Πέρασε ο τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Σκληρή σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα - Οι πολίτες θα θυμούνται τον πρωθυπουργό με πέντε λέξεις: «ψέματα, φτώχεια, φόροι, φόβος και σκάνδαλα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 154 ψήφους «υπέρ» έναντι 143 ψήφους «κατά» από τη Βουλή ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Τον κύκλο των πολιτικών αρχηγών άνοιξε ο Βασίλης Λεβέντης, ακολούθησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αυτή την ώρα στο βήμα της Βουλής είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
O πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο success story της κυβέρνησής του, με αιχμή του δόρατος την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι η χώρα ψηφίζει τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.
Από την άλλη πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την δεινή κατάσταση που έχει προκαλέσει για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις η πολιτική υπερφορολόγησης και υπερπλεονασμάτων της κυβέρνησης, ενώ μετά το σφοδρό σφυροκόπημα στην κυβέρνηση και στην οικονομική της τακτική, παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα για την διακυβέρνηση της χώρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων
Αποδόμησε το αφήγημα δημοσιονομικής επιτυχίας της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2019, η ψηφοφορία του οποίου αναμένεται για σήμερα το βράδυ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αρχική του τοποθέτηση περιέγραψε την δεινή κατάσταση που έχει προκαλέσει στη χώρα η πολιτική της υπερφορολόγησης και των υπερπλεονασμάτων της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε και το δικό του πρόγραμμα για την διακυβέρνηση της χώρας.
Επαναλαμβάνοντας τα περί αποτυχημένης κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε με στοιχεία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί υπεραπόδοσης και καλής πορείας της οικονομίας με ειρωνικά σχόλια πολλές φορές για το οικονομικό επιτελείο.
Ειδικά για τα πρωτογενή υπερπλεονάσματα είπε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ξεπερνά τους στόχους προκειμένου να είναι σε θέση μετά να μοιράζει επιδόματα και μερίσματα.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του με ηχηρή παρέμβαση σημειώνοντας:
«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της μακράς λιτότητας. Την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Τους κομματικούς διορισμούς σας και την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων. Θα κλείσει στις εκλογές ο χειρότερος κύκλος της μεταπολίτευσης».
Τσίπρας: Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά
Με νέα επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την προσφιλή του συνήθεια, μετά και το επεισόδιο με τον Νίκο Βούτση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος σχολίασε πως η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη ήταν ιταμή, αφού προχώρησε σε υπόδειξη σε εκλεγμένο βουλευτή να περάσει έξω από την αίθουσα. «Η σημερινή μέρα είναι μία μέρα που ενδείκνυται για συγκρίσεις. Να ξεκινήσω με μία παρατήρηση δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο. Από το 2019 είμαι σε αυτή την αίθουσα και παρακολουθώ βουλή από μικρό παιδί, μένω αναυδος δεν έχω δει ποτέ τέτοια συμπεριφορά, κάποιον να απευθυνεται με τέτοιο αυταρχικό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές», είπε ο ίδιος.
«Κύριε Μητσοτάκη, έχετε νεύρα, εγώ είμαι ήρεμος, έχετε πολλά νεύρα το τελευταίο διάστημα. Αν είναι μία συμπεριφορά που οφείλεται στο αν έχετε νεύρα δηλαδή να διατάζετε εκλεγμένο βουλευτή να βγει έξω. Εκτός κι αν είναι θέμα χαρακτήρα. Μπορεί να τα βρήκατε έτοιμα και να μιλάτε σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που κληρονομήσατε από τον πατέρα σας, δεν είναι τσιφλίκι σας εδώ είναι η βουλή των Ελλήνων ναός της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός αναλώθηκε στις επιθέσεις απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ δεν έκανε κάποιο εποικοδομητικό σχόλιο για τη συνέχεια του θεσμικού διαλόγου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ευρωπαϊστής, αλλά ευρωπαϊστής με ρητορική Σαλβίνι.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Καταδικαστέα η επίθεση στον ΣΚΑΙ. Ερχεστε όμως εδω και κατηγορείτε εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπευθυνους της επίθεσης επειδή στοχοποιήσαμε λέτε μέσα και δημοσιογράφους. Ερχεστε εδω να λέτε πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ηθικός αυτουργός. Είχαμε να ακουσουμε τετοια από τότε που κάποιοι ακραίοι από την παράταξή σας κατηγορουσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν. Αν το σκεπτικό είναι ότι όποιος ασκεί πολιτική κριτική τότε οπλίζει το χέρι των τρομοκρατών. Αν αυτό λέτε τότε θα επρέπει εσείς και η παράταξή σας να ήταν ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων που δέχεται ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Εσεις που τον κατηγορήσατε για το πόθεν έσχες. Και εσείς είστε ηθικοί αυτουργοί γιατί κάθε δεύτερη εβδομάδα έχουμε βομβιστικούς μηχανισμούς σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είστε και εσείς υπευθυνοι για τον προπηλακισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ή και τη βεβήλωση μνημείων στη συμπρωτεύουσα. Απαντώντας στον κ.Μητσοτάκη υποστήριξε ότι για την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών το έχει κάνει σαφές ότι αν δεν σεβαστεί τη μειονότητα θα ξεχάσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες».
«Αν θεωρείτε ότι έγινε συναλλαγή για την συμφωνία των Πρεσπών πέστε μου με ποιον έκανα την συναλλαγή. Η λογική αυτή αποδεικνύει ότι είστε ευρωπαϊστής με συνθήματα Μιχαλολιάκου. Όταν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση των Σκοπίων που διασφαλίζεται και εξηγεί για την εθνικότητα θα βγείτε να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη για όλα αυτά που λέτε τόσους μήνες. Αυτή η τακτική να ψαρεύετε και παρουσιάζεστε ως πατριωτης δεν σας τιμά», κατέληξε σε μία μάλλον άστοχη προσπάθεια να συγκρίνει εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Γεννηματά: Παίρνετε δέκα από τον λαό και του επιστρέφετε ένα
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «είσαστε η κυβέρνηση του 10 – 1. Δέκα παίρνετε και ένα δίνετε. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα 9 που παίρνετε από τον ελληνικό λαό:
Αφορούν ανθρώπους, οικογένειες, εργαζόμενους που τους γονατίζετε, τους εξαθλιώνετε. Είναι η θηλιά που φορέσατε στο λαιμό του λαού». Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εκτίμησε ότι «η πραγματική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει έξοδο στις αγορές, παραγωγή πλεονασμάτων από την ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη. Με τον προϋπολογισμό σας το 2019 η εξοντωτική φορολογία αυξάνεται κυρίως από έμμεσους φόρους που πλήττουν τους πιο αδύναμους».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε: «Ανάπτυξη και πολιτικές του κ.Τσίπρα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο».
Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έστρεψε τα βέλη της κατά της Νέας Δημοκρατίας, και υποστήριξε χαρακτηριστικά:
«Η ΝΔ εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να επιστρέψει στην εξουσία. Αλλά πιστεύει κανείς αυτά τα στελέχη που δεν έχουν αποκηρύξει την περίοδο 2004-2009;»
Η κ. Γεννηματά επίσης στηλίτευσε την πόλωση που έχει γεννήσει η συμφωνία των Πρεσπών και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για έλλειψη συναίνεσης, η οποία κατά την άποψή της φταίει και για το γεγονός ότι η χώρα πέρασε τρία μνημόνια: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές για να εξασφαλίσουν ένα Ναι ή ένα Οχι για την Συμφωνία των Πρεσπών. Από το 2010 όμως η χώρα με ευθύνη τους πλήρωσε τρία μνημόνια. Οχτώ χρόνια μετά συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά».
Σχολιάζοντας εξάλλου την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως «οι αναφορές ότι η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται, ότι είναι θωρακισμένη δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση».
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Έχετε υπογράψει θηριώδη πλεονάσματα για τα επόμενα 5 χρόνια»
Η συζήτηση που παρακολουθούμε αποτελεί μάλλον πρόκληση για τη νοημοσύνη όλων μας, είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως λέτε εσείς της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία που αγωνιούν να τα βγάλουν πέρα να μην έχει απαιτήσεις, τους λέτε ότι θα μπορούσε να έχουν επιβληθεί και χειρότερα μέτρα.
Υπογράμμισε πως ο κόσμος ξέρει πότε τον κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα του και πότε τάζετε φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Για αυτό, όπως είπε, φέρνετε κλακαδόρους κύριε Τσίπρα. Τόνισε πως «ισχυρίζεστε ότι ανακτήσατε την εθνική μας κυριαρχία, αλλά η εποπτεία της ευρωπαϊκής ένωσης υπάρχει και θα υπάρχει και μάλιστα πιο ενισχυμένη. Το παράρτημα της συμφωνίας του Αυγούστου υποδεικνύει ότι άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».
Ανέφερε πως τα μέτρα που έχετε υπογράψει εκτείνονται πολύ μετά το 2019. «Έχετε υπογράψει για θηριώδη πλεονάσματα για τα επόμενα 5 χρόνια». Υποστήριξε ότι κανείς δεν φωνάζει για την εποπτεία της ΕΕ, είναι ο βολικός αποτρόπαιος τράγος. Ανέφερε πως έχετε φτάσει σε τέτοια επίπεδα θράσους που δε λέτε ότι το πλεόνασμα είναι 3,5% και πως γυρίζετε ένα 1 δισ. σε εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και αναγκαία γιατί ικανοποιεί τις ανάγκες των σύγχρονων αναγκών, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Καμμένος: Ψηφίζουμε προϋπολογισμό εκτός Μνημονίων
Ως «ιστορική» χαρακτήρισε την διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού ο κ. Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας: «Είναι ιστορική ημέρα, καθώς γίνεται πράξη η δέσμευση απέναντι στο έθνος τους προγόνους και τις νέες γενιές, να φθάσουμε στην συζήτηση προϋπολογισμού που δεν κατέχεται από μνημόνια που δεν υποδεικνύεται από δανειστές και ανακτά την εθνική κυριαρχία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα που έχει αναδείξει και στο παρελθόν, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και τα σκάνδαλα.
Παράλληλα, εξήρε το έργο των υπουργών (σ.σ. και πρώην υπουργών) Ελενας Κουντουρά, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη, Νίκου Μαυραγάνη, Μαρία Χρυσοβελώνη και Κώστα Ζουράρι που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, όχι όμως και του Τέρενς Κουίκ.
Αυτή την φορά ο κ. Καμμένος απέφυγε να επαναλάβει τα περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία όταν κατατεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ επιτέθηκε στην ΝΔ, λέγοντας ότι από δημοκρατική παράταξη έχει μετατραπεί σε «βραχίονα εγκληματικής οργάνωσης».
Ο ίδιος υποστήριξε, δε, ότι αν οι ΑΝΕΛ είχαν αποχωρήσει από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018, πριν δηλαδή την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες, τότε η χώρα δεν θα έφτανε στο σημείο να ψηφίζει τον πρώτο προϋπολογισμό εκτός μνημονίων.
Σταύρος Θεοδωράκης: Η βία δεν μπορεί να είναι στην πολιτική
“Τι συνδέει τις βαριοπούλες, τα σφυριά, τους βανδαλισμούς, τα καμμένα παπάκια, με τη βόμβα στο ΣΚΑΙ και την Καθημερινή;" αναρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στη συνέχεια πως “είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που έχει δέσει τους πολίτες και δεν τους αφήνει να νιώθουν ασφαλείς”.
Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε την επίθεση στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως “δεν είναι ο ίδιος ο πιτσιρικάς που πετάει μολότοφ με εκείνον που βάζει εκρηκτικά, αλλά είναι τα συμπτώματα της ίδιας θρησκείας. Σαν να υπάρχει η βαρβαρολαγνεία και η θέα είναι η βαρβαρότητα”. Υπενθύμισε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του μήνα, “όταν η Αθήνα καταστρεφόταν και είπε ξανά πως η Αθήνα δεν είναι μολότοφ, αλλά είναι και οι πολύμορφες συμμετοχές δράσεις”.
Υπογράμμισε πως “εντάξει να πάσχουν από βαρβαρολαγνεία κάποιοι περιθωριακοί αλλά η βία δεν μπορεί να είναι στην πολιτική” και πρόσθεσε να μη στοχοποιουμε δημοσιογράφους, και τους πολιτικούς αντιπάλους και ζήτησε να σταματήσει αυτή η κωμωδία με τα εμπάργκο σε ΣΚΑΙ και ΕΡΤ από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντίστοιχα.
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν τις δυνάμεις που δεν κορόιδεψαν τους πολίτες. Όπως είπε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ "και είναι σημαντικό για τους πολίτες να σκεφτούν τα λάθη σας και αυτά που δεν παραδέχεστε και αυτά που δεν κάνατε. Είτε γιατί σας εμπόδιζαν οι ιδεοληψίες σας, είτε γιατί δεν είστε ικανοί. Με αποτέλεσμα να μένει η χώρα πίσω".
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πως για να χαράξουμε μία νέα πορεία πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε όλα τα λάθη του πρόσφατου και μακρινού παρελθόντος. Το 2019 η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και για να δούμε την Ελλάδα να αλλάζει δεν φτάνει να χάσετε τις εκλογές. Αλλά και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δεν λαΐκισαν και δεν κορόιδεψαν, που δεν εξαπάτησαν. Αυτό είναι το κάλεσμα του κινήματος μας στην ελληνική κοινωνία: πρέπει να επιβραβεύουμε τις δυνάμεις που δεν τον κορόιδεψαν.
Σχετικά με τον προϋπολογισμό, άσκησε κριτική για τη μείωση των επενδύσεων, για την αύξηση των φόρων και του κομματικού κράτους. “Γεμάτος φόρους ο προϋπολογισμός” είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: Πως συνεχίζετε αγαπητοί ΣΥΡΙΖΑ να παίρνετε μετακλητούς, έχουν αυξηθεί, όπως και οι φορείς του δημοσίου και τα νομικά πρόσωπα νομικού δικαίου. Αναρωτήθηκε από που να βρούμε λεφτά;
Και πρόσθεσε: “Η ιδέα είναι να αυξήσουμε τους έμμεσους φόρους και από το 2014 τα έσοδα από άμεσους φόρους έχουν αυξηθεί 300 εκατ, ενώ από έμμεσους κατά 4 δισ. ευρώ. Είμαστε η χώρα με τους υψηλότερους έμμεσους φόρους στην ευρωζώνη".
Λεβέντης: Χρειαζόμαστε οικονομική πολιτική και όχι ελεημοσύνες
Οι αποστάτες θα εξαφανισθούν την ημέρα των εκλογών, είπε από το βήμα της Ολομέλειας στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος ουσιαστικά στον βουλευτή του κόμματός του Γιώργο Σαρίδη και την πρόθεση του τελευταίου να ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
«Και μη νομίζετε», συνέχισε, «ότι δεν θα τιμωρηθούν. Εσύ δεν πρόσεξες ποιούς έπαιρνες; Λέω, ήταν απρόσεχτος με την παπακώστα ο Μητσοτάκης; Ηταν απρόσεχτος το '65 ο Γεώργιος Παπανδρέου; Απαντάω στο ποιοι είναι οι αποστάτες. Υπάρχει η αξιοπρεπής λύση να πας σπίτι του».
Ακολούθως, ο κ.Λεβέντης υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται οικονομική πολιτική και όχι ελεημοσύνες.
Μη νομίζετε ότι με αυτά τα μέτρα θα αλλάξει η ψήφος του κόσμου.
«Ακόμη και συγγενείς μου πίστευαν ότι θα τους χαρίζατε τα δάνεια και δεν ψήφισαν Ενωση Κεντρώων, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ», είπε ανάμεσα σε άλλα, ασκώνοντας κριτική στις κυβερνητικές υποσχέσεις.
Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του και προς τη ΝΔ, λέγοντας ότι και αυτή κοροϊδεύει, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μεταρρυθμίσεις ακόμη δεν έχουν γίνει. Κάποιες έχουν γίνει στη Βουλή, μόνο στα χαρτιά», πρόσθεσε ο κ.Λεβέντης.