Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε στο Υπουργικό ότι έχει πολλή δουλειά μπροστά της η κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ετοιμάζονται κάλπες-εξπρές, δεδομένου ότι πλησιάζει και η ώρα της κρίσης με τις Πρέσπες.

Πέρα από τα αναδρομικά των ενστόλων-δικαστικών-πανεπιστημιακών-γιατρών που ήδη καταβάλλονται, αλλά και το κοινωνικό μέρισμα, στο γνωστό παιχνίδι των παροχών μπαίνει τώρα και η Παιδεία.

Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ανακοινώνει 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών με βασικό κριτήριο την προϋπηρεσία σε ποσοστό άνω του 50% («ταβάνι» πάντως οι 120 μήνες) και όχι τα επιστημονικά κριτήρια.

Παράλληλα, ετοιμάζεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ μόνο με το απολυτήριο. Αυτό θα αφορά τους υποψήφιους που έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές στο μηχανογραφικό τους. Οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και εισαγωγή τους θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Συνεχίζεται όμως και το γνωστό κρεσέντο μίνι παροχών, όπως για παράδειγμα, το έξτρα επίδομα θέρμανσης, αλλά και το νέο στεγαστικό επίδομα. Το επιπλέον έκτακτο επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως στις 28 Δεκεμβρίου.

Σχετικά δε με το Νόμο Κατσέλη, θα παραταθεί για 4 μήνες, έστω και αν τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας θα «κουρευτούν». Με δεδομένο ότι από 1η Ιανουαρίου δημιουργείται κενό, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το καλύψει έως ότου έρθει το νέο πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εφόσον βέβαια συμφωνήσουν και οι δανειστές. Στόχος: Να μετατεθεί το «καυτό» θέμα μετά τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, στο άσχετο με το αντικείμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους, αφορά πρακτικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες σε σχέση με τη διενέργεια των Εθνικών Εκλογών, ερμηνεύεται ως προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για το στήσιμο των καλπών. 

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ τη διάταξη του άρθρου 130 του π.δ 26/2012, που αφορά απευθείας αναθέσεις σε σχέση με δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με την διενέργεια των εθνικών εκλογών. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση είχε καταργήσει την συγκεκριμένη διάταξη το 2016, με το άρθρο 477 του Ν.4412/2016.

Η τροπολογία, προβλέπει ότι όλες οι προμήθειες, εργασίες, μεταφορές και μισθώσεις μεταφορικών μέσως θα γίνουν με απευθείας ανάθεση και έγγραφη συμφωνία.