Τα «μέτωπα» που έχει ανοικτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναρίθμητα. Το δύσκολο όμως είναι ότι τίποτα δεν προμηνύει θετική κατάληξη σε κάποιο από όλα αυτά.

Ο τελευταίος μάλιστα λόγος για έντονους πονοκεφάλους στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι άλλος από τη διαφαινόμενη τροχιά σύγκλισης των βουλευτών του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και την αλλαγής πλεύσης από την πλειοψηφία του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, ο εκνευρισμός του Μεγάρου Μαξίμου φάνηκε τόσο από την σκωπτική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, όσο και από τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών Μέσων στον επικεφαλής του Ποταμιού μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιθέσεις που θύμισαν τον πρώτο καιρό ίδρυσης του κόμματος. Στο Μαξίμου λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «προεδρικούς» βουλευτές καθώς διαφαίνεται μια αλλαγή πλεύσης στο θέμα της συμφωνίας από τον ίδιο τον επικεφαλής, αλλά και τον Γιώργο Μαυρωτά, (οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός είχαν εξαρχής πάρει θέση απέναντι ση στη συμφωνία των Πρεσπών) πράγμα που σημαίνει πως το Μαξίμου δεν μπορεί να υπολογίζει στη θετική ψήφο σε πρόσωπα που μέχρι πριν μια εβδομάδα θεωρούσε δεδομένα.

Μάλιστα ο εκνευρισμός της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να το κρύψουν ούτε καν πίσω από τις λέξεις της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας «αστείες δικαιολογίες» τα όσα αναφέρει Το Ποτάμι.

Από την άλλη πλευρά πηγές στη Σεβαστουπόλεως αφήνουν ένα παράθυρο ανοικτό λέγοντας πως οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. «Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει, και σ’ αυτό θα επιμείνουμε, να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό, με πολλά χαμόγελα μέλλον», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης, μην ανοίγοντας στην ουσία τα χαρτιά του. Την ίδια στιγμή πάντως, παρά τις διαψεύσεις που ο ίδιος επιχείρησε, το παρασκήνιο οργιάζει για μια οριστική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία, είτε προεκλογική, είτε μετεκλογική. Στη Σεβαστουπόλεως εξακολουθούν να δηλώνουν πως πρόθεση του κόμματος είναι η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, αν και στελέχη του επισημαίνουν στο Reader πως η πιθανότητα κάποιοι από τους σημερινούς βουλευτές να βρεθούν στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγάλες. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης απέκλεισε την πιθανότητα ο ίδιος να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας άλλου κόμματος, όμως τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει την μετεκλογική του συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Ένας άλλος ανεξάρτητος βουλευτής, ο προερχόμενος από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε πάντως χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ τον έχουν προβληματίσει, συμπληρώνοντας πως οριστικές αποφάσεις θα λάβει όταν δει τις τελικές συνταγματικές τροπολογίες της πΓΔΜ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βολές ΣΥΡΙΖΑ προς το Ποτάμι συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες να ανεβάζουν το ρήγμα.

«Το Ποτάμι θολώνει στις Πρέσπες» αναφέρει η εφημερίδα των Συντακτών σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ζητά καθαρές απαντήσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Έθνος» με την εφημερίδα να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά τονίζοντας τις αντεγκλήσεις μεταξύ Ποταμιού και κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από το ρήγμα αυτό, η αριθμητική της Βουλής διαφαίνεται δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου και εκεί που θεωρούσε ότι η ψήφος του Ποταμιού στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή θα ήταν θετική. Αναλυτικότερα, από τη δεδομένη πλειοψηφία που θεωρούσαν ότι είχε, πλέον το Μέγαρο Μαξίμου «κλειδώνει» σε πρώτη φάση μόνο τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει μόνο… χασούρα αφού βέβαιη θεωρείται η θετική ψήφος του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου, ενώ η Έλενα Κουντουρά έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Στις ψήφους τουλάχιστον δύο βουλευτών από το Ποτάμι, του Σπύρου Δανέλλη και του Σπύρου Λυκούδη προσβλέπουν από την κυβέρνηση, με τον τελευταίο μάλιστα να δηλώνει το πρωί της Δευτέρας στον «Θέμα 104,6» πως θα παραιτηθεί αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τέλος, ερωτηματικό παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Όπως και αν θα διαφοροποιηθεί τελικώς από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.