Θάνου σε αντιπολίτευση: Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν τον διορισμό της ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εν μέσω αντιδράσεων από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, «πέρασε» την Τετάρτη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο διορισμός της Κατερίνας Θάνου (προϊστάμενης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού) στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Υπερ της κυρίας Θάνου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων. Καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Μάκης Βορίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση για την πρωτοφανή, όπως χαρακτήρισαν απόπειρα της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει μια ακόμα ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους διορίζοντας την Βασιλική Θάνου -μέχρι σήμερα σύμβουλο του πρωθυπουργού- ως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΟΜάκης Βορίδης ανέφερε ότι παραβιάζεται ο «πυρήνας» της ουδέτερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και ξεκαθάρισε ότι «για την ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη. Υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση».
«Μετά από Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κ. Θάνου θεώρησε ως υποχρέωση να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Πρωθυπουργό και μάλιστα αμισθί, κι αυτό δείχνει πως τα κίνητρα δεν είναι υλικά, αλλά θεσμικά και ιδεολογικά που κινούνται στο πλαίσιο αρχών και αξιών» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε «Φαντάζομαι πως στην Αρχή Ανταγωνισμού πηγαίνει όχι αμισθί αλλά με τις απολαβές που προβλέπονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα σχέσεων με τον Πρωθυπουργό; Κι έπειτα πως τον αφήνει; θα στερηθεί των υπηρεσιών της ο Πρωθυπουργός για την πολιτική διεύθυνση της χώρας τώρα, εν όψει εκλογών;».
Βασιλική Θάνου: Δεν μπορεί να με διώξει κανείς!
«Ιδιαίτερα τιμητική» χαρακτήρισε η Βασιλική Θάνου την πρόταση για την τοποθέτησή της ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατελέσει με αμεροληψία τα καθήκοντά της εφόσον εγκριθεί ο διορισμός της.
«Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση για την επιλογή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού διότι θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία», είπε η κ. Θάνου μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου συζητείται η πρόταση να αναλάβει θέση προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου κατελόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου», ανέφερε η κ. Θάνου.
Πρόσθεσε ακόμη πως λόγω των θέσεων που είχε βρισκόταν «καλώς ή κακώς, στο μικροσκόπιο κυρίως από ορισμένα πρόσωπα». «Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο εις βάρος μου. Να είστε, λοιπόν, απολύτως σίγουροι, και σας διαβεβαιώ, ότι με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτώ και σε όλη τη θητεία μου, αν με τιμήσετε με την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής» διαβεβαίωσε.
Η κυρία Θάνου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ανέφερε σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ»
Γ. Δραγασάκης: Η επιλογή Θάνου δεν προσκρούει σε κανένα κώλυμα
«Η κυβέρνηση προτείνει την κ. Θάνου με γνωστή διαδρομή - πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια- έχει πλούσια επιστημονική και επαγγελματική δράση», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «η επιλογή δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα» και συμπλήρωσε πως «η τοποθέτηση ανώτατων δικαστικών λειτουργών θεωρείται ότι διασφαλίζει καταρχήν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας σε τέτοιες επιτροπές.
«Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια, πρέπει να πω ότι θέλει προσοχή να τηρούμε ενιαίες αρχές, αν θεωρηθεί ότι το να είναι κάποιος σύμβουλος σε υπουργό ή σε Πρωθυπουργό συνιστά κώλυμα, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με πρώην υπουργούς ή με πρώην γραμματείς κομμάτων που είναι σε Ανεξάρτητες Αρχές».