O Παυλόπουλος εγκαινίασε το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «ATHENA»
Του Ιδρύματος Ευγενίδου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε σήμερα το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «ATHENA», του Ιδρύματος Ευγενίδου, υπογραμμίζοντας την συμβολή του «στην εκπαίδευση της νεολαίας μας, της μεγάλης ελπίδας του λαού και του έθνους μας», όπως την χαρακτήρισε.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ.Παυλόπουλος συνεχάρη το Ίδρυμα Ευγενίδου για την επί έξι δεκαετίες εμβληματική κοινωφελή εκπαιδευτική του δραστηριότητα, η οποία, κατά το όραμα του ιδρυτή του, εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, συμβάλλει κυρίως στην εκπαίδευση των νέων στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο.
«Στα συγχαρητήρια αυτά προστίθεται, εκ μέρους μου, η δημόσια αναγνώριση της μεγάλης σημασίας του νέου πρότυπου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena», του οποίου έχω την τιμή να κάνω τα εγκαίνια. Κέντρου, το οποίο συνιστά χώρο γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για τους νέους και τις νέες της χώρας μας» σημείωσε.
Ο κ Παυλόπουλος, εξέφρασε, επίσης, την βεβαιότητά ότι το Κέντρο θα επιτρέψει στους νέους και τις νέες της Χώρας μας να μπουν, «εξ απαλών ονύχων», στην ουσία του, καθοριστικού για το μέλλον, «παλαίφατου» διλήμματος: Το πώς πρέπει ν' αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της. «Αναφέρομαι, ειδικότερα, στο δίπολο «τεχνοφοβίας» και «τεχνοφιλίας» και στην, επέκεινα, αντιπαράθεση ανάμεσα στους «οπαδούς» των δύο αυτών «στρατοπέδων». Αντιπαράθεση η οποία -όπως συχνά, δυστυχώς, συμβαίνει κατά τον δημόσιο διάλογο- διεξάγεται χωρίς πλήρη και εμπεριστατωμένη γνώση του όλου ζητήματος και, έτσι, οδηγεί στην διατύπωση ακραίων εκατέρωθεν απόψεων, δηλαδή σ' ένα είδος «μανιχαϊστικής» προσέγγισης του ζητήματος τούτου» πρόσθεσε.
Συνακόλουθα, τόνισε, ότι η πρώτη και σημαντική συνεισφορά του «Athena» στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των νέων της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να είναι η σαφής επεξήγηση ότι οι τεχνολογίες, με τις οποίες αναμένεται να μας εφοδιάσει η λεγόμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», στηρίζονται στα υψηλά επιτεύγματα του Πνεύματος.
«Κάπως έτσι, η ανάδειξη του πλούτου των ιδεών, που συνιστούν το επιστημονικό υπόβαθρο της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας -η οποία αξιοποιεί την θεωρία των αλγορίθμων, την ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη, κ.λπ.- θα βοηθήσει ν' αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος. Διάλογος, ο οποίος θα κινηθεί πολύ πέραν των στερεοτύπων που υποστηρίζουν οι συντηρητικοί «τεχνοφοβικοί», με τις γνωστές οιονεί «εσχατολογικές» τους θεωρήσεις ως προς τον, σχεδόν «εκ φύσεως», καταστροφικό ρόλο της τεχνολογίας από την μια μεριά, αλλά και οι άκριτοι υποστηρικτές των όσων επαγγέλθηκε, πριν από πολλά χρόνια, ο μελλοντολόγος 'Αλβιν Τόφλερ, με το βιβλίο του «Το Τρίτο Κύμα», από την άλλη. Που βλέπουν μόνο θετικές πλευρές, ιδίως της σύγχρονης τεχνολογίας, φθάνοντας στο σημείο να θεωρούν ότι μέσω αυτής της τεχνολογίας βρισκόμαστε ήδη στην εποχή ενός νέου πολιτισμού, που ανατρέπει το σύνολο της ζωής του ανθρώπου, ήτοι την κοινωνική, οικονομική και πολιτική του ζωή» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί ευρύτερα και επαρκώς το πόσο έξυπνες και καινοτόμες ιδέες, τι υψηλές εμπνεύσεις του ανθρώπινου νου, βρίσκονται πίσω από τα κρίσιμα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα των επιστημών της πληροφορίας. «Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι υπάρχει αξιοπρόσεκτη «πνευματικότητα» πίσω από την, φαινομενικώς, «ψυχρή ηλεκτρονική τεχνολογία», διευκρίνισε.