να εξασφαλίσουν µια προσωρινή παράταση του Νόµου Κατσέλη µέσα από σειρά παρασκηνιακών διαπραγµατεύσεων µε τις διοικήσεις των τραπεζών. Εχουν ωστόσο συνειδητοποιήσει πως η επίλυση του προβλήµατος ανάγεται σε επίπεδα που υπερβαίνουν τον ατοµικό παρεµβατικό τους ρόλο και ως εκ τούτου έχουν κατά νου το σενάριο της αποτυχίας και ακολούθως προετοιµάζουν το έδαφος για τη διαχείριση των αρνητικών δεδοµένων µε όρους πολιτικής και εκλογικής αντιµετώπισης των εξελίξεων.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/12/2018