Ο κύκλος των χαμένων κολλητών του Αλέξη
Πρώην στενοί φίλοι, συνεργάτες και πολιτικοί που ανέδειξαν και στήριξαν τον πρωθυπουργό, πλέον του γυρνούν την πλάτη, παίρνουν αποστάσεις και τον επικρίνουν σφόδρα.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι στην πολιτική δεν είναι εύκολο να υπάρξουν φιλίες. Το αξίωμα αυτό μπορεί με σχετική άνεση να το υπερασπιστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έχει δει τα τελευταία χρόνια τους πλέον στενούς του φίλους να τον εγκαταλείπουν, όπως επίσης και τους πολιτικούς που τον ανέδειξαν και τον στήριξαν να έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις και να τον επικρίνουν σφόδρα.
Η πραγματικότητα είναι πως η βουλιμία του κ. Τσίπρα για την εξουσία τον έχει μετατρέψει σε έναν από τους πιο κυνικούς πολιτικούς, που μπροστά στην «καρέκλα» δεν διστάζει να εγκαταλείψει αρχές και αξίες και να διαγράψει προσωπικές σχέσεις.
Σύντροφοι...
Η πλέον ενδεικτική σύγκρουση του πρωθυπουργού είναι με τον άνθρωπο που τον πήρε από την αφάνεια και τον έχρισε αρχικώς υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων και ακολούθως διάδοχό του στην ηγεσία του Συνασπισμού. Ο λόγος, φυσικά, για τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος το φθινόπωρο του 2007, λίγες εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές, αποφάσισε εντελώς ξαφνικά να αφήσει την ηγεσία του κόμματος και να δώσει το δαχτυλίδι στον νεαρό Αλέξη Τσίπρα.
Ο τελευταίος με τις ευλογίες του Αλαβάνου εκλέχτηκε τον Φεβρουάριο του 2008 πρόεδρος του κόμματος, με τη σχέση τους να αποκτά σύννεφα μόλις λίγους μετά και να φτάνει σε σφοδρότατη αντιπαράθεση το καλοκαίρι του 2009. Από τότε ο κ. Αλαβάνος ασκεί οξύτατη κριτική στον κ. Τσίπρα, η οποία κορυφώθηκε μετά τη μνημονιακή στροφή, το καλοκαίρι του 2015. «Καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει τέτοια παράδοση της δημόσιας περιουσίας από τη βαυαροκρατία. Ούτε η δικτατορία του Μεταξά ούτε η δικτατορία των συνταγματαρχών», έχει δηλώσει ο κ. Αλαβάνος. Και μάλιστα, θέλοντας να καταδείξει πόσο προδομένος και μετανιωμένος έχει αισθανθεί για την επιλογή του, σημείωσε πως «και ο Χριστός είχε τον Ιούδα μαθητή του. Και ήταν και Θεός ο Χριστός».
Τον χορό της απογοήτευσης για τον κ. Τσίπρα έχουν σύρει μια σειρά από κορυφαία στελέχη της Αριστεράς, που κατά καιρούς συνεργάστηκαν μαζί του ή βρέθηκαν στην ίδια όχθη της πολιτικής. Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου, του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, του πρώην ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπουλου, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη το 2016, μάλιστα, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» είχε πει: «Εγώ ξέρω ότι οι άνθρωποι που έχουν τιμή και αξιοπρέπεια δεν λένε άλλα και πιστεύουν άλλα. Ακουγα τις προάλλες τον λόγο του κ. Τσίπρα όταν πήγε στην ΕΥΔΑΠ, που έλεγε 'θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας αυτοί που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΔΑΠ'. Οταν το έχεις πει αυτό, ε, πρέπει πραγματικά να είσαι εντελώς ξεφτιλισμένος. Δεν μπορώ να πω άλλη λέξη, για να φτάνεις να υπογράφεις την ιδιωτικοποίηση αυτή. Δεν μπορώ να πω άλλη λέξη. Είναι ψέμα ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Κάποιοι απλώς επέλεξαν να κάνουν τη δική τους ροπή και λαγνεία για την εξουσία, να τη μετατρέψουν σε ένα σενάριο αδιεξόδου και μονόδρομου».
Με αρκετή πικρία, λόγω και της στήριξης που παρείχε στον κ. Τσίπρα, ο Μανώλης Γλέζος αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη! Βλέποντας τις πολιτικές επιλογές που έκανε ο πρωθυπουργός, ο κ. Γλέζος δήλωσε με νόημα: «Ζητώ για πολλοστή φορά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα, που βλέπει μόνο την εξουσία».
Εξαιρετικά επικριτικός με τον πρωθυπουργό και τις αποφάσεις του εμφανίζεται και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ένας άνθρωπος που τον στήριξε σε όλα του τα πολιτικά βήματα. Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που είχε δώσει στο «Βήμα» δήλωνε: «Η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρωδία αριστερής προοδευτικής εξουσίας και η σύμπραξη με τους ΑΝ.ΕΛ. ένα ετερόκλητο μόρφωμα μικροκομματικής δοσοληψίας. Δυστυχώς, η τιμή της Αριστεράς, η αριστερή ελπίδα, ως δυναμικά εναλλακτικά πλεονεκτήματα, θυσιάστηκαν από τους περιφρονητές του δημοψηφίσματος και απολογητές των Μνημονίων».
Τις πιο σκληρές εκφράσεις έχουν επιλέξει για τον πρωθυπουργό δύο κεντρικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ προτού ο κ. Τσίπρας υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή ένα ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, έφτασε στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «κανίς της Ουάσινγκτον». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τον χαρακτήρισε «πολιτικό εξάμβλωμα, που είναι επικίνδυνο για την Ευρώπη». Αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, το παλαιό asset του κ. Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το μεγαλύτερό του λάθος, απάντησε: «Το λάθος μου ήταν ότι εμπιστεύτηκα τον κ. Τσίπρα».
Οι φίλοι...
προαναφερθέντες αποτελούσαν κεντρικά πρόσωπα στο σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της λεγόμενης «αθωότητας» και «ουτοπίας». Και αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία. Αλλη κατηγορία που επίσης έχει διαψευστεί οικτρά από τον Αλέξη Τσίπρα είναι τα πρόσωπα με τα οποία γνωρίζονταν από τη Νεολαία του Συνασπισμού. Είτε, δηλαδή, το διάστημα που εκείνος ήταν γραμματέας της οργάνωσης, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως το 2003, είτε μετέπειτα, μιας και διατηρούσε παραδοσιακά σχέσεις με τα στελέχη της Νεολαίας. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, είδε να τον εγκαταλείπουν το καλοκαίρι του 2015 ουκ ολίγοι φίλοι του. Τα πρόσωπα εκείνα που τον πίστεψαν και τον στήριξαν τα μέγιστα για να φτάσει από τα ψηλά στα χαμηλά και από την ηγεσία ενός μικρού κόμματος στην πρωθυπουργία. Οι περισσότεροι κράτησαν από τότε χαμηλούς τόνους και προς τιμήν τους δεν έκαναν πολιτική καριέρα στο όνομα της παλιάς τους φιλίας με τον πρωθυπουργό. Το πιο γνωστό πρόσωπο είναι, βεβαίως, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρώτο διάστημα που ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Ο κ. Σακελλαρίδης επέλεξε να παραδώσει την έδρα και από τότε δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν θέλει να έχει την παραμικρή σχέση με τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του Μαξίμου.
Εξίσου ηχηρή ήταν η αποχώρηση του πρώην γραμματέα του κόμματος και της Νεολαίας, Τάσου Κορωνάκη, τον Οκτώβριο του 2015. Σε ανάρτησή του εξηγούσε τη στάση του: «Είναι γνωστό πως εδώ και καιρό έχω αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς οι λόγοι που με οδήγησαν στην παραίτησή μου συνεχίζουν να ισχύουν και η απόστασή μου από την κυβερνητική πολιτική συνεχώς μεγαλώνει...». Ο κ. Κορωνάκης ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και από τα πρόσωπα που έπαιζαν κεντρικό ρόλο στα δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν πολύ ισχυρός το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα. Τόσο ο κ. Σακελλαρίδης όσο και ο κ. Κορωνάκης ήταν τους πρώτους μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαν συγκροτήσει μια ισχυρή ομάδα που διαμόρφωνε τη «γραμμή» και χειριζόταν τα επικοινωνιακά ζητήματα. Τα περισσότερα από τα μέλη της άτυπης αυτής ομάδας, που είχε τα χαρακτηριστικά παρέας, αποχώρησε και διέρρηξε πλήρως τις σχέσεις με τον κ. Τσίπρα.
Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Καρίτζης, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Χρονόπουλος, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ο Γιάννης Αλμπάνης, ο Αλέξανδρος Μπίστης, η Φιλιώ Τσουκαλά, η Γιούλα Ντούσικου κ.ά. Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες κινούνται στον ευρύτερο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε κινηματικές πρωτοβουλίες, με έμφαση τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ελευθερίες και στις πρωτοβουλίες κατά του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς. Το βασικό στοιχείο που τους συνδέει, πέραν των κοινών ιδεολογικών καταβολών, είναι η πικρία τους για την πορεία που πήρε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η απογοήτευσή τους για τη μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια «κατηγορία» που έχουν απονείμει στον παλαιό τους φίλο και σύντροφο προσδίδουν τόσο στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, όσο και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/12/2018